Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ειδικός στην ΕΡΤ για τα συνθετικά έμβρυα από βλαστοκύτταρα και ζητήματα που γεννώνται: «Ηθικά προβλήματα αντιμετωπίστηκαν προ 20ετίας»

«Να διαλύσουμε μια παρεξήγηση. Αυτά τα βλαστοκύτταρα, τα λεγόμενα συνθετικά βλαστοκύτταρα, δεν είναι απολύτως συνθετικά, είναι απλώς τεχνητά», αποσαφήνισε το μέλος επιτροπής βιοηθικής, Τάκης Βιδάλης, μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNEWS TV “Prime”, με αφορμή το νέο μεγάλο ιατρικό επίτευγμα, με τη δημιουργία από τους επιστήμονες συνθετικών εμβρύων από βλαστοκύτταρα.

Ενώ πρόσθεσε: «Έχουμε ένα αρχικό παραδοσιακό – κανονικό έμβρυο το οποίο έχει προκύψει από την ένωση ωαρίου και σπερματοζωαρίου. Αυτό το έμβρυο έχει προχωρήσει η ανάπτυξή του μέχρι κάποιο στάδιο -έξωσωματικά πάντοτε- και έχουμε πάρει βλαστοκύτταρα από αυτό το έμβρυο και τα έχουμε αναπρογραμματίσει

(…) Λειτουργούμε πάνω σε μια βάση φυσική. Μη φανταστούμε ότι μπορούμε να φτιάξουμε ανθρώπους χωρίς ωάριο και σπερματοζωάριο».

Για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ζωή τεχνητή – που σημαίνει ζωή μετά από επιλογή, ήτοι ζωή με κατεύθυνση, δηλαδή κατευθυνόμενη, και άρα με προδιαγραφές, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες κάποιων, ανέφερε:

«Να πούμε ότι αυτό το κάνουμε ήδη. Δηλαδή δεν είναι κάτι παράξενο. Δηλαδή στην εξωσωματική γονιμοποίηση δημιουργούμε περισσότερα έμβρυα και από αυτά τα έμβρυα, αφού τους κάνουμε έναν έλεγχο γενετικό έλεγχο, επιλέγουμε τα καλύτερα».

The Guardian: Έφτιαξαν συνθετικά ανθρώπινα έμβρυα με τη χρήση βλαστικών κυττάρων

Ο ίδιος εξήγησε, σχετικά: «Όλοι μας, όλοι μας στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής μας μετά τη σύλληψη είμαστε μια μπάλα ουσιαστικά αρχέγονων κυττάρων, βλαστοκυττάρων. Αυτά τα βλαστοκύτταρα έχουν την ικανότητα να δώσουν οποιοδήποτε ιστό του σώματός μας με την ανάπτυξη του εμβρύου. Αυτά λοιπόν τα πήραμε σε ένα συγκεκριμένο στάδιο ανάπτυξης, τα πήραν οι επιστήμονες στο Κέιμπριτζ, και τα αναπρογραμμάτισαν, δηλαδή τα γύρισαν πίσω αν θέλετε χρονικά – τα γύρισαν πίσω την εξέλιξή τους. Και αυτό τους επιτρέπει να δώσουν ολόκληρο οργανισμό».

Ως προς το πώς καθορίζεται το πλαίσιο δημιουργία εμβρύων από τους επιστήμονες και για το τι όρια τίθενται, ο κ. Βιδάλης, ανέφερε:

«Σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουμε ένα πολύ βασικό πλαίσιο. Στο εθνικό μας επίπεδο έχουμε ένα πολύ πιο αναλυτικό πλαίσιο και και προωθημένο μάλιστα. Αυτό επιτρέπει την έρευνα σε έμβρυα με χρήση εμβρύων. Μέχρι το όριο των 14 ημερών από τη στιγμή της σύλληψης. Αλλά οπωσδήποτε ένα απόλυτο όριο είναι το έμβρυο το οποίο έχει υποστεί η έρευνα να μην μεταφέρεται για την εξακολούθηση της κυοφορίας σε μήτρα. Αυτό είναι ένα βασικό όριο το οποίο δεχόμαστε όλοι

(…) Ασφαλώς υπάρχει περιορισμός – και υπάρχει και στην Αγγλία που είχαμε αυτή την εξέλιξη. Άρα προς το παρόν όλο αυτό είναι εργαστηριακό και νομίζω ότι παρ’ όλα όσα λέγονται και τα διάβασα και εγώ, δεν είμαστε απολύτως ακάλυπτοι από άποψη νομοθεσίας. Και επιπλέον τα ηθικά προβλήματα έχουν αντιμετωπιστεί εδώ και 20 χρόνια τουλάχιστον.

(…) Σε αυτό το στάδιο θα μπορούσε να πει κανείς ότι ένα κενό είναι το αν μπορεί να επιτραπεί αυτός επαναπρογραμματισμός των εμβρύων. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία απαγόρευση. Μπορούν οι επιστήμονες να το κάνουν (…) Εάν πετύχει κάποτε ο επαναπρογραμματισμός και έχουμε έμβρυο βιώσιμο, αυτό το έμβρυο θα είναι όμοιο με το έμβρυο από το οποίο έχει προέλθει το αρχικό βλαστοκύτταρο.

(…) Αυτό μας θυμίζει λίγο την κλωνοποίηση, την παλιά ιστορία της κλωνοποίησης και τα σχετικά θέματα που είχαν συζητηθεί πριν από 20 χρόνια. Πάντως προς το παρόν νομίζω ότι δεν έχουμε κάτι που να μας φοβίζει. Δεν υπάρχει κάτι, δηλαδή κάποια ιδιαίτερη ανησυχία. Όσο για το εάν θα φτάσουμε κάποια στιγμή να σχεδιάζουμε τους απογόνους μας. Επαναλαμβάνω ότι μέχρι στιγμής αφενός υπάρχει ένα απαγορευτικό πλαίσιο για τη δυνατότητα σχεδιασμού με επιλογή φύλου, παραδείγματος χάρη -η οποία μπορεί να γίνει στην εξωσωματική γονιμοποίηση- όμως σχεδιάζουμε για τους απογόνους υπό την έννοια του ότι επιλέγουμε έμβρυα τα οποία δεν θα παρουσιάσουν σοβαρές ασθένειες με γενετική αιτία. Η επιλογή αυτή που κάνουμε είναι ένα είδος σχεδιασμού ο οποίος είναι αποδεκτός.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More