Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δολοφονία 17χρονου: Μετρά τις πληγές της η Γαλλία – Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στα δημαρχεία

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε τη Δευτέρα σε δημαρχεία σε όλη τη Γαλλία για να δείξει την αλληλεγγύη του στις τοπικές κυβερνήσεις που στοχοποιήθηκαν σε έξι νύχτες βίας που προκλήθηκαν από τον θανάσιμο πυροβολισμό ενός 17χρονου από την αστυνομία στα προάστια του Παρισιού.

Οι αναταραχές, οι οποίες φάνηκε να υποχωρούν το βράδυ της Κυριακής, προήλθαν από την αντίδραση κυρίως εφήβων στα προάστια και στα αστικά οικιστικά έργα εναντίον ενός γαλλικού κράτους που πολλοί νέοι με μεταναστευτικές ρίζες λένε ότι κάνει συστηματικά διακρίσεις εις βάρος τους. Συνολικά, 99 δημαρχεία έχουν δεχθεί επιθέσεις κατά τη διάρκεια της βίας, δήλωσε το υπουργείο Εσωτερικών, συμπεριλαμβανομένης μιας απόπειρας το Σαββατοκύριακο να εμβολιστεί το σπίτι ενός δημάρχου και προφανώς να του βάλουν φωτιά.

Στο δήμο l’Hay-les-Les Roses στα νότια προάστια του Παρισιού, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα για να υποστηρίξουν τον δήμαρχο Β. Ζανμπρούν, του οποίου η σύζυγος και ένα από τα μικρά παιδιά του τραυματίστηκαν όταν ένα αυτοκίνητο που πυρπολήθηκε από ταραξίες εμβόλισε το σπίτι του νωρίς την Κυριακή ενώ κοιμόντουσαν.

Ήταν μια ασυνήθιστα προσωπική επίθεση που οι αρχές δήλωσαν ότι θα αντιμετωπιστεί ως απόπειρα ανθρωποκτονίας και προκάλεσε ένα κύμα υποστήριξης προς τις τοπικές κυβερνήσεις σε πολλές πόλεις όπου το δημαρχείο είναι συχνά κυριολεκτικά κεντρικό σημείο της δημόσιας ζωής.

Είδαμε το πραγματικό πρόσωπο των εξεγερμένων, αυτό των δολοφόνων“, δήλωσε ο Ζανμπρούν σε μια συγκινητική ομιλία. “Η Γαλλία και η ίδια η δημοκρατία δέχθηκαν επίθεση κατά τις ημέρες των ταραχών. Αυτό δεν θα διαρκέσει για πολύ“, είπε ο δήμαρχος, προσθέτοντας ότι η “σιωπηλή πλειοψηφία” μιλάει για να πει “Σταματήστε. Αρκετά!” Το πλήθος απάντησε με το σύνθημα “Αρκετά!”.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη σε βόρεια συνοικία του Παρισιού, σύμφωνα με πληροφορίες, για να ευχαριστήσει τους αξιωματούχους ασφαλείας για το έργο τους, σύμφωνα με δημοσιεύματα των γαλλικών μέσων ενημέρωσης. Βίντεο έδειξε τον Μακρόν και τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν να εισέρχονται στο κτίριο της 17ης συνοικίας όπου εδρεύει μια εξειδικευμένη νυχτερινή ταξιαρχία.

Έχουν υπάρξει ελάχιστες οργανωμένες διαμαρτυρίες πέρα από μια πορεία την περασμένη εβδομάδα για τον Ναχέλ, τον 17χρονο Γάλλο αλγερινής καταγωγής που σκοτώθηκε την περασμένη Τρίτη στο προάστιο Ναντέρ του Παρισιού από έναν λευκό αστυνομικό. Αντ’ αυτού, η οργή εκδηλώθηκε με νέους ανθρώπους που στόχευαν την αστυνομία, με τις δύο πλευρές να χρησιμοποιούν όλο και πιο επιθετικές τακτικές.

