Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδηλώσεις για την ευρωπαϊκή ημέρα συντήρησης μνημείων

Ημέρα γιορτής για τους συντηρητές στην Ευρώπη που αναλαμβάνουν να αναδείξουν τους ευρωπαϊκούς θησαυρούς και να διαφυλάξουν την πολιτιστική κληρονομιά κάθε τόπου.

Στην Ελλάδα λόγω του εορτασμού μουσεία, μνημεία και εργαστήρια συντήρησης, θα είναι ανοικτά στο κοινό, που θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει εργασίες συντήρησης και να γνωρίσει τη δουλειά του συντηρητή αρχαιοτήτων και έργων τέχνης.

«Ο συντηρητής είναι ένας πολύ τυχερός επαγγελματίας γιατί έργα τέχνης αποκαλύπτονται μπροστά του», σημειώνει η Αμαλία Γκιμουρτζίνα, προϊσταμένη τμήματος συντήρησης εφορείας αρχαιοτήτων Καστοριάς.

Ένα τέτοιο μνημείο που αποκαθίσταται από την φθορά του χρόνου είναι ο ναός του Αγίου Λουκά, ο οποίος έκλεισε στα τέλη του ΄80, και πραγματοποιήθηκαν κάποιες εργασίες αποκατάστασης την δεκαετία του ΄90, αλλά δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν. Τώρα πλέον με ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω του ΕΣΠΑ προχωρούν οι μελέτες που είναι απολύτως αναγκαίες, όπως σημειώνει η κ. Γκιμουρτζίνα.

«Θα χρησιμοποιηθούν τα πλέον σύγχρονα υλικά συντήρησης και θα έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, όσον αφορά την εξυγίανση του χώρου, την στερέωση της απολεπισμένης ζωγραφικής επιφανείας, καθώς και την στερέωση υποστρώματος  στους τοίχους και την οροφή του ναού. Ωστόσο, το ποιο σημαντικό σε μια αναστήλωση, αποκατάσταση είναι η αγάπη του συντηρητή για την δουλειά του».

Το συγκεκριμένο μνημείο είναι το μοναδικό που διαθέτει ζωγραφική στην οροφή και τοιχογραφίες  μιας ιδιαίτερης τεχνοτροπίας. Πλέον η αποκατάσταση γίνεται με ανθρώπινες συνθήκες και ένα ακόμα μνημείο της πόλεως βγαίνει από την λήθη του.

Μια ιδιαίτερη ξενάγηση που φέρει τον τίτλο «Βγαίνοντας από την Λήθη. Συντήρηση τοιχογραφικού διακόσμου και οροφογραφίας Αγίου Λουκά Καστοριάς» θα πραγματοποιηθεί την  Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022 στον ομώνυμο ναό.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More