Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εισαγωγές και τιμή γάλακτος: Έντονη αντιπαράθεση Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών και ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή

Υπάρχει αισχροκέρδεια στην τιμή του γάλακτος, κι αυτό δεν είναι απλά μια καταγγελία, είναι γεγονός. Μετά από επιτόπιος ελέγχους που έχουμε κάνει στην Μακεδονία, στην Χαλκιδική, στην Ήπειρο διαπιστώσαμε ότι η τιμή του λίτρου γάλακτος φεύγει από τον κτηνοτρόφο στα 51 λεπτά το λίτρο, σήμερα, είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Απόστολος Ραυτόπουλος.

Τον επόμενο μήνα θα φύγει 49 λεπτά και ο στόχος είναι από τη βιομηχανία να πάει στα 45 λεπτά. Αυτό το οποίο εμείς οι καταναλωτές διαπιστώνουμε είναι ότι το γάλα της ιδιωτικής ετικέτας, το παστεριωμένο το αγοράζουμε από 1,12 ευρώ το λίτρο, δηλαδή 120% παραπάνω από ότι πουλάει ο κτηνοτρόφος έως και 300% επάνω, σε κάποιες αλυσίδες πωλείται και 2,28 ευρώ το λίτρο, είπε.

Η διατροφή της αγελάδας τον Αύγουστο και Ιούνιο του 2021 ήταν 26 λεπτά το λίτρο και το γάλα ο κτηνοτρόφος το πούλαγε στα 40 λεπτά το λίτρο.

Σήμερα το κόστος διατροφής της αγελάδας είναι στα 49 λεπτά και ο κτηνοτρόφος το πουλάει στα 51 λεπτά.

Από την άλλη, είμαστε η τρίτη ακριβότερη χώρα στην τιμή του γάλακτος στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Το γάλα στα σουπερμάρκετ έπρεπε να πωλείται στα 80 λεπτά το λίτρο, τόνισε.

Ως Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας σε όλη την Ελλάδα έχουμε 59 παραρτήματα. Έχουμε στοιχεία και τιμολόγια, εδώ είναι στη διάθεσή σας, μας τα έχουν δώσει οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι και αφορούν τη βιομηχανία του γάλακτος.

Αυτά τα τιμολόγια προκύπτει ότι το Νοέμβριο του 2022 το γάλα το πουλούσαν 60,5 λεπτά το λίτρο και σήμερα το πουλάνε 51 λεπτά το λίτρο, και τον Μάιο θα πάει στα 49 λεπτά το γάλα.

Όμως εμείς οι καταναλωτές στις αλυσίδες των σουπερμάρκετ, το γάλα ιδιωτικής ετικέτας το βρίσκουμε από τα 1,12 λεπτά το λίτρο, έως το παστεριωμένο των 7 ημερών στα 2 ευρώ και 28 λεπτά το λίτρο.

Ο ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος απάντησε στις καταγγελίες αυτές λέγοντας ότι πράγματι στο «καλάθι του νοικοκυριού» υπάρχει γάλα με 1,12 ευρώ το λίτρο και εδώ και περίπου 6,5 μήνες η τιμή του δεν έχει αλλάξει καθόλου στο μεγαλύτερο κομμάτι των σουπερμάρκετ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat Μαρτίου, το γάλα όπως παράγεται από την αγελάδα και παραδίδεται στις γαλακτοβιομηχανίες για την Ελλάδα, είναι στα 56 λεπτά το λίτρο, τιμή που είναι η τρίτη μεγαλύτερη τιμή παραγωγού σε όλη την Ευρώπη.

Είναι πίσω από την Κύπρο και τη Μάλτα, οι οποίες είναι πολύ μικρές περιοχές, έχουν πολύ μικρή παραγωγή γάλακτος και είναι πολύ μακριά. Δεν έχουν οδικούς άξονες προκειμένου να δέχονται εισαγωγές από άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι μεγάλοι παραγωγοί γάλακτος όπως η Γερμανία και η Ισπανία και η Γαλλία.

Άρα λοιπόν η Ελλάδα βρίσκεται σε προνομιακή θέση σε σχέση με τις τιμές παραγωγού που απολαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι, είπε.

Οι τιμές αυτές δεν μπορούν να αυξηθούν περισσότερο, ακριβώς επειδή υπάρχει διεθνής ανταγωνισμός στο διεθνές εμπόριο. Αν ανέβουν οι τιμές στην Ελλάδα ουσιαστικά θα αντικατασταθεί το ελληνικό γάλα από ξένο γάλα μέσω αυξημένων εισαγωγών. Αυτή είναι η μοίρα του διεθνούς εμπορίου, έτσι δουλεύει υπέρ του καταναλωτή, είπε.

