Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διαγωνισμός πίτας στην Αλεξανδρούπολη

Λογής – λογής πίτες πρόκειται να διαγωνισθούν στην μεγάλη διοργάνωση που θα πραγματοποιηθεί  στην Αλεξανδρούπολη την ερχόμενη Κυριακή 18 Ιουνίου 2023 στο γήπεδο « Φώτης Κοσμάς».

Ο «Διαγωνισμός πίτας»  έχει σκοπό την ανάδειξη και προώθηση της παραδοσιακής κουζίνας της Θράκης  και όπως τονίζει στην ΕΡΤ Ορεστιάδας η Αντιδήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ελένη Ιντζεπελίδου «η ανάδειξη της γαστρονομίας θεωρείται ένα συγκριτικό πλεονέκτημα του τόπου».

Μιλώντας και με την ιδιότητα της προέδρου του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Αγνάντιας (ενός εκ των συνδιοργανωτών μαζί με τον Πολιτιστικό Επιμορφωτικό Σύλλογο Λουτρού), ανέφερε ότι πριν από 18 χρόνια ξεκίνησε δειλά –  δειλά η προσπάθεια αυτή, για να καταλήξει να έχει στην τελευταία διοργάνωση 400 συμμετοχές όριο που θα προσπαθήσουν να το διατηρήσουν ώστε να γίνει σωστή η αξιολόγηση από την κριτική επιτροπή.

Μέχρι την Πέμπτη μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να δηλώνει συμμετοχή για το παραδοσιακό αυτό γεγονός είτε μεμονωμένα είτε μέσω Συλλόγων ώστε να καταχωρείται στο σύστημα .Απαραίτητή προϋπόθεση είναι η πίτα να είναι χειροποίητη από την αρχή έως το τέλος με φύλλο χειροποίητο και τοποθετημένη σε ταψάκι τετράγωνο μια ς χρήσης, σκεπασμένη για λόγους υγιεινής ώστε να μπορεί να διαγωνισθεί.

Στην τελευταία διοργάνωση είχαν ξεχωρίσει και  βραβευτεί πίτες όπως παστουρμαδόπιτα χταποδόπιτα, πίτα θαλασσινών,  ριζόπιτα και κολοκυθόπιτα …

Υπεύθυνη για το τελικό αποτέλεσμα του διαγωνισμού, θα είναι επιτροπή γευσιγνωσίας που απαρτίζεται από τους πλέον αρμόδιους καταξιωμένους chef από την Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής και Γαστρονομίας Ελλάδος.

Η οκταμελής επιτροπή θα χωρισθεί σε ομάδες αναδεικνύοντας η κάθε μια τις 10 καλύτερες της ομάδας της και μετα θα γίνει εκ νέου αξιολόγηση για τις 15 καλύτερες πίτες.

Τα χρηματικά βραβεία προέρχονται από χορηγίες επιχορηγήσεων τη διαχείριση των οποίων έχουν αναλάβει οι σύλλογοι Πολιτιστικός – Λαογραφικός Σύλλογος Αγνάντιας ¨Άγιος Γεώργιος¨ και ο Πολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Λουτρού, και τα οποία έχουν ως εξής:

1ο βραβείο: 1.500,00 ευρώ

2ο βραβείο: 500,00 ευρώ

3ο βραβείο: 200,00 ευρώ

12 βραβεία: από 100,00 ευρώ.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν 250 συμμετοχές και αυτό που ενδιαφέρει ακόμη είναι να υπάρξει ενδιαφέρον από όλη την Περιφέρεια ώστε η δράση αυτή να απλωθεί σε όλη την Ελλάδα.

 Η εκδήλωση πραγματοποιείται με επιπλέον στόχο τη γέννηση ιδέας συνεργασίας γυναικών, για σχηματισμό συνεταιρισμών τοπικών προϊόντων που κατ’ επέκταση θα συμβάλουν με θετικό πρόσημο στην τοπική οικονομία.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν μουσικά σχήματα: στο τραγούδι η Σταυρούλα Αρβανιτοπούλου η οποία το 2005 μας έκανε υπερήφανους κερδίζοντας το 1ο βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης με το υπέροχο τραγούδι ¨Ξένο ρούχο¨ σε στίχους του συμπολίτης μας Χρήστου Σταυρακούδη, στο μπουζούκι ο Γιώργος Τσικάριας και στην κιθάρα ο Νίκος Ζέγος, καθώς και η ορχήστρα του Παναγιώτη Μπαρμπούδη, η οποία θα συνοδεύσει τα χορευτικά συγκροτήματα. Την εκδήλωση επίσης θα πλαισιώσει ο Χρήστος Καλιατσάς και οι χορωδίες Ν.Βύσσας και «Φωνές Θράκης».

Ο Διαγωνισμός πίτας θα διεξαχθεί στις 7 το απόγευμα και η είσοδος θα είναι Δωρεάν.

Ελένη Ιντζεπελίδου (Αντιδήμαρχος Αλεξανδρούπολης)

Στο τέλος της εκδήλωσης όλες οι πίτες αλλά και άλλες 300 που χορηγεί ευγενικά η Συντεχνία Αρτοποιών Έβρου θα μοιραστούν στο κοινό.

Χορηγός  επικοινωνίας η ΕΡΤ Ορεστιάδας.

Όσοι και όσες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό μπορούν να καλούν στα τηλ. 6936617058 Γιώτα Καραγιαννίδου και 6936738480 Ζωή Καραγιαννίδου.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More