Ο μέσος όρος ηλικίας των 3.354 ατόμων που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα ήταν 17 ετών, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών. Αλλά το πρόβλημα των διακρίσεων πλήττει όλες τις ηλικίες, σύμφωνα με τον Ahmed Djamai, έναν 58χρονο γεννημένο στη Ναντέρ, ο οποίος συμμετείχε σε συγκέντρωση αλληλεγγύης τη Δευτέρα στο δημαρχείο.Ο Djamai είπε ότι η αστυνομία τον σταμάτησε πριν από λίγο καιρό και του ζήτησε άδεια παραμονής, παρόλο που δεν έχει ούτε χρειάζεται ως Γάλλος πολίτης. Είπε ότι το πρόβλημα δεν θα εξαφανιστεί ακόμη και όταν η βία υποχωρήσει.

Τα παιδιά μας δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα όταν βγαίνουν για να βρουν δουλειά, όταν πηγαίνουν σε πανεπιστήμια υψηλού κύρους“, είπε. “Δεν γίνονται αποδεκτά. Έτσι, ακόμη και τώρα, το πρόβλημα είναι κοινωνικό, αλλά είναι και πρόβλημα ταυτότητας. Πηγαίνει πολύ βαθύτερα από αυτό“.

Ο πρόεδρος Μακρόν συναντήθηκε την Τρίτη με τους δημάρχους 220 πόλεων από όλη τη χώρα που επλήγησαν από τη βία. Σε ολόκληρη τη Γαλλία, 34 κτίρια – πολλά από τα οποία συνδέονται με την κυβέρνηση – δέχθηκαν επιθέσεις από την Κυριακή έως τη Δευτέρα, μαζί με 297 οχήματα.

Ο Μακρόν κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την εξάπλωση των ταραχών και κάλεσε τους γονείς να αναλάβουν την ευθύνη για τους εφήβους τους. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Eric Dupond-Moretti δήλωσε στο ραδιόφωνο France Inter ότι οι γονείς που αποποιούνται αυτή την ευθύνη, “είτε λόγω αδιαφορίας, είτε σκόπιμα”, θα διώκονται ποινικά.

Η οργή κατέληξε σε επιθέσεις εναντίον συμβόλων του κράτους, εκτεταμένους εμπρησμούς και νυχτερινές λεηλασίες. Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε μια πόλη της κεντρικής Γαλλίας ότι αποδείχθηκε ότι είχε δίκιο που έβγαλε 45.000 αστυνομικούς στους δρόμους τις τελευταίες νύχτες – και το έκανε ξανά το βράδυ της Δευτέρας. Πρόσθεσε όμως ότι η αστυνομία “δεν μπορεί να εκπαιδεύσει τα παιδιά στη θέση των γονέων τους“.

Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι αυτή η βία τιμωρεί πρώτα απ’ όλα τα παιδιά, τους ανθρώπους και τις οικογένειες των γειτονιών μας και όλους τους κατοίκους της πόλης μας“, δήλωσε ο δήμαρχος της Ναντέρ Πατρίκ Ζαρρί. “Θέλουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη στον Ναχέλ και να εισακουστεί και να γίνει σεβαστή η έκκληση της οικογένειας και κυρίως της γιαγιάς του για τερματισμό της βίας και της καταστροφής“.

Συνολικά, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, έγιναν 157 συλλήψεις κατά τη διάρκεια της νύχτας από τις συνολικά 3.354 συλλήψεις που έγιναν από την περασμένη Τρίτη, ενώ επιτέθηκαν σε δύο σταθμούς επιβολής του νόμου, μεταξύ άλλων ζημιών.

Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι παιδιά ηλικίας μόλις 12 ή 13 ετών συνελήφθησαν για επιθέσεις κατά των αρχών επιβολής του νόμου και για πυρκαγιές. Στο προάστιο Clichy-sous-Bois του Παρισιού, όπου φωτιά έπληξε επίσης το δημαρχείο, οι κάτοικοι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου δήλωσαν ότι η οργή σιγόβραζε για χρόνια και πολλοί είπαν ότι η κυβέρνηση είχε κάνει ελάχιστα για να τους βοηθήσει.

Πηγή: Associated Press

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More