Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Είναι πιθανή η εξέγερση των μηχανών;-Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να οδηγήσει στο χείλος της καταστροφής;  

Οι γνωστοί αναλυτές της πολιτικής και των ζητημάτων της παγκόσμιας ασφάλειας, o Henry Kissinger καί ο Graham Allison, στο υπόμνημα τους που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy, κάλεσαν τους ηγέτες των πιο αναπτυγμένων χωρών να επιβάλλουν τον έλεγχο στην ανάπτυξη των συστημάτων της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial intelligence – AI). 

Οι δύο λόγιοι προειδοποιούν ότι η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των συστημάτων AI μπορεί να οδηγήσει την ανθρωπότητα στο χείλος της παγκόσμιας καταστροφής. 

“Η προοπτική της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης των συστημάτων AI μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τις ΗΠΑ και για όλο τον κόσμο και η προοπτική αυτή είναι τόσο υπαρκτή, ώστε οι αρχηγοί των κυβερνήσεων πρέπει να δράσουν τώρα”, τόνισαν ο Kissinger καί ο Allison. 

Οι δύο κορυφαίοι αναλυτές θεωρούν τον κίνδυνο της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης της AI μεγαλύτερο από τα πυρηνικά όπλα και σημειώνουν ότι όλες οι προτάσεις: διακοπή ανάπτυξης της AI, το οριστικό σταμάτημα της, τον έλεγχο της AI από τον παγκόσμιο κυβερνητικό όργανο – ουσιαστικά επαναλαμβάνουν τους μηχανισμούς ασφάλειας της πυρηνικής εποχής, οι οποίοι, τελικά, γνώρισαν φιάσκο. 

“Οι μηχανές με υπεράνθρωπες ικανότητες θα είναι σε θέση να απειλήσουν την ανθρωπότητα που έχει το status του αφεντικού της οικουμένης; 

Ο Kissinger καί ο Allison ανησυχούν για το ενδεχόμενο κάποιες μικρές ομάδες ανθρώπων να χρησιμοποιήσουν την AI για την παραγωγή ιού ικανού να σκοτώσει μεγάλες μάζες ανθρώπων, ένα “προνόμιο” που σήμερα το έχουν μόνο οι υπερδυνάμεις. Αμφότεροι αναρωτιούνται αν η AI μπορεί να παρέμβει και να καταστρέψει τα μέσα αποτροπής του πυρηνικού ολέθρου, τα οποία ήταν η βάση της σημερινής παγκόσμιας τάξης. 

Ο Kissinger καί ο Allison αναγνωρίζουν την αδυναμία να απαντήσουν σε αυτά τα ερωτήματα, επισημαίνουν ότι το “παράθυρο” για την δημιουργία μηχανισμών αποτροπής εκδήλωσης των πιο επικίνδυνων πλευρών της AI είναι πολύ στενό και επιμένουν στην ανάγκη άμεσης δραστηριοποίησης στο ζήτημα αυτό.

Πηγή: Foreign Policy

Μετάφραση: Γιώργος Γιαννακόπουλος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More