Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εικόνα εγκατάλειψης παρουσιάζουν τα εμβληματικά γλυπτά του Γ.Ζογγολόπουλου

Τα έργα του Γιώργου Ζογγολόπουλου κοσμούν διάφορα κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης και αποτελούν τοπόσημα της πόλης. Ωστόσο φαίνονται εντελώς εγκαταλελειμμένα.

«Οι ομπρέλες» τοποθετήθηκαν στην παραλία της Θεσσαλονίκης το 1997 και είναι ένα χαρακτηριστικό σημείο της πόλης, αλλά με το πέρασμα του χρόνου η φθορά στο έργο είναι εμφανής. Το ίδρυμα Ζογγολόπουλου θέτει και θέμα στατικότητας του γλυπτού. Όμως και τα υπόλοιπα έργα του διεθνούς φήμης καλλιτέχνη που βρίσκονται σε διάφορα σημεία της πόλης παρουσιάζουν αντίστοιχη εικόνα παραμέλησης.

Ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων του Δήμου Θεσσαλονίκης, Μάκης Κυριζίδης αναφέρει σχετικά: «Η συντήρηση των γλυπτών είναι στην ευθύνη του εκάστοτε Δήμου, δυστυχώς το γλυπτό αυτό από τότε που τοποθετήθηκε δεν συντηρήθηκε ποτέ. Ότι υπάρχει στη ΔΕΘ ή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο είναι ευθύνη του ιδιοκτήτη, δηλαδή για παράδειγμα του ΑΠΘ. Έχουμε συνεχείς βανδαλισμούς στα γλυπτά, εφαρμόζουμε πρακτικές αντιγκράφιτι, από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να επέμβουμε, να αντικαταστήσουμε τις ομπρέλες. Θα βρούμε τον ενδεδειγμένο τρόπο».

Ο πρόεδρος του ιδρύματος Ζογγολόπουλου, Νίκος Θεοδωρίδης, τόνισε ότι «ο Ζογγολόπουλος ήταν ένας πολυμήχανος καλλιτέχνης τον ενδιέφερε να δώσει κίνηση στα έργα του. Στις «ομπρέλες» της παραλίας έχει χρησιμοποιήσει τη δύναμη του αέρα».

Παράλληλα η διευθύντρια του Momus, Θούλη Μισιρλόγλου μίλησε για το έργο «Υδροκίνηση στις Ομπρέλες» που βρίσκεται στην  είσοδο του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης εντός της ΔΕΘ.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More