Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δ. Σκάλκος: Αρχές 2023 οι πρώτες προσκλήσεις από το νέο ΠΕΠ Θεσσαλίας 2021- 2027

“Οι πρώτες προσκλήσεις για τη Θεσσαλία από το ΠΕΠ Θεσσαλίας 2021-2027 θα βγουν στις αρχές του 2023 αν η Επιτροπή Παρακολούθησης και η Περιφέρεια Θεσσαλίας “τρέξουν λίγο” και θα αφορούν κυρίως την επιχειρηματικότητα που χρειάζεται η χώρα μας σε αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο” επισήμανε σήμερα από το Βόλο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος.

Ο κ. Σκάλκος συμμετέχει στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης του περιφερειακού προγράμματος Θεσσαλίας 2021 – 2027, στο ξενοδοχείο Ξενία Βόλου.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του “πλέον ενεργοποιείται η διαδικασία της νέας προγραμματικής περιόδου για το νέο ΠΕΠ Θεσσαλίας 21-27. Τα μεγέθη ήδη κλείδωσαν με  μία αύξηση της τάξης του 30%, ουσιαστικά ένα νέο πακέτο το νέο ΠΕΠ Θεσσαλίας και αναμένεται να ξεπεράσει τα 550 εκατομμύρια ευρώ. Οι πρώτες προσκλήσεις έχουν ήδη δημοσιευτεί και άμεσα αναμένεται να “ξεκλειδώνουν” νέες προσκλήσεις και νέοι πόροι.. Είναι πολύ σημαντικό αυτοί οι πόροι να διοχετεύονται στην πραγματική οικονομία και σε κοινωνικές δράσεις” επισήμανε.

Οι πρώτες προσκλήσεις που βγήκαν αφορούν το πρόγραμμα ανταγωνιστικότητας του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ θα υπάρξουν κοινές προσκλήσεις για το σύνολο των περιφερειακών προγραμμάτων. Στο νέο ΠΕΠ Θεσσαλίας ενισχύονται συγκεκριμένες κατευθύνσεις και αφορούν στην διπλή πρόκληση του ψηφιακού ανασχηματισμού και της πράσινης ανάπτυξης, εξήγησε ο κ. Σκάλκος.

Το νέο ΕΣΠΑ είναι προσανατολισμένο στον άνθρωπο κα τις ανάγκες του και που δίνει οξυγόνο σε όλους ότι είμαστε κοντά, επισήμανε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.

“Στο προηγούμενο ΕΣΠΑ εντάξαμε 9060 έργα σε διάφορους τομείς. Η απορροφητικότητα όμως των κονδυλίων ήταν στο 71% καθώς υπήρξαν καθυστερήσεις λόγω covid, με την δικαιοσύνη που καθυστέρησε δύο χρόνια τις απαλλοτριώσεις αλλά και η μη διαχειριστική επάρκεια δήμων να τα τρέξουν”.

Σίγουρα πρέπει να αυξηθεί η ταχύτητα υλοποίησης των έργων από πλευράς δήμων και με συνεργασίες με εξωτερικούς συνεργάτες. Πρέπει όλοι φορείς που δικαιούνται τα χρήματα αυτά να τρέξουν και να μην χάνουν έργα από το ΕΣΠΑ, όπως το ΕΚΑΒ, τα Νοσοκομεία, το Πανεπιστήμιο.

Δημιουργήσαμε μία διαδικασία με αύξηση εντάξεων στο προηγούμενο ΕΣΠΑ ώστε να προετοιμαστούν έγκαιρα τα έργα και να περάσουν στον επόμενο χωρίς να χαθούν τα χρήματα. Με αυτή τη φιλοσοφία θα προφυλαχθουμε από τους κινδύνους του μέλλοντος, δηλαδή το κενό μεταξύ του τέλους και της αρχής των επιχειρησιακών προγραμμάτων”, εξήγησε ο κ. Αγοραστός

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More