Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δικαστήριο του Στρασβούργου: Θα επανεξετάσει την ποινή των 9 Καταλανών πολιτικών και καλεί την Ισπανία να αποδείξει ότι τηρήθηκαν τα δικαιώματα τους

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε δεκτές τις προσφυγές των εννέα Καταλανών πολιτικών που καταδικάστηκαν από το ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο σε ποινές φυλάκισης και καλεί την Ισπανία να απαντήσει σε έξι ερωτήσεις πριν από τις 12 Ιανουαρίου 2024. Μεταξύ άλλων, το ΕΔΑΔ θέλει να μάθει εάν η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου κάνει μια «απρόβλεπτη ή διευρυμένη ερμηνεία του εγκλήματος της εξέγερσης και/ή της υπεξαίρεσης κεφαλαίων που αντίκειται στο άρθρο 7 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης» για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτή η διάταξη ορίζει ότι «κανείς δεν μπορεί να καταδικαστεί για πράξη ή παράλειψη που, κατά το χρόνο της διάπραξής της, δεν αποτελούσε παράβαση σύμφωνα με το εθνικό ή το διεθνές δίκαιο».

Η αναθεώρηση από το ΕΔΑΔ της ποινής τους, είναι η στιγμή που περίμεναν οι Καταλανοί ηγέτες από τότε που τους ασκήθηκε δίωξη από το Ανώτατο Δικαστήριο. Ο Oriol Junqueras και οι άλλοι οκτώ που καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από το Ποινικό Τμήμα δεν αναγνώρισαν ποτέ τη νομιμότητα του ανώτατου δικαστηρίου να τους κρίνει και, από την αρχή, επικεντρώθηκαν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, ελπίζοντας ότι θα λογοκρίνει την έρευνα με κάποιο τρόπο του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ισπανίας και τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε το δικαστήριο στην απόφαση του.

Αν και το ΕΔΑΔ θα αργήσει ακόμα να αποφανθεί, το δικαστήριο ενημέρωσε τους καταδικασθέντες ότι στις 19 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε «προκαταρκτική εξέταση» για την παραδοχή των υποθέσεων τους. «Ο δικαστής στον οποίο είχαν ανατεθεί οι υποθέσεις αποφάσισε, σύμφωνα με το άρθρο 54 § 2 (β) του Κανονισμού του Δικαστηρίου, ότι η κοινοποίηση μέρους των αιτήσεων θα πρέπει να παραδοθεί στην κυβέρνηση της Ισπανίας και ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κληθεί να υποβάλει γραπτές παρατηρήσεις σχετικά με το παραδεκτό και την ουσία των καταγγελιών που περιέχονται στο παράρτημα περίληψης των καταγγελιών και των ερωτήσεων προς τα μέρη», ενημερώνει ο ευρωπαϊκός οργανισμός σε επιστολή που απέστειλε σε κάθε έναν από τους αιτούντες.

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More