Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Είμαστε πολλά χρόνια μακριά από την πρόγνωση των σεισμών» – Μ. Σέγκου και Η. Μήλλας μιλούν στην ΕΡΤ

Πόσο εφικτή είναι σήμερα η πρόγνωση των σεισμών; Απαντήσεις σε αυτό το καίριο ερώτημα έδωσαν στην ΕΡΤ η Δρ Μαργαρίτα Σέγκου, σεισμολόγος, και ο πολιτικός Ηρακλής Μήλλας, αναδεικνύοντας παράλληλα το θέμα της αντισεισμικής προστασίας στη χώρα μας.

«Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε δύο ιδιαίτερα δυνατά σεισμικά γεγονότα στην Τουρκία. Άρχισε, όπως ξέρουμε, με τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που ακολουθήθηκε λίγες ώρες μετά με ένα σεισμό 7,5 Ρίχτερ. Αυτοί οι σεισμοί που συμβαίνουν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και είναι ιδιαίτερα μεγάλοι σε μέγεθος είναι κάτι που συμβαίνει στα παγκόσμιο γεγονότα. Είναι σίγουρο ότι επειδή είναι τόσο σπάνιοι αυτοί οι σεισμοί είναι και πολύ σημαντικοί για την έρευνα που κάνουμε», δήλωσε στις «Συνδέσεις» η κ. Σέγκου.

Μιλώντας για τα ευρήματα των επιστημόνων που βρέθηκαν στο σημείο της καταστροφής η διευθύντρια ερευνών στη Βρετανική Γεωλογική Εταιρεία τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική η πληροφορία που ήδη έχουν ενώ επισήμανε ότι οι ειδικοί έχουν πλέον στα χέρια τους ιδιαίτερα εργαλεία για να καταλάβουν το τι συνέβη ακριβώς πριν τον δεύτερο σεισμό των 7,5 Ρίχτερ.

Δείχνοντας χάρτες που σχεδιάστηκαν με προγνωστικά μοντέλα, χρησιμοποιώντας φυσική και τεχνητή νοημοσύνη η κ. Σέγκου σημείωσε ότι «μπορούμε να διαχειριστούμε τους σεισμούς αυτή τη στιγμή, όπως ακριβώς διαχειριζόμαστε τον καιρό με πιθανότικά μοντέλα».

Απαντώντας στο εάν αυτές οι προβλέψεις θα είναι ακριβείς τόνισε ότι το πότε θα γίνει ένα κύριο γεγονός είναι κάτι που είναι τώρα η αιχμή της επιστήμης. «Αυτό που γίνεται συστηματικά από την κοινότητα σε διεθνές επίπεδο είναι να ψάχνουμε στο χάος των σεισμολογικών καταλόγων με την τεχνητή νοημοσύνη για πρότυπα που μας ειδοποιούν τι μπορεί να συμβεί πριν από ένα μεγάλο σεισμό, έτσι ώστε να καταλάβουμε τι μπορεί να περιμένουμε. Είμαστε όμως πολλά χρόνια μακριά και μπορεί αυτό να μην επιτευχθεί ποτέ. Μέχρι τότε πρέπει να συγκεντρωθούμε και να εντείνουμε τις προσπάθειες για καλύτερη σεισμολογική παρατήρηση και στη χώρα μας. Είναι πολύ σημαντικό αυτό, αλλά και στη δημιουργία των μοντέλων αυτών των προγνωστικών που είναι μεν επιστημονικά, αλλά βοηθάνε και σε επιχειρησιακό επίπεδο».

Ερωτώμενη για το πώς μπορούμε να ξέρουμε που αναμένουμε το επόμενο χτύπημα του Εγκέλαδου η επιστήμονας δήλωσε ότι τα ρήγματα κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το πώς απελευθερώνουν την ενέργεια που συσσωρεύουν. «Υπάρχουν ρήγματα στη γειτονιά μας που ό, τι ενέργεια μαζεύουν, την απελευθερώνουν σε σεισμούς. Και υπάρχουν και ρήγματα στη γειτονιά μας, που αυτή την ενέργεια που συσσωρεύουν την εκδηλώνουν σεισμικά, χωρίς μεγάλους σεισμούς, διολισθαίνοντας χωρίς όμως ποτέ να σπάνε».

