Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δράμα: Ανάβουν τα καζάνια για το «Κουρμπάνι» στο Καλαμπάκι

Οι κάτοικοι στο Καλαμπάκι της Δράμας, μας προσκαλούν να γιορτάσουμε και να τιμήσουμε τον Άγιο Αθανάσιο, την Τετάρτη 17 και την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου στο έθιμο του «κουρμπανιού» που χρονολογείται από το 1922 και έχει τις ρίζες του στους κατοίκους από το Κρυόνερο της ανατολικής Θράκης.

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο Θεός κάθε χρόνο, το ξημέρωμα της εορτής του Αγίου Αθανασίου, έστελνε στο προαύλιο του ναού των Κρυονεριτών ένα ελάφι, το οποίο αφού ξεκουραζόταν, «θυσιαζόταν» με την ευλογία του ιερέα νωρίς το πρωί της γιορτής από τους «κουρμπανατζήδες», οι οποίοι το μαγείρευαν και στη συνέχεια το μοίραζαν σε όλους τους κατοίκους. Το φαγητό αυτό ονομάστηκε κουρμπάνι που στην τουρκική γλώσσα έχει την έννοια της θυσίας και της προσφοράς.

Το απόγευμα της παραμονής του πανηγυριού στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, τελείται πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Δωρόθεου και ακολουθεί η περιφορά της εικόνας του Αγίου Αθανασίου. Στις 11.00 το βράδυ ξεκινάει το βράσιμο του κρέατος.

Σήμερα ανήμερα της γιορτής, τελέστηκε στις 7:30 πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Στις 10:30 έγινε η υποδοχή των προσκεκλημένων και παρουσίαση παραδοσιακών χορών ενώ στις 3 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί η διανομή του κουρμπανιού στον κόσμο και γλέντι. 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More