Κυριακή, 2 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διαμεσολάβηση του ΓΓ του ΟΗΕ για την επαναφορά της συμφωνίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και τους προέδρους της Ουκρανίας και Τουρκίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Ταγίπ Ερντογάν, αντίστοιχα, με σκοπό να συζητήσουν το θέμα της ανανέωσης της συμφωνίας για τα σιτηρά και την ασφαλή εξαγωγή τους από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Ο κ. Γκουτέρες έκανε γνωστό σε συνέντευξη τύπου που έδωσε με την ευκαιρία της 78ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που ξεκινά στις 19 Σεπτεμβρίου, ότι η συνάντηση θα γίνει στο περιθώριο της διεθνούς συνδιάσκεψης.

«Δεν θα πω αν είμαι αισιόδοξος ή απαισιόδοξος, για το μόνο που μπορείτε να είστε σίγουροι είναι ότι παραμένω αποφασισμένος να κάνω οτιδήποτε δυνατό για την επαναφορά σε ισχύ της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού, προσθέτοντας ότι ήδη έχει μοιραστεί με τη ρωσική πλευρά κάποιες ιδέες τις οποίες θεωρεί χρήσιμες για τη δημιουργία ενός συστήματος αμοιβαίων εγγυήσεων που θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση της Πρωτοβουλίας.

Για το θέμα του πολέμου, ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών αναγνώρισε ότι δεν αναμένει ιδιαίτερη πρόοδο σε διπλωματικό επίπεδο κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, όμως τόνισε ότι η πάγια πρόθεσή του είναι να μπορεί να μεσολαβήσει σε ειρηνευτικές συνομιλίες, αν και αυτή τη στιγμή η συγκεκριμένη πιθανότητα μοιάζει μακρινή.

Αναφορικά με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, θα είναι η πρώτη του επίσκεψη σε αμερικανικό έδαφος από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ατζέντα των συναντήσεών του, οι οποίες όμως δεν ανακοινώνονται συνήθως παρά μόνο την τελευταία στιγμή, για λόγους ασφαλείας.

Πηγή: Europa Press

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More