Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δολοφονία Ιρανού από δυνάμεις ασφαλείας – «Αιτία» οι πανηγυρισμοί του για την ήττα της εθνικής ομάδας

Τον θάνατο από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας βρήκε μέσα στο αμάξι του Ιρανός πολίτης καθώς πανηγύριζε την ήττα της εθνικής ομάδας της χώρας του από τις Ηνωμένες Πολιτείες (1-0) στο Παγκόσμιο Κύπελλο, σύμφωνα με την οργάνωση Iran Human Rights (IHR) (Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν), που εδρεύει στο Όσλο.

Σε μια χώρα διχασμένη αναφορικά με το κίνημα διαμαρτυρίας που άρχισε πριν από δύο μήνες, η ήττα του Ιράν απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες, και ο αποκλεισμός από την συνέχεια του Μουντιάλ προκάλεσαν τόσο σκηνές χαράς, όσο και απόγνωσης στους Ιρανούς, καθώς η Εθνική ομάδα του Ιράν θεωρείται από πολλούς ως εκπρόσωπος του καθεστώτος.

Συμμετέχοντας σε αυτές τις εκδηλώσεις χαράς, ο 27χρονος Μεχράν Σαμάκ πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ενώ οδηγούσε κορνάροντας το αυτοκίνητό του στην πόλη Μπαντάρ Ανζάλι στα παράλια της Κασπίας Θάλασσας, βορειοδυτικά της Τεχεράνης, σύμφωνα με την εν λόγω οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

بندر انزلی- با وجود تجمع خانواده و مردم مقابل ساختمان پزشکی قانونی، نهادهای امنیتی از تحویل پیکر #مهران_سماک به خانواده او خودداری می‌کنند.
چهارشنبه ۹ آذر ۱۴۰۱#مهسا_امینی pic.twitter.com/LQ9KAYA2Xw

— Iran Human Rights (IHR NGO) (@IHRights) November 30, 2022

Ο νεαρός άνδρας «στοχοποιήθηκε άμεσα και πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τις δυνάμεις ασφαλείας, μετά την ήττα της εθνικής ομάδας από την Αμερική», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση της Iran Human Rights.

His name was #MehranSamak. He was shot in the head by state forces when he went out to celebrate the Islamic Republic’s loss at #FIFAWorldCup2022 in Bandar Anzali last night like many across the country. He was just 27 years old.#مهسا_امینی pic.twitter.com/rfJuuODUiq

— Iran Human Rights (IHR NGO) (@IHRights) November 30, 2022

Μια άλλη ΜΚΟ, το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν (CHRI), με έδρα την Νέα Υόρκη, υποστήριξε επίσης ότι ο νεαρός άνδρας σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας ενώ παρευρέθηκε στους εορτασμούς.

Ο Ιρανός διεθνής μέσος Σαϊντ Εζατολαχί, ο οποίος γεννήθηκε στην Μπαντάρ Ανζάλι και έπαιξε στον αγώνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αποκάλυψε ότι γνώριζε τον Σαμάκ και μάλιστα, δημοσίευσε μια φωτογραφία τους μαζί σε μια ποδοσφαιρική ομάδα νέων.

«Η είδηση του θανάτου σου έβαλε φωτιά στην καρδιά μου», έγραψε σε ανάρτηση του στο Instagram, ο Εζατολαχί, περιγράφοντας τον Σαμάκ ως «συμπαίκτη της παιδικής ηλικίας» του.

This is extremely sad news. #IRN player Saeed Ezatolahi has announced on Instagram that his childhood teammate Mehran Samak was killed by Iranian forces last night after the game.

“After last night’s bitter defeat, the news of your passing has set my heart on fire…” pic.twitter.com/48xW6tnrDu

— EuroFoot (@eurofootcom) November 30, 2022

Αποφεύγοντας να σχολιάσει τις συνθήκες του θανάτου του, ο Εζατολαχί πρόσθεσε: «Μια ημέρα θα πέσουν οι μάσκες, η αλήθεια θα αποκαλυφθεί. Αυτό δεν αξίζει στους νέους μας. Αυτό δεν αξίζει στο έθνος μας».

Σύμφωνα με το BBC, η κηδεία του εκλιπόντα τελέσθηκε στην Μπαντάρ Ανζάλι παρουσία ισχυρών δυνάμεων ασφαλείας. Σε βίντεο από την κηδεία, που δημοσιεύει το CHRI, ακούγεται το πλήθος που συγκεντρώθηκε για την τελετή να φωνάζει «Θάνατος στον δικτάτορα», που στρέφεται εναντίον του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

“Death to the dictator!”

Mehran Samak was reportedly shot by security forces in Bandar Anzali, Gilan Province, Nov. 29 as he was driving/honking to celebrate Iran’s loss against the USA in Qatar #WorldCup soccer match.

This was his funeral in Tehran.#مهسا_امینی #مهران_سماک‌ pic.twitter.com/859lqW9My5

— IranHumanRights.org (@ICHRI) November 30, 2022

Αυτό το σύνθημα φωνάζουν οι διαδηλωτές στις συγκεντρώσεις του κινήματος διαμαρτυρίας που πυροδότησε ο θάνατος της 22χρονης Μάσα Αμίνι, μίας Ιρανής κουρδικής καταγωγής που πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη μετά την σύλληψή της από την αστυνομία ηθών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την IHR, τουλάχιστον 448 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 60 παιδιά κάτω των 18 ετών, έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια της καταστολής διαδηλώσεων από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ – AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More