Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εγκλήματα και απάτες με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης – Πώς το “AI ACT” της ΕΕ και σχετικό ελληνικό ν/σ θα περιορίσουν το πρόβλημα

Πολλοί είναι αυτοί που πέφτουν όλο και πιο συχνά θύματα των εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης, με τη χρήση αλλοιωμένης εικόνας και βίντεο. Συνηθισμένοι άνθρωποι αλλά και δημόσια πρόσωπα βρίσκονται στο επίκεντρο ποινικών αδικημάτων όπως η εκδικητική πορνογραφία, η υποκίνηση σε πράξεις βίας, η απάτη και η πλαστογραφία.

Πλέον η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης τείνει να γίνει ένα από τα πιο συνηθισμένα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο.

«Είναι οπτικοακουστικό περιεχόμενο που παράγεται από τεχνητή νοημοσύνη και είναι τόσο υψηλής ακρίβειας και ποιότητας, που είτε δούμε μία εικόνα, είτε ένα βίντεο, είτε ένα ηχητικό μήνυμα, δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε αν είναι αληθινό ή αν είναι ψεύτικο» επισημαίνει ο επικεφαλής του ertnews.gr Τάσος Οικονόμου.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του Ιανουαρίου στο Νιού Χαμσάιρ,των ΗΠΑ και λίγες ώρες πριν από τις προκριματικές εκλογές της πολιτείας, κάτοικοι δέχθηκαν ένα φωνητικό μήνυμα, υποτίθεται, από τον Τζο Μπάιντεν.

Το μήνυμα με τη δήθεν φωνή του Μπαιντεν τους καλούσε να μην πάνε να ψηφίσουν αλλά «να φυλάξουν» την ψήφο τους. Οπως αποδείχθηκε, όμως, το μήνυμα αυτό με τη φωνή του αμερικανού προέδρου ήταν προιον τεχνητής νοημοσύνης. 

«Πρέπει να εκπαιδεύσουμε το κοινό. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι σε εποχές κατά τη διάρκεια των οποίων πολλές εκστρατείες και πολιτικές δραστηριότητες πραγματοποιούνται μέσω των κοινωνικών δικτύων, πρέπει να εξηγήσουμε στο κοινό, τι ακριβώς μπορεί να επιφέρουν οι πολύ πειστικές ψευδείς ειδήσεις» επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συχνά εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν την εικόνα  δημόσιου προσώπου για να πείσουν τα θύματά τους, ενώ κατασκευάζουν τη φωνή του για να περάσουν το μήνυμα απάτης που θέλουν.

«Η χρήση αλλοιωμένης εικόνας και βίντεο ενός προσώπου, είτε είναι δημόσιο, είτε μη, μπορεί να συνιστά διάπραξη διαφόρων ποινικών αδικημάτων, όπως είναι η εκδικητική πορνογραφία, η υποκίνηση σε πράξεις βίας, μέσω διαδικτύου, η απάτη, η πλαστογραφία και ο εκβιασμός» αναφέρει στην ΕΡΤ η δικηγόρος και σύμβουλος του Εθνικού Ινστιτούτου Δικαίου Τεχνητής Νοημοσύνης “Rythmos”, Τερψιθέα Παπανικολάου.

Με τη νομοθεσία να βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο απέναντι σε τέτοια εγκλήματα, η Ευρωπαϊκή Ένωση σπεύδει άμεσα να θέσει σε εφαρμογή το AI Act.

«Θα υπάρχουν υποχρεώσεις διαφανούς ενημέρωσης των χρηστών που αλληλοεπιδρούν με συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης, με βάση το επερχόμενο AI Act της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε οι χρήστες να γνωρίζουν ότι αλληλοεπιδρούν με ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να μπορούν να διακρίνουν πιο εύκολα τι είναι αληθινό και τι όχι» προσθέτει σχετικά η κα Παπανικολάου.

Σε εθνικό επίπεδο, μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου για την κυβερνοασφάλεια, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης φέρνει μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, σε δημόσια διαβούλευση, νομοσχέδιο για τις ψηφιακές υπηρεσίες.

Η νομοθετική πράξη θα σηκώσει ανάχωμα απέναντι στις μεγάλες πλατφόρμες.

Μεταξύ άλλων θα:

οριστεί Συντονιστής Ψηφιακών Υπηρεσιών
καθοριστεί η διαδικασία επιβολής αναλογικών και αποτελεσματικών κυρώσεων
συσταθεί Συμβουλευτική Επιτροπή
ρυθμιστούν ζητήματα έννομης προστασίας

Στόχος του Υπουργείου είναι να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή, σταδιακά, έως τον Φεβρουάριο του 2024.

Ρεπορτάζ ΕΡΤ: Κώστας Νούσης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More