Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΕ -Σύνοδος Κορυφής: Παράταση αποφάσεων για τις αρχές του 2024 με εξαίρεση την Ουκρανία – «Κακό προηγούμενο» η αποχή Όρμπαν

Ιστορική χαρακτηρίζεται η απόφαση της Συνόδου Κορυφής για ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, τη Γεωργία και τη Μολδαβία, που ωστόσο προκάλεσε τα πυρά του Κρεμλίνου με σχόλιο ότι «τέτοιου είδους μέλη ίσως αποσταθεροποιήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Μαύρος καπνός» ήταν ωστόσο ο χαρακτηρισμός σχετικά με την αναθεώρηση του δημοσιονομικού πλαισίου, ενώ απέτυχε και η προσπάθεια «κοινής γλώσσας» για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς. «Λάβαμε ισχυρή απόφαση για τη διεύρυνση, είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ σχετικά με την απόφαση έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία.

Με τέχνασμα Σολτς η αποχή Όρμπαν

Η ψηφοφορία έγινε εν τη απουσία του Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος, μετά από παραίνεση του Όλαφ Σολτς, βγήκε από την αίθουσα, την ώρα που οι υπόλοιποι 26 ψήφιζαν.

Βλέποντας την αδιάλλακτη στάση του Βίκτορ Όρμπαν ο Γερμανός καγκελάριος τού πρότεινε να βγει από την αίθουσα. «Πρότεινα στον Ούγγρο πρωθυπουργό να μας δώσει τη δυνατότητα να λάβουμε την απόφαση εν τη απουσία του. Σκέφτηκε την πρόταση. Του είχα ζητήσει να το σκεφτεί και να μην αντιδράσει αυθόρμητα και τότε μου είπε ότι θα δεχτεί την πρόταση. Και τότε λάβαμε την απόφαση, οι 26 μέσα στην αίθουσα», δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος.

Ιστορική χαρακτήρισε την απόφαση ο Σαρλ Μισέλ, που δίνει παράλληλα και καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Γεωργία. Ήταν ένα ισχυρό μήνυμα για τους πολίτες όλης της Ευρώπης τόνισε και σχολίασε ότι όλοι εξεπλάγησαν γιατί καταφέραμε και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να λάβουμε μία ισχυρή απόφαση για την διεύρυνση γενικότερα και κυρίως για την Ουκρανία.

Ο Βίκτορ Όρμπαν τόνισε πως έφυγε για να μην πάρει μέρος σε μια “κακή” απόφαση. Άσκησε τελικά βέτο στην παροχή βοήθειας των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία, καθώς διαφωνεί τα χρήματα να προέρχονται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και ξεκαθάρισε ότι μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις.

«Η Ουγγαρία δεν φέρει καμία ευθύνη για την απόφαση, μπορούμε να βάλουμε φρένο στη διαδικασία στο μέλλον, εάν χρειαστεί θα τη σταματήσουμε και η οριστική απόφαση θα ληφθεί από το ουγγρικό κοινοβούλιο».

Εμ. Μακρόν: Αναμένω από τον Όρμπαν να συμπεριφερθεί σαν Ευρωπαίος

«Ακριβώς τους επόμενους μήνες αναμένω από τον Βίκτορ Όρμπαν εφόσον έχει τον σεβασμό και λαμβάνονται υπόψη τα νόμιμα συμφέροντα και καθήκοντά του, να συμπεριφερθεί σαν Ευρωπαίος και να μην κρατήσει όμηρο την πολιτική πρόοδο», τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Παρά την απόφαση υπάρχουν πάντως αρκετοί που εκφράζουν προβληματισμό για το γεγονός πως ο τρόπος που ελήφθη – με την απουσία του μέλους που διαφωνούσε – ίσως δημιουργήσει κακό προηγούμενο.

Ν. Χριστοδουλίδης: Αρνητικό προηγούμενο που θα το βρούμε μπροστά μας

«Η επιτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλα αυτά τα χρόνια ήταν η λήψη αποφάσεων μέσα από μια διαδικασία, μέσα από έναν διάλογο που καταλήγαμε στο τέλος και τα 27 κράτη μέλη σε μια κοινή προσέγγιση. Θεωρώ ότι δημιουργείται ένα αρνητικό προηγούμενο το οποίο θα βρούμε μπροστά μας σε επόμενες συζητήσεις», τόνισε ο πρόεδρος της Κύπρου.

Για νίκη μίλησε ο Ουκρανός πρόεδρος, μιλώντας για εξαιρετικό αποτέλεσμα για την Ουκρανία και για όλη την Ευρώπη και εκφράζοντας ευγνωμοσύνη, γιατί, όπως είπε, τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα.

Δεν υπήρξε πράσινο φως για την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

Οι όποιες αποφάσεις παίρνουν παράταση για τις αρχές του 2024 καθώς δεν βρέθηκε η χρυσή τομή. Αποτυχία και στο θέμα της Μέσης Ανατολής καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι η κατάσταση στη Γάζα έχει αλλάξει σε σχέση με την προηγούμενη Σύνοδο.Ενδεικτικά, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Λέο Βαράντγκαρ δήλωσε ότι «υπάρχει πλέον ξεκάθαρη πλειοψηφία μέσα στην Ε.Ε για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και λήξη του πολέμου, αλλά όχι ομοφωνία».

Δεν βγήκαν συμπεράσματα και το όποιο κοινό ανακοινωθέν μεταφέρεται για την επόμενη Σύνοδο.

Ρεπορτάζ: Ζέτα Κονταξή

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More