Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δ. Τριανταφύλλου στο Πρώτο: Πολλά τα ερωτηματικά για το χτύπημα στην Ιστικλάλ- Οι Κούρδοι δεν χτυπάνε στα τυφλά ποτέ (audio)

«Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά, οι Κούρδοι όταν κάνουν τρομοκρατικές επιθέσεις, δεν χτυπάνε ποτέ στα τυφλά, χτυπούν κυβερνητικούς στόχους, αστυνομικό τμήμα, στρατώνες, οτιδήποτε έχει σχέση με την εξουσία και προσπαθούν πάντα να αποφύγουν τα θύματα να είναι πολίτες» τόνισε ο Δημήτρης Τριανταφύλλου, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Καντίρ Χας της Κωνσταντινούπολης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, για την επίθεση στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

«Οι ισλαμικοί τρομοκράτες συνήθως χτυπάνε στα τυφλά και πάντα ξέραμε περίπου ποιος είναι υπεύθυνος και για ποια χτυπήματα. Τώρα βλέπουμε ότι έγινε ένα χτύπημα στα τυφλά, Κυριακή απόγευμα, στην Ιστικλάλ, με ογδόντα και θύματα, τραυματίες και νεκρούς και κατηγορείται η συγκεκριμένη κυρία και ενδεχομένως άλλοι ότι είναι κουρδικής καταγωγής. Είναι λίγο περίεργο και πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτό το πράγμα, γιατί καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη» συμπλήρωσε ο κ. Τριανταφύλλου.

Την ίδια στιγμή υπήρχε και μια «φοβερή κινητικότητα από πλευράς των αρχών», επισήμανε. «Στο σημείο που ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν κάνει δηλώσεις και αντί να κάτσει στην Τουρκία, μπαίνει στο αεροπλάνο να πάει στην Ινδονησία στους G20 και είδαμε κατευθείαν όλα τα υπουργεία να είναι συντονισμένα, το Υγείας, το Εσωτερικών, το Επικοινωνίας και ούτω καθεξής, ο καθένας στο ρόλο του, η αστυνομία στη θέση της, που δείχνει και κάτι τρομερά αντανακλαστικά του κράτους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τριανταφύλλου.

Από την άλλη υπάρχουν δηλώσεις του κ. Σοϊλού, που μίλησε για υποτιθέμενους συμμάχους της Τουρκίας που έχουν στα εδάφη τους Κούρδους τρομοκράτες, προσέθεσε ο καθηγητής, σημειώνοντας ότι ναι μεν στοχοποιούν το κόμμα των Κούρδων, που στις τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι πάνω 13%, αλλά την περασμένη βδομάδα υπήρξε και μια προσέγγιση μεταξύ αυτού του κόμματος και του κυβερνώντος κόμματος.

 

Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα της ασφάλειας επανέρχεται, ανέφερε ο κ. Τριανταφύλλου.
«Και την τελευταία φορά που είχαμε τα διάφορα χτυπήματα από το 2014, που σταμάτησαν το Γενάρη του 17, τα χτυπήματα αυτά είχαν σχέση και με εκλογές γενικότερα και με την αστάθεια και το καλοκαίρι του 2016 είχαμε και την απόπειρα πραξικοπήματος» σημείωσε. «Εάν το κράτος μπορεί να ανταποκριθεί και να ειδοποιήσει τους τρομοκράτες και να φανεί ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα, ενδεχομένως συμφέρει την κυβέρνηση. Από την άλλη όμως είναι ένα τρομερό πλήγμα το χθεσινό γιατί η Ιστικλάλ είναι ένας δρόμος που πάνω από ένα εκατομμύριο κόσμος, πολίτες της πόλης, Τούρκοι κάτοικοι της πόλης και ξένοι κάτοικοι της πόλης, ξένοι τουρίστες κυκλοφορούν καθημερινά. Ο τουρισμός εδώ πέρα έχει ανθίσει και όχι μόνο, έχει γεμίσει η Κωνσταντινούπολη από Άραβες που πολλοί έχουν έρθει να εγκατασταθούν, όπως και πολλούς Ρώσους και τουρίστες, αν δει κανείς και τα αεροπλάνα που πηγαινοέρχονται εδώ με την Ελλάδα, είναι γεμάτα. Δηλαδή υπάρχει πάρα πολύς κόσμος και αυτό είναι ένα τεράστιο πλήγμα και στον τουρισμό αυτή τη στιγμή. Αλλά νομίζω ότι όλα είναι σε εξέλιξη. Θα δούμε τι θα βγει, τι θα δείξουν οι έρευνες, αν θα υπάρχει συνέχεια, αν κάποια οργάνωση θα αναλάβει την ευθύνη και να δούμε και πώς διαμορφώνεται. Δηλαδή μπορεί σε μια βδομάδα, να έχουμε μια καλύτερη άποψη πού πάνε τα πράγματα, αλλά πραγματικά υπάρχει ένα σοκ γενικότερο και νομίζω πάλι όλοι έχουμε αρχίσει και φοβόμαστε» είπε καταλήγοντας ο κ. Τριανταφύλλου.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More