Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δ. Τσιόδρας στην ΕΡΤ: Περιμένουμε θετικές ειδήσεις για τα F-35 – Ο Κασσελάκης μέσα από ένα μύθευμα θέλει να ανεβάσει την πολιτική του υπόσταση

Την συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν στην Ελλάδα και το θέμα του χρονοδιαγράμματος για την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών F-35 που έθεσε ο πρωθυπουργός στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ καθώς και θέματα εσωτερικής πολιτικής επικαιρότητας σχολίασε στην εκπομπή «Newsroom» της ΕΡΤ ο Δημήτρης Τσιόδρας, διευθυντής γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού.

Κάνοντας λόγο για μια εξαιρετικά θερμή συνάντηση που φαίνεται και στις φωτογραφίες των δύο πολιτικών από την συνάντησή τους χθες στο Ακρωτήρι Χανίων ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αγοράς των υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς.

Δεν θα αργήσει καθόλου η απάντηση για τα F-35

«Το 2019 η Τουρκία ήταν στο πρόγραμμα των F-35 κι εμείς προσπαθούσαμε να αναβαθμίσουμε τα F-16 και σήμερα εμείς είμαστε κοντά στο να μπούμε το πρόγραμμα των F-35 που δεν είναι η Τουρκία και η Τουρκία προσπαθεί να αποκτήσει F-16. Για να δούμε δηλαδή το τι έχουμε πετύχει όλα αυτά τα χρόνια, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν ήταν αυτονόητα ότι θα μπορούμε να τα κάνουμε», είπε. Αναφορικά με τις αποφάσεις του επόμενου διαστήματος δήλωσε ότι «περιμένουμε θετικές ειδήσεις το επόμενο διάστημα». Και όπως εξήγησε η ελληνική πλευρά έχει διατυπώσει το σχετικό αίτημα και αναμένει την απάντηση για να μπει «στο κλειστό κλαμπ» στο οποίο για να εισέλθεις πρέπει να τηρείς κάποιες προδιαγραφές.

«Η Ελλάδα κατόρθωσε μέσα σε αυτά τα χρόνια να το κάνει. Η Τουρκία όχι», συμπλήρωσε ο διευθυντής γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού. Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει χρονικός ορίζοντας επανέλαβε ότι την άποψη ότι «δεν θα αργήσει καθόλου αυτή η απάντηση».

Ερωτηθείς για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων εξέφρασε στην άποψη ότι μετά το Βίλνιους και την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν είμαστε όντως σε ήρεμα νερά κάτι που φαίνεται στον μειωμένο αριθμό τουρκικών υπερπτήσεων.

«Πρόθεση της Ελλάδας είναι να μείνει συνεπής σε αυτά που έχει πει. Προς το παρόν φαίνεται ότι η Τουρκία το τηρεί. Ελπίζουμε ότι το επόμενο διάστημα δεν θα αλλάξει αυτό» πρόσθεσε. Και όπως είπε ενόψει του ταξιδιού του κ. Μητσοτάκη στην Τουρκία την άνοιξη και των μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης «όλα αυτά προχωρούν κανονικά».

Σημείωσε δε ότι «η Ελλάδα είναι συνεπής σε αυτά. Μένει σε αυτά τα οποία είπαμε στην Αθήνα, ελπίζουμε και από την Τουρκία θα υπάρξει συνέπεια σε όλα αυτά». ‘Εσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει ότι η δική μας αμυντική πολιτική δεν ετεροκαθορίζεται από την πολιτική άλλων χωρών. «Εμείς ζητάμε να μπούμε στο πρόγραμμα των F-35 γιατί αυτό υπηρετεί τις αμυντικές ανάγκες της χώρας μας. Δεν έχουμε την αυταπάτη ότι μπορούμε να απαγορεύσουμε μία εξοπλιστική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών» δήλωσε προσθέτοντας ότι αυτό που επιδιώκει η Ελλάδα είναι ό,τι το οποιοδήποτε όπλο χορηγηθεί σε χώρα σύμμαχο δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί εναντίον συμμάχου χώρας».

