Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό στο Ελληνικό Κέντρο Καΐρου

Εκδήλωση με θέμα τις επιπτώσεις της Μικρασιατικής Καταστροφής στον Ελληνισμό της Αιγύπτου πραγματοποιήθηκε στο Ελληνικό Κέντρο Καΐρου το Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.  

Ο κεντρικός ομιλητής, διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου, Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στον αντίκτυπο που είχε η Μικρασιατική Καταστροφή στον ακμάζοντα ακόμα Ελληνισμό της Αιγύπτου. Αξιοποιώντας τα δημοσιεύματα του τύπου της εποχής, και συγκεκριμένα από το «Φως» του Καΐρου, τον «Ταχυδρόμο» και την «Ομόνοια» της Αλεξανδρείας, παρουσίασε τις δυναμικές κοινωνικές τάσεις, τις συνθέσεις, αλλά και τις αντιθέσεις του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού κατά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ζωντανεύοντας την εποχή στη σκέψη των θεατών.  

Προλογίζοντας την εκδήλωση, ο Έλληνας πρέσβης στην Αίγυπτο, Νικόλαος Γαριλίδης, μίλησε αρχικά για τις δικές του εμπειρίες ως μαθητής της Αμπετείου από τις ένδοξες στιγμές του Ελληνικού Κέντρου, την εποχή  που διοργανωνόταν χοροεσπερίδες για την ενίσχυση της Πατρίδας. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην σημασία των εράνων που γινόντουσαν για την συγκέντρωση χρημάτων με διάφορους σκοπούς, όπως για τα ορφανά του Πατριαρχείου, υπέρ του Αβέρωφ, αλλά και υπέρ του «Μικρασιατικού Συλλόγου Αλεξανδρείας» που ιδρύθηκε αμέσως μετά την καταστροφή και προσέφερε πολύ και σημαντικό έργο στην ανακούφιση των ξεριζωμένων Ελλήνων της Μικρασίας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  με την ευγενική υποστήριξη της Μεγάλης Ευεργέτιδας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και Αρχόντισσας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, κ. Αικατερίνης Μπελεφάντη Σοφιανού. Η κα Σοφιανού παρουσίασε και προσέφερε σε όλους του προσκεκλημένους το  βιβλίο του Ρουμάνου Ελληνιστή Tudor Dinu που ιχνηλατεί με ιδιαιτέρως παραστατικό αφηγηματικό τρόπο την πολύπαθη και συγκλονιστική ιστορία της οικογένειάς της και την ακολουθεί σε ένα μοναδικό ταξίδι ζωής, που είναι και ο τίτλος του βιβλίου, από την Μικρά Ασία, στην Αίγυπτο, στην  Ελλάδα και τέλος στην Ρουμανία.

Η κα Μπελεφάντη-Σοφιανού στον λόγο της  αναφέρθηκε στην μακραίωνη ιστορία του Ελληνισμού στην Αίγυπτο ενώ με πόνο καρδιάς συνέδεσε τις «Πικρές Μνήμες» με  την ιστορία των παππούδων της Μπελεφάντη και Δηλαβέρη που διέγραψαν μέσα από την φωτιά και το ατσάλι του ξεριζωμού μια πολύ σημαντική πορεία δημιουργίας και στην Αίγυπτο. 

Προς το τέλος της εκδήλωσης, ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, ομότιμος καθηγητής Γλωσσολογίας, πρόεδρος του Ριζαρείου Ιδρύματος και μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, απένειμε  στην κα Μπελεφάντη-Σοφιανού το ανώτατο αργυρό Μετάλλιο του Ριζαρείου Ιδρύματος που απεικονίζει τον Άγιο Νεκτάριο.  

(Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, πηγή Ελληνική Κοινότητα Καΐρου) 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More