Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δωρεάν ημερίδα με θέμα «Η αξιοποίηση του τραγουδιού στη διδασκαλία της δεύτερης/ξένης γλώσσας»

Μπορεί η Παγκόσμια Ήμερα Ελληνικής Γλώσσας να πέρασε, όμως συνεχίζονται οι εκδηλώσεις προς τιμήν της. Στις 17 και 18 Φεβρουαρίου παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ σε διδάσκουσες και διδάσκοντες μια παρουσίαση-συνάντηση με θέμα:
«Η αξιοποίηση του τραγουδιού στη διδασκαλία της δεύτερης/ξένης γλώσσας».

Παντού μαθαίνουν ελληνικά.

Η ελληνική γλώσσα εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο, χώρες στις οποίες είναι η επίσημή τους γλώσσα, διδάσκεται και μιλιέται ως ξένη/ δεύτερη γλώσσα σε πάρα πολλές χώρες, πολύ περισσότερες από όσο μπορεί να φανταστεί κανείς.

Στο εξωτερικό τα ελληνικά διδάσκονται σε πολλά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης (έδρες Νεοελληνικών σπουδών Πανεπιστημίων εξωτερικού αλλά και ως μάθημα επιλογής σε έδρες κλασικών σπουδών) αλλά και σε σχολεία και σε κέντρα δια βίου παιδείας για ενήλικες.

Ακόμα και στην Ελλάδα η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας κερδίζει έδαφος σε διάφορες ομάδες πληθυσμού. Ενδεικτικά, αναφέρονται: οι πρόσφυγες οι οποίοι επιθυμούν να παραμείνουν και να εργαστούν στην Ελλάδα, oι παλιννοστούντες Έλληνες οι οποίοι δε μιλούν καλά ή και καθόλου ελληνικά, oι ξένοι οι οποίοι επιλέγουν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα για διαφόρους λόγους (ωραίο κλίμα, μεικτοί γάμοι, αγάπη για τον τόπο μας και τους Έλληνες), οι επιχειρηματίες οι οποίοι επενδύουν στην Ελλάδα αλλά και εργαζόμενοι από απόσταση οι οποίοι επιλέγουν την Ελλάδα ως τόπο διαμονής τους αλλά διατηρούν την εργασία τους στη χώρα καταγωγής τους. Επίσης, διδάσκεται η ελληνική γλώσσα στα πανεπιστήμια για τους ξένους φοιτητές οι οποίοι έρχονται στην Ελλάδα με το πρόγραμμα Erasmus+ για να παρακολουθήσουν μαθήματα σε αντίστοιχο πρόγραμμα με αυτό που σπουδάζουν στη χώρα τους. Οι ξένοι σπουδαστές οι οποίοι παρακολουθούν πανεπιστημιακά προγράμματα στην αγγλική γλώσσα και οι περισσότεροι από αυτούς ενδιαφέρονται να μάθουν και ελληνικά για να παρακολουθούν μαθήματα στα Πανεπιστήμια ειδικά για αυτούς. Τέλος, στις αρχαιολογικές σχολές ξένων χωρών που κάνουν ανασκαφές στην Ελλάδα έρχονται κάθε χρόνο πολλοί ξένοι αρχαιολόγοι και μεγάλος αριθμός από αυτούς μαθαίνει ελληνικά. π.χ. Η Γαλλική αρχαιολογική σχολή, η Αγγλική κ.λπ.

Η παρουσίαση-συνάντηση (διάρκειας 3 ωρών) πρόκειται να πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας zoom. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να δηλώσει συμμετοχή μέχρι τις 16.2.2023.
Δήλωση συμμετοχής: https://forms.gle/3Jc99V4iMRVCqoYKA

Πηγή: www.neohel.com

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More