Απαντώντας στην εξέλιξη της τεχνολογίας για την παρακολούθηση των υποθαλάσσιων ρηγμάτων αποκάλυψε ότι στόχος των επιστημόνων είναι να ποντίσουν εξελιγμένα όργανα στα 3.000 μέτρα στο Ιόνιο και σε συνδυασμό με τα σεισμόμετρα καταλάβουν πώς αυτά συσσωρεύουν και εκλύουν ενέργεια».

Πάνω από 100.000 βρίσκονται κάτω από ερείπια σε Συρία και Τουρκία

Από την πλευρά του ο Ηρακλής Μήλλας, ο οποίος έχει ζήσει στην Τουρκία, ανέφερε ότι από τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου έχουν σωθεί από τα ερείπια 8.000 άνθρωποι. «Εάν αυτοί είναι το 10% των νεκρών που είναι τώρα στα συντρίμμια, σημαίνει ότι κάτω από τα μπάζα υπάρχουν περίπου 80.000, άλλοι λένε 100.000 και 150.000 νεκροί αυτήν τη στιγμή. Η καταστροφή είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι φαίνεται αυτή τη στιγμή και η οικονομική, φυσικά και κοινωνική. Είναι ένας πολύ μεγάλος σεισμός με πολλά θύματα» εκτίμησε ο πολιτικός μηχανικός.

Απαντώντας στο ερώτημα για το πώς θα μπορούσε να αποφευχθεί η τραγωδία ο κ. Μήλλας αναφέρθηκε στην πολιτική της κυβέρνησης Ερντογάν που έδωσε αμνηστία στις αυθαιρεσίες των Τούρκων κατασκευαστών με αποτέλεσμα αυτά να μετατραπούν σε τάφους. «Έγινε κακή κατασκευή, έγινε κακή διαχείριση, δόθηκαν άδειες εκεί που δεν έπρεπε να δοθούν και τελικά έχουμε αυτούς τους μεγάλους αριθμούς. Θα είχαμε θύματα, αλλά όχι σε αυτό το βαθμό. Και βέβαια ο λόγος που δόθηκαν οι άδειες και έγιναν δεκτά ήταν καθαρά λαϊκισμός, ήταν ψηφοθηρία», σημείωσε ο πολιτικός μηχανικός.

Και όπως τόνισε ο Ερντογάν έκανε ό, τι μπορούσε να προωθήσει την κατασκευή για να κινηθεί η οικονομία. «Αυτά τα κίνητρα ήταν κέρδος, αλλά ήταν και έλλειψη ελέγχων. Δηλαδή, προσπάθησαν να διευκολύνουν τους εργολάβους για να κάνουν όσο πιο πολλές κατασκευές. Ήταν ένας κύκλος λαθών. Ήταν προμελετημένο το κακό. Προειδοποιούσαν οι ειδικοί ότι πρέπει κάτι να γίνει».

Αναφορικά αν η Ελλάδα κινδυνεύει από το ρήγμα της Ανατολίας απάντησε ότι «ο επηρεασμός ρηγμάτων σε αποστάσεις πάνω των χιλίων χιλιομέτρων είναι κάτι που είναι εξαιρετικά σπάνιο. Μόνο ένα 3% με τα μεγέθη 7 Ρίχτερ προκαλούν σεισμούς μικρού μεγέθους. Μιλάμε τώρα για μεγέθη γύρω στο μηδέν. Υπάρχει μόνο ένα καθαρά επιστημονικό ενδιαφέρον. Είναι ξεκάθαρο εντελώς με επιστημονικές αποδείξεις ότι δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα για τον ελληνικό χώρο να επηρεαστεί από τους σεισμούς της Τουρκίας. […] Είναι καλό να μην ανησυχούμε για συγκεκριμένες περιοχές και να μη δίνουμε συγκεκριμένους στόχους στο κοινό, αλλά η πολιτεία οφείλει να είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο».

Μιλώντας για την κατάσταση των κτηρίων στη χώρα μας ο κ. Μήλλας υποστήριξε ότι είναι κτισμένα καλύτερα σε σχέση με την Τουρκία σημειώνοντας ότι η Τουρκία ήταν διπλά άτυχη γιατί ήταν μεγάλος ο σεισμός και κακές οι κατασκευές. «Δε νομίζω ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτούς τους κινδύνους αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να πάρουμε τα μέτρα που πρέπει», συμπλήρωσε ο έμπειρος πολιτικός μηχανικός.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More