Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ειδική γραμματέας Προστασίας Ζώων Συντροφιάς: Οφείλουμε να έχουμε αδειοδοτημένα καταφύγια σε όλη τη χώρα – Οι αλλαγές στο νόμο

Ρυθμίσεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς και ιδιαίτερα γι’ αυτά που προσπαθούν να επιβιώσουν στους δρόμους της χώρας μας σχεδιάζει η κυβέρνηση. Για τη νέα αυτή παρέμβαση του υπουργείου Εσωτερικών μίλησε στην ΕΡΤ η ειδική Γραμματέας για την προστασία των Ζώων Συντροφιάς Μαριάνθη Δημοπούλου.

«Οι συνθήκες των αδέσποτων ζώων στους δρόμους της χώρας δεν είναι καθόλου καλές. Είναι πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν, αλλά πρώτα και πάνω από όλα είναι η αντίληψη των ανθρώπων που πρέπει να αλλάξει, είναι ότι όλα τα ζώα και δη τα ζώα συντροφιάς έχουν ίδια δικαιώματα μαζί με εμάς», δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» η κα Δημοπούλου.

Δόθηκε παράταση για την αδειοδότηση των καταφυγίων

Μιλώντας στη δημοσιογράφο Χριστίνα Βίδου η ειδική γραμματέας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς αναφέρθηκε στις διορθωτικές ρυθμίσεις που θα προστεθούν στον νόμο 4830/21.

Όπως είπε οι αλλαγές έχουν να κάνουν με μία παράταση η οποία δίνεται για την τελική ημερομηνία αδειοδότησης των καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς στη χώρα μας, η οποία έληγε στα τέλη Σεπτεμβρίου.

«Δώσαμε μία παράταση έτσι ώστε να μπορέσουν, είτε ιδιωτικά είτε δημοτικά καταφύγια, να προετοιμαστούν προκειμένου να είναι έτοιμα να αδειοδοτηθούν. Επεκτείναμε αυτή την παράταση η οποία έφτασε στις 31/4 του 2024 και ευελπιστούμε φυσικά και νομικά πρόσωπα, φιλοζωικά σωματεία και οργανισμοί, αλλά και οι Δήμοι να προετοιμαστούν κατάλληλα» σημείωσε.

Υπάρχουν προβλήματα στα δημοτικά καταφύγια

Όπως τόνισε αυτός ο νόμος έφερε κάποιες αλλαγές στα καταφύγια ζώων συντροφιάς, σύμφωνα και με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό. Παρόλα αυτά, όπως πρόσθεσε, πλέον δίνεται η δυνατότητα και σε φιλοζωικά σωματεία -με κάποιες αλλαγές- να αιτηθούν για να αδειοδοτηθούν τα καταφύγια τους.

«Οφείλουμε να έχουμε αδειοδοτημένα καταφύγια σε όλη τη χώρα» ανέφερε η κ. Δημοπούλου επισημαίνοντας ότι η αδειοδότηση θα πιστοποιεί ότι τα καταφύγια θα τηρούν κάθε κανόνα ευζωίας.

«Έχουμε πολλά προβλήματα, ιδιαιτέρως στα δημοτικά καταφύγια, που πρέπει να επιλύσουμε. Οι συνθήκες των καταφυγίων πρέπει να είναι τέτοιες ώστε να τηρούνται οι κανόνες ευζωίας και ο σεβασμός προς τα δικαιώματα των ζώων» τόνισε.

Και όπως είπε, «τις επόμενες δύο εβδομάδες έρχονται στην δημοσιότητα δύο εμβληματικά έργα της κυβέρνησης. Αυτά είναι το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς και το εργαστήριo του DNA».

Εξηγώντας τι αφορά το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς εξήγησε ότι είναι η μία μοναδική ψηφιακή καταγραφή όλων των δεδομένων γύρω από τα ζώα συντροφιάς: Φιλοζωικά σωματεία, καταφύγια, κτηνιατρικός φάκελος ζώου, πλατφόρμα υιοθεσιών κ.ά.

Lauren Whitaker/ Pexels

Εμβληματικά έργα το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς και το εργαστήριο DNA

Επιπλέον, τόσο τα αδέσποτα όσο και τα ζώα συντροφιάς που έχουν ιδιοκτήτη, θα καταγράφονται στο ενιαίο μητρώο, το οποίο θα χρησιμοποιούν κτηνίατροι.

Σημείωσε ότι πλέον θα μπορούν οι ιδιοκτήτες να βλέπουν χωρίς να πειράζουν τα στοιχεία από τις καρτέλες των ζώων τους. Θα υπάρχει αποθετήριο διαβατηρίων και θα υπάρχει για πρώτη φορά στη χώρα, δυνατότητα καταγραφής των αιμοδοτών σκύλων, οι οποίοι μέχρι τώρα δεν καταγράφονταν πουθενά. Πρόκειται, όπως είπε, «για ένα πολύ σημαντικό έργο που είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι θα βοηθήσει να αλλάξει τα πράγματα στη χώρα».

Μιλώντας για την κακοποίηση των ζώων και τα περιστατικά που γίνονται γνωστά η κα Δημοπούλου υποστήριξε ότι δεν έχει αυξηθεί ο αριθμός τους, αλλά έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες γιατί πλέον ο κόσμος έχει ευαισθητοποιηθεί και μιλάει.

Καταλήγοντας, τόνισε, ότι «η σημερινή ημέρα είναι ημέρα αφύπνισης γιατί πρέπει να μας υπενθυμίζει ότι όλα τα όντα σε αυτό τον πλανήτη έχουν δικαιώματα και αξίζουν τον σεβασμό. Και εμείς σαν Ειδική Γραμματεία είμαστε εδώ να δράσουμε έτσι ώστε να εξαλείψουμε την κακοποίηση στη χώρα και να παρέχουμε μία καλύτερη ποιότητα ζωής στα μη ανθρώπινα όντα».

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More