Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα Τάγματα Εργασίας (Αμελέ Ταμπουρού) στο Χαλάνδρι

Με ομιλητή τον καθηγητή, συγγραφέα βιβλίων και μελετητή ιστορίας και λαογραφίας Θοδωρή Κοντάρα, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου στις 19:00, στα γραφεία του Συλλόγου Μικρασιατών Χαλανδρίου «Οι Ρίζες» (Οδός Μικράς Ασίας και Ποταμού Καλαμά), ομιλία με θέμα: «Τα τάγματα εργασίας και ο μηχανισμός εξόντωσης των Μικρασιατών από τους Νεοτούρκους»

Όπως είχε αναφέρει ο κ. Κοντάρας για το θέμα αυτό σε εκδήλωση στην Ελευσίνα: «Ήδη από το 1913 είχε ξεκινήσει και το μποϋκοτάζ, του τύπου “μην ψωνίζετε από Έλληνες”. Παράλληλα η άφιξη Τούρκων προσφύγων από τα Βαλκάνια που επιχειρούσαν καταλήξεις ελληνικών περιουσιών, επιδείνωσε την κατάσταση.

Οι επιστρατευμένοι στα Αμελέ Ταμπουρού δεν εκπαιδεύονταν στρατιωτικά, αλλά τους έβαζαν να σπάνε πέτρες, να ανοίγουν τούνελ, να φτιάχνουν γέφυρες, κλπ.

Μετά το 1915 που οι Τούρκοι μετρούσαν πολλές στρατιωτικές απώλειες, τα μέλη των Αμελέ Ταμπουρού, χρησιμοποιήθηκαν για να μαζεύουν και τη σοδειά. Ζούσαν σε τραγικές συνθήκες, συχνά τους απαγόρευαν ακόμα και το καθαρό νερό, θέριζαν οι ασθένειες και συχνά οδηγούσαν στο θάνατο.

Βασικό επιχείρημα των τουρκικών αρχών ήταν ότι δεν σκότωσαν κανένα, αλλά όσοι πέθαναν αυτό συνέβη από τις ασθένειες και την κακή τους υγεία, προσπαθώντας να αποφύγουν την ευθύνη ότι η κατάσταση αυτή δεν ήταν αντικειμενική, αλλά σκόπιμο δημιούργημά τους.

Αρκετοί μπόρεσαν και λιποτάκτησαν με πλεούμενα προς τα νησιά του Αιγαίου, ειδικά όσοι έμεναν στα παράλια, ώστε να αποφύγουν τη στράτευση, άλλοι κυρίως στην ενδοχώρα κρύβονταν σε ειδικές κρύπτες στα σπίτια και έκαναν γυναικείες δουλειές, όπως το πλέξιμο για να περνάει η ώρα. Στα τραγικά γεγονότα της περιόδου, ένα ευτράπελο ήταν ότι για να βγει τελικά από την είσοδο της κρύπτης ένας Έλληνας που είχε παχύνει από την έλλειψη κίνησης και το τάισμα, χρειάστηκε να σπάσουν τον τοίχο γιατί αλλιώς δεν χώραγε.

Όσους έπιαναν οι Τούρκοι σε κρύπτες τους εκτελούσαν».

Σχετικά θέματα:

Αμελέ Ταμπουρού: Τα τάγματα εργασίας – Τόπος μαρτυρικού θανάτου

Τα τάγματα εργασίας και ο μηχανισμός εξόντωσης των Μικρασιατών από τους Νεότουρκους

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More