Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δ. Κουρέτας, καθηγητής: «Καμπανάκι» για καρκινογόνες ουσίες στο έδαφος της καμένης γης – Άμεση ανάγκη αίτησης στην Κομισιόν για σχέδιο απομάκρυνσης της καύσιμης ύλης

«Το πρόβλημα το οποίο έχουν πάρα πολλές περιοχές που κάηκαν είναι η διαχείριση της καύσιμης ύλης. Αυτή η καύσιμη ύλη περιέχει καρκινογόνες ουσίες σε ένα πάχος γύρω στα 15 χιλιοστά και αυτές εάν αρχίσει να βρέχει θα περάσουν στον υδροφόρο ορίζοντα και ενδεχομένως και στα φυτά τα οποία ο άνθρωπος μπορεί να καταναλώσει» επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Κουρέτας, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας και μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διαχείριση χημικών κρίσεων. Όπως επισημαίνει ο καθηγητής του Παν/μίου Θεσσαλίας υπάρχει «ανάγκη άμεσης αίτησης της χώρας στο Συμβούλιο των Εμπειρογνωμόνων της Κομισιόν για εκπόνηση σχεδίου απομάκρυνσης της καύσιμης ύλης. Ιδιαίτερα σε περιοχές που κάηκαν πλαστικά».

Όπως ανέφερε «υπάρχει ένα σχέδιο γι΄αυτές τις περιπτώσεις το οποίο θεωρώ ότι δεν έγινε. Δεν έχω ακούσει εγώ τουλάχιστον. Θα έπρεπε να απευθυνθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα έστελναν κάποιο Σλοβάκο ή Γάλλο εμπειρογνώμονα. Δεν θα έστελναν Έλληνα»

Όπως ενημέρωσε μετά από πυρκαγιά «γίνεται απομάκρυνση της καύσιμης ύλης γρήγορα με έναν σχεδιασμό ώστε να προλάβουμε τις βροχές» και επισήμανε πως «Αυτό πρέπει να απασχολήσει σοβαρά το υπουργείο Περιβάλλοντος και το υπουργείο Υγείας για να απευθυνθούν σε αυτή την Επιτροπή της Κομισιόν»

Όπως ενημέρωσε υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διαχείριση χημικών κρίσεων, για την διαχείριση της καύσιμης ύλης. Έρχονται μέλη της Επιτροπής στην Ελλάδα για τις συγκεκριμένες ενέργειες»

Διευκρίνισε πως «μπορεί να μην γίνει παντού αλλά σε κάποιες περιοχές που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες. Όπως σε περιοχές που κάηκαν πλαστικά και σίγουρα έχουν δημιουργήσει πρόβλημα»

«Από το 2018 που συμμετέχω στην επιτροπή αυτό το σχέδιο της Κομισιόν δεν έχει ποτέ εφαρμοστεί στην Ελλάδα» ενημέρωσε. «Αίτηση από την Ελλάδα δεν έχει φτάσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαχείριση χημικών κρίσεων για να γίνει συλλογή και απομάκρυνση της καύσιμης ύλης» σημείωσε.

«Χρυσή ευκαιρία» θεωρεί ο κ. Κουρέτας, να απευθυνθεί η χώρα μας μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές στο αρμόδιο Συμβούλιο εμπειρογνωμόνων της Κομισιόν για να εκπονήσουν τα μέλη του το σχέδιο που προβλέπεται.

Σχετική είδηση: “Καμπανάκι” για καρκινογόνες ουσίες στον καμένο τόπο της Μαγνησίας από τον καθηγητή Δ. Κουρέτα

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More