Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δ. Τσιόδρας: Η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας συνδέεται με την υπόθεση Μπελέρη

Η απόρριψη του αιτήματος του Φρέντυ Μπελέρη να ορκισθεί δήμαρχος Χειμάρρας απο αλβανικό Δικαστήριο δεν συνάδει με τους ευρωπαικούς κανόνες και τα ανθρώπινα δικαιώματα τόνισε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας, μιλώντας στο ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδας και στην εκπομπή “Η Παγκόσμια Φωνή μας” και στον Δημήτρη Κοντογιάννη.

“Είναι απαράδεκτο που δεν επετράπη μέχρι σήμερα στον Μπελέρη να ορκισθεί, ανεξάρτητα απο την ουσία της δίκης όπου κι εκεί ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας (Μπερίσα) έχει πει ότι έχει χρηματισθεί μάρτυρας. Η Ελλάδα έχει πει ότι συνδέεται άμεσα η ευρωπαική πορεία της Αλβανίας με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ευρωπαικών κανόνων. Το έχουμε θέσει στα ευρωπαϊκά συμβούλια, το έχουμε θέσει σε όλους τους τόνους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή”, ανέφερε ο ίδιος.

Στο θέμα της επιστολικής ψήφου, ο κ. Τσιόδρας ρωτήθηκε αν είναι η απάντηση στην παρατηρηθείσα αύξηση της αποχής στις εκλογές για να απαντήσει: “Απο μόνη της (η επιστολική ψήφος) όχι αλλά σιγουρα είναι μια απάντηση. Λέω απο μόνη της όχι γιατί το ζήτημα της συμμετοχής στα κοινά δεν είναι τεχνικό θέμα. Είναι ένα βαθιά πολιτικό θέμα. Αρα έχει να κάνει μ’ αυτό και πόσο νοιώθει ο καθένας κατα πόσο κρίνονται πολλά για την τυχη της πατρίδας και τη δική του”.

Απο εκεί και πέρα υπάρχει η διευκόλυνση όσων δεν έχουν την δυνατότητα να ψηφίσουν είτε γιατί ζουν μακριά, είτε γιατι δουλεύουν μακριά απο τον τόπο καταγωγής ή κατοικίας τους, όπως π.χ. το καλοκαίρι στα νησιά, είτε γιατί έχουν κινητικά προβλήματα και γενικά θέματα υγείας, παρατήρησε. Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού επισήμανε επίσης ότι ένα κομμάτι της αποχής είναι τεχνητό υπο την έννοια ότι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους 500 χιλ. άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών παραπάνω σε σχέση με εκείνα που καταγράφηκαν στην απογραφή πληθυσμού.

Οι εκλογικοί κατάλογοι θα έχουν ξεκαθαρίσει μέχρι τον Ιούνιο π.χ. με την διαγραφή εκείνων που δεν έχουν υποβάλλει φορολογικές δηλώσεις, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι οι υπο διαγραφή θα μπορούν να υποβάλλουν έφεση. “‘Ενας παράγοντας είναι κι αυτός και αφορά το 8% του εκλογικού σώματος,” κατέληξε.

Ερωτηθείς γιατί η επιστολική ψήφος δεν επεκτείνεται στις εθνικές εκλογές όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της ευρωζώνης και ισχύει μόνο για τις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα, ο ίδιος παρέθεσε κάποια τεχνικά ζητήματα αλλά άφησε το θέμα ανοικτό για το μέλλον, λέγοντας ότι κάνουμε “ένα βήμα κάθε φορά”. Ο κ. Τσιόδρας απαρίθμησε τα βήματα που έχουν γίνει, ξεκινώντας με την ψηφο των ομογενών με περιορισμούς απο το εξωτερικό για πρωτη φορά, την άρση των περιορισμών για όσους είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους απο την νέα Βουλή και τώρα την επιστολή ψήφο. Ο ίδιος παρέπεμψε στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού αναφορικά με την δική του υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές.

Αναφορικά με τα μέτρα για την καταπολέμηση της αθλητικής βίας που έλαβε προσφατα η κυβέρνηση με αφορμή τον σοβαρό τραυματισμό αστυνομικού στου Ρέντη, ο κ. Τσιόδρας επισήμανε ότι όλοι οι φίλαθλοι θέλουν να βλέπουν αγώνες χωρίς να κινδυνεύουν. Τα μέτρα, τα οποία έχουν κόστος για τους κατόχους εισιτηρίων διαρκείας, είναι απαραίτητα για να σταματήσει το φαινόμενο της βίας και να τιμωρηθούν ομάδες οπαδών που λειτουργούν σαν συμμορίες, κατέληξε.

Ακούστε τη συνέντευξη εδώ:

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More