Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δύο Ελληνίδες δημιουργοί στο φεστιβάλ του Sundance

Η είδηση ήρθε από το φεστιβάλ του Sundance και είναι ενδεικτική της καταξίωσης και της αποδοχής των Ελληνίδων και Ελλήνων δημιουργών στον διεθνή κινηματογραφικό χάρτη. Δύο έργα Ελληνίδων δημιουργών, η μικρού μήκους ταινία «Phoebe» της Βαγγελιώς Σουμέλη και το ντοκιμαντέρ «The Battle for Laikipia» της Δάφνης Ματζιαράκη -σε συνσκηνοθεσία Pete Murini- συμμετέχουν στο επίσημο πρόγραμμα του σημαντικότερου διεθνούς κινηματογραφικού φεστιβάλ των Ηνωμένων Πολιτειών, που θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 28 Ιανουαρίου 2024.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ανήγγειλε με ιδιαίτερη χαρά την είδηση αυτή και για έναν ακόμη λόγο. Και οι δύο ταινίες ξεκίνησαν τη διαδικασία ανάπτυξης και παραγωγής τους στο πρόσφορο έδαφος που δημιούργησε το Ειδικό Πρόγραμμα Covid-19 του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο υλοποιήθηκε από το ΕΚΚ δίνοντας μια ανάσα δημιουργίας στην κοινότητα των Ελληνίδων και Ελλήνων κινηματογραφιστών κατά τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας. Σημειωτέον δε ότι αρκετοί δημιουργοί και παραγωγοί αξιοποίησαν την ευκαιρία αυτή αναπτύσσοντας διεθνείς συνεργασίες για σχέδια που χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων Covid-19.

Η μικρού μήκους ταινία μυθοπλασίας «Phoebe» επιλέχθηκε στο Short Film Program του Φεστιβάλ. Το σενάριο, από την Βαγγελιώ Σουμέλη, παρουσιάζει μια μέρα από τη ζωή της 26χρονης Φοίβης, μιας μητέρας η οποία μόλις έχει κερδίσει την επιμέλεια του 7χρονου γιού της και ταξιδεύει μαζί προς προς στις φυλακές όπου εκτίει την ποινή του ο πατέρας του παιδιού. Τον ρόλο της Φοίβης ερμηνεύει η Αθηνά Παύλου – Μπενάζη. Παίζουν επίσης ο Νικόλας Δροσόπουλος και ο Ορέστης Ραϊσης. Παραγωγή: ΑΚRAN.  Παραγωγοί: Ρομάννα Λόμπατς, Πολ Τυπάλδος, Jamina Teerling.
PhoebeΤο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ «The Battle for Laikipia» επιλέχθηκε στο πρόγραμμα World Cinema Documentary Competition του Φεστιβάλ. Η θεματική του, γύρω από την πραγματικότητα την οποία βιώνουν οι αυτόχθονες κτηνοτρόφοι και οι λευκοί γαιοκτήμονες στην περιοχή Laikipia στη Βόρειο Κένυα, αναδεικνύει διαχρονικές κοινωνικές εντάσεις με φόντο τη σημερινή κλιματική αλλαγή. Παραγωγή: One Story Up (HΠΑ). Παραγωγός: Toni Kamaou. H Δάφνη Ματζιαράκη, που υπογράφει και το σενάριο της ταινίας αυτής, το 2017 ήταν υποψήφια για το Όσκαρ ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με την ταινία «4.1 Miles».

Το ΕΚΚ εύχεται καλή επιτυχία στις δύο σκηνοθέτιδες αλλά και σε όλους τους καλλιτεχνικούς και τεχνικούς συντελεστές των ταινιών τους. H επιλογή των δύο αυτών κινηματογραφικών έργων στα προγράμματα του φεστιβάλ Sundance αναδεικνύει τις δημιουργικές δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού του ελληνικού σινεμά.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More