Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δ. Τσαρούχας, ακαδημαϊκός, για Τουρκία: Δημοφιλέστερος πολιτικός μετά τον Ατατούρκ ο Ερντογάν – Οι Τούρκοι ψηφίζουν ταυτοτικά

«Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών πιστοποιεί την άνοδο του τουρκικού εθνικισμού, του εθνικισμού που διαχέεται σε διάφορα κόμματα και δεν επικεντρώνεται μονάχα στο Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης και το οποίο αποτελεί ένα νέο φαινόμενο του πολιτικού σκηνικού της χώρας από τη δεκαετία του ’90 και εντεύθεν» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Τσαρούχας, καθηγητής στο τμήμα Διεθνών Σχέσεων στο Virginia Tech των ΗΠΑ.

Έχοντας ζήσει 15 χρόνια στην Τουρκία ο καθηγητής ανέλυσε το αποτέλεσμα των εκλογών της 14ης Μαϊου επισημαίνοντας ότι τον εξέπληξαν τα ποσοστά του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης του Μπαχτσελί, λόγω του ότι αποτελεί κυβερνητικό εταίρο του Ερντογάν. «Έχει υποστεί μια φθορά έστω και μετρημένη την τελευταία πενταετία και παράλληλα η προεκλογική καμπάνια του κόμματος του Μπαχτσελί και του ίδιου του Μπαχτσελί ήταν μάλλον απογοητευτική ακόμα και για τους δικούς του ψηφοφόρους, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Και όπως είπε, παρά τις επώνυμες καταγγελίες για αλλαγές των ψήφων η γενικότερη αίσθηση στους ψηφοφόρους της αντιπολίτευσης είναι απογοήτευση γιατί δεν τα κατάφεραν.

Ταυτοτικά και όχι οικονομικά ψήφισαν πολλοί Τούρκοι

«Ένα πολύ μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας ψηφίζει στις εκλογές ταυτοτικά και όχι οικονομικά» τόνισε ο κ. Τσαρούχας προσθέτοντας ότι «ο Ερντογάν είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός που έχει αναδείξει η Τουρκία μετά τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ γιατί εκφράζει το πολύ μεγάλο μέρος της Ανατολίας».

Σύμφωνα με τον καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Virginia Tech των ΗΠΑ ο επί 20 χρόνια πρόεδρος της Τουρκίας θεωρείται ο άνθρωπος που έχει ανορθώσει την Τουρκία στα μάτια και των ντόπιων και των ξένων. «Θεωρείται επίσης εκείνος ο οποίος όταν θα έρθει η μεγάλη οικονομική κρίση, η οποία έχω την εντύπωση ότι γίνεται αναπόφευκτη όσο περνά ο καιρός, θα μπορέσει να την αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα από ότι οποιοσδήποτε άλλος», επισήμανε ο κ. Τσαρούχας.

Αναφερόμενος στο κόμμα της αντιπολίτευσης ο καθηγητής διεθνών σχέσεων με ειδίκευση στα θέματα Τουρκίας εκτίμησε ότι εδώ και ένα μεγάλο χρονικό διάστημα να υπερέχει έναντι του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα και η Σμύρνη.

Που «ποντάρει» ο Ερντογάν για να κερδίσει ψήφους

Σε ό, τι αφορά την Ανατολία και τους Τούρκους που ζουν εκεί και είναι από χαμηλότερα οικονομικά και εκπαιδευτικά στρώματα, ο κ. Τσαρούχας εξήγησε ότι οι πολίτες εκεί μπορούν να ταυτιστούν με τον Ερντογάν, την προσωπικότητά του, το δικό του υπόβαθρο, τη διαδρομή που έκανε στη ζωή του και τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνεί μαζί τους.

«Το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ερντογάν εμφανίζεται στα προεκλογικά μπαλκόνια και τραγουδάει τα διάσημα λαϊκά τραγούδια των Τούρκων, θεωρείται για τους δυτικότροπους Τούρκους, κάτι το οποίο είναι αδιανόητο και το περιγελούν, όπως κάνουν και πολλοί στη Δύση. Για πολλούς ανθρώπους εντός της Τουρκίας όμως αυτό αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του πόσο μπορούν να ταυτιστούν με τον πρόεδρό τους. Και αυτό νομίζω ότι είναι κάτι που ειδικά για εκείνους οι οποίοι βλέπουν αν και κάπως ρομαντικά αυτές τις εκλογές, γιατί ο ίδιος ο πρόεδρος έχει ισχυριστεί πως αυτές θα είναι και οι τελευταίες εκλογές στις οποίες θα συμμετάσχει», έχω την εντύπωση ότι πολλοί θεωρούν πως μία τελευταία φορά ίσως η ψήφος τους θα πρέπει να πάει σε εκείνον» ανέλυσε ο κ. Τσαρούχας.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More