Οι εισαγωγές γάλακτος είναι κάτι καλό διότι χαμηλώνουν τις τιμές για τον μέσο καταναλωτή. Αν δεν υπήρχαν εισαγωγές στη χώρα μας και έπρεπε να καταναλώνουμε μόνο το γάλα που παράγεται στην Ελλάδα, αφενός αυτό δεν φτάνει για να καλύψει τις ελληνικές ανάγκες, αφετέρου οι τιμές θα ήταν πάρα πολύ υψηλές ακριβώς επειδή η ζήτηση δεν θα μπορούσε να καλυφθεί από την προσφορά.

Το ερώτημα είναι ποια είναι τα κόστη τα οποία έχει ο Έλληνας κτηνοτρόφος προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστικός, διότι οι τιμές παραγωγού δυστυχώς καθορίζονται από τις τιμές διεθνούς εμπορίου.

Δεν μπορεί να γίνει κάτι με μία απόφαση κυβερνητική ή με κάποιον άλλον τρόπο. Προφανώς αυτό που μπορεί να γίνει για την περίπτωση των κτηνοτρόφων είναι να δούμε πολύ προσεκτικά τα κόστη τα οποία επωμίζονται προκειμένου να μειωθούν αυτά και να είναι αρκετά τα χρήματα που παίρνουν σε ό, τι αφορά την τιμή παραγωγού.

Τώρα σε ότι αφορά την τιμή καταναλωτή που φτάνει στο καλάθι η Ελλάδα έχει κάπως υψηλότερες τιμές γάλακτος όπως και η Κύπρος και η Μάλτα και η Ιταλία επίσης έχει την ίδια εικόνα ακριβώς επειδή βρίσκονται μακρύτερα οι χώρες αυτές το κέντρο της Ευρώπης.

Έχουμε λίγο πιο αυξημένες τιμές, αλλά δεν είναι κάτι προβληματικό ή αντίθετο στους κανόνες του διεθνούς εμπορίου δεν υπάρχει αισχροκέρδεια στη χώρα μας στο γάλα, και όπου υπάρχει, γιατί προφανώς δεν ζούμε σε μια κοινωνία αγγέλων και αγίων, αυτή ελέγχεται και υπάρχουν τα αντίστοιχα πρόστιμα, όπως επίσης και στο θέμα των ελληνοποιήσεων, το οποίο προφανώς θα θέλετε να αναφερθεί.

Παρεμβαίνοντας ο κ. Ραφτόπουλος είπε ότι με βάση τα τιμολόγια που έχει στα χέρια του από τους παραγωγούς γάλακτος, τον Μάρτιο πουλήσανε στις γαλακτοβιομηχανίες με 51 λεπτά το λίτρο και όχι με 56, ενώ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat Μαρτίου που επικαλέστηκε, το γάλα στην Κύπρο ο κτηνοτρόφος το πουλάει στη βιομηχανία 0,73 λεπτά το λίτρο.

Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι – είπε ο κ. Ραφτόπουλος – παράγουν το 35% από το γάλα το οποίο χρειάζονται οι καταναλωτές. Το υπόλοιπο 65% είναι γάλα εισαγωγής υπό τη μορφή συμπυκνωμάτων και σκόνης. Εδώ λοιπόν δεν θα βρούμε κανένα μπουκάλι που πάει στα ψυγεία των σουπερμάρκετ που να μη λέει ότι το γάλα είναι 100% ελληνικό, σημείωσε.

Αυτά που καταγγέλλετε είναι μισές αλήθειες που δυστυχώς προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Δεν είναι κακό να γίνονται εισαγωγές γάλακτος απάντησε ο ΓΓ.  

Στα ράφια των σουπερμάρκετ βρίσκεται και εισαγόμενο γάλα και ελληνικό. Εάν έχετε συγκεκριμένα στοιχεία για κάποιο προϊόν, ότι γράφει ελληνικό γάλα ενώ περιέχει εισαγόμενο να τα καταθέσετε στον εισαγγελέα και στον ΕΦΕΤ απάντησε στον κ. Ραφτόπουλο.

Τους ελέγχους στις γαλακτοβιομηχανίες οφείλει να κάνει το υπουργείο κι όχι εμείς οι καταναλωτές. Στη Θεσσαλία, από 7 εκλεκτές που υπήρχαν, έχε μείνει μόνο ένας είπε ο κ. Ραφτόπουλος.

Σύμφωνα με τους ελέγχους που κάνει το κράτος και το υπουργείο αλλά πρωτίστως ο ΕΦΕΤ, ό, τι γράφει ότι είναι ελληνικό στα σουπερμάρκετ είναι ελληνικό, τόνισε ο ΓΓ και κάλεσε δημόσια τον κ. Ραφτόπουλο να προσκομίσει ένα μπουκάλι γάλα που γραφεί επάνω ότι είναι ελληνικό, ενώ δεν είναι.

Η Ένωση Καταναλωτών δεν είναι Χημείο του κράτους ανταπάντησε ο κ. Ραφτόπουλος.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More