Πυλώνας σταθερότητας Ελλάδα στην περιοχή

Ειδικότερα τόνισε ότι «είναι εξαιρετικά σημαντική η χθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών που μιλάει για ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή. Είναι κάτι το οποίο δεν λέγεται εύκολα».

Μιλώντας για τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή που κινδυνεύει από μια ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή ο κ. Τσιόδρας δήλωσε ότι η Ελλάδα διατηρεί πολύ καλές σχέσεις και με το Ισραήλ αλλά και με τον αραβικό κόσμο. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν στη διάσκεψη του Καΐρου. Ο υπουργός Εξωτερικών έχει δει την Παλαιστινιακή Αρχή. Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με τις υπόλοιπες αραβικές χώρες και αυτό θα φανεί και το επόμενο διάστημα. Προσπαθεί η Ελλάδα να είναι ένας πυλώνας της σταθερότητας στην περιοχή, μια γέφυρα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να διαδραματίζει ρόλο στο πλαίσιο των συμμαχικών της υποχρεώσεων».

Σενάριο πολιτικής φαντασίας η υπουργοποίηση Κασσελάκη

Ερωτηθείς για την εσωτερική πολιτική επικαιρότητα και την αντιπαράθεση με τον Στέφανο Κασσελάκη σχετικά με το εάν του προτάθηκε θέση στο υπουργικό συμβούλιο το 2019, παρά τις διαψεύσεις από πλευράς της κυβέρνησης, ο ίδιος το χαρακτήρισε ως «σενάριο πολιτικής φαντασίας».

Και όπως δήλωσε χαρακτηριστικά του κάνει εντύπωση ότι «ο αρχηγός του κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς προσπαθεί μέσα από ένα μύθευμα το οποίο φτιάχνει να ανεβάσει την πολιτική του υπόσταση λέγοντας ότι έχει την αποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη και ότι θα μπορούσε να τον κάνει και υπουργό. Αυτό πραγματικά με ξεπερνάει και δεν ξέρω πώς θα αντιμετωπίζουν και στο κόμμα του και στον ΣΥΡΙΖΑ».

Tι δήλωσε για τα ομόφυλα ζευγάρια

Αναφερόμενος στο θέμα των ομόφυλων ζευγαριών δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός έχει πει από τη ΔΕΘ κιόλας ότι θα έρθει εντός τετραετίας. «Ο χρόνος είναι μια απόφαση δική του. Η κυβέρνηση θα πρέπει να ανοίξει μια συζήτηση οργανωμένα στον δημόσιο διάλογο σχετικά με το τι εννοούμε γιατί όταν μιλάμε κυρίως για το ζήτημα της τεκνοθεσίας, υιοθεσίας ο καθένας δεν εννοεί το ίδιο πράγμα. Οι χώρες που έχουν τέτοια νομοθεσία έχουν περάσει όλες οι ρυθμίσεις με τον ίδιο τρόπο. Πρέπει λοιπόν να κατατεθεί κάποια πρόταση, η οποία θα κατατεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα από την κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει ένας δημόσιος διάλογος οργανωμένος και να μην λέει ο καθένας ότι του έρχεται στο κεφάλι» υποστήρικε ο κ. Τσιόδρας.

«Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η συζήτηση είναι κάτι που θα διευκρινιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει» πρόσθεσε τονίζοντας ότι καταλαβαίνει τις όποιες ανησυχίες υπάρχουν.

«Αφήστε να κάνουμε τη συζήτηση, να δούμε τι ακριβώς θα έρθει και πως θα έρθει, τι θα αφορά και από εκεί και πέρα θα κουβεντιάσουμε και τα υπόλοιπα. Αυτά τα οποία θα έρθουν μέσα από τη δημόσια συζήτηση θα γίνουν νομοσχέδιο κάποια στιγμή και θα έρθει στη Βουλή», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Ο διευθυντής γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρθηκε επίσης και στην πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ από τα αυξημένα κρούσματα του κορονοϊού και στο θέμα της ακρίβειας προσθέτοντας ότι τα πρόστιμα είναι αρκετά βαριά.

Πηγή: Newsroom | EΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More