Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων στο Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας

Η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2023 είναι «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής».

Τα μουσεία αναδεικνύοντας την πολιτιστική και τη φυσική κληρονομιά, καθώς και τη σύγχρονη δημιουργία, συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Ως αξιόπιστοι θεσμοί, με ιδιαίτερο κύρος στο σύνολο της κοινωνίας, έχουν τη δυνατότητα να προωθούν τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης υποστηρίζοντας δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με θέμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής», το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας θα πραγματοποιήσει τις εξής δράσεις:

Προίκα: Εγκαίνια περιοδικής έκθεσης

ΧειροΤΕΧΝΗματα: Παρουσίαση χειροτεχνημάτων από τα σύγχρονα εργαστήρια που πραγματοποιεί το Μουσείο

«ε…ρωτάς; Προίκα» – Διακαλλιτεχνική δράση performance Χορογράφος:Ρούλα Καραφέρη στο πλαίσιο συνεργασίας του ΛΙΜΛ με το φεστιβάλ Open nights

Συν-υφάνσεις | Inter-lacings

Εργαστήριο σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Π/μιου Θεσσαλίας.

«Μαθαίνουμε για το τύπωμα και μειώνουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα» Πρόγραμμα μουσειακής αγωγής για μαθητές του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Λάρισας.

Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου οι διοργανωτές των εκδηλώσεων επισήμαναν τα εξής:

Πάνος Σάπκας, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δ. Λαρισαίων:

Το θέμα του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων είναι «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής», γιατί τα μουσεία μπορούν να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της αειφορίας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου.

Το Λαογραφικό Μουσείο σε αυτό το πλαίσιο, συνεργάζεται με το φεστιβάλ open nights και με θέμα τον έρωτα παρουσιάζουν μια έκθεση σύγχρονης δημιουργίας, μέσα στην έκθεση θησαυρών της συλλογής του, όπως αυτός επηρεάζεται από το θεσμό της προίκας.

Η προίκα είναι ένας θεσμός με ρίζες στα βάθη των αιώνων.  Πρόκειται για ένα ταπεινωτικό για τη γυναίκα έθιμο, δεδομένου ότι καθιερώθηκε ως αντίτιμο στον γαμπρό, που θα πάρει από τις πλάτες του πατρός το βάρος της κόρης.

Για αιώνες δεν είχαν αξία τα φυσικά και επίκτητα προσόντα της νύφης (ομορφιά, ψυχική και πνευματική καλλιέργεια κτλ.), αλλά το πρώτο που εξεταζόταν ήταν η προίκα της. Η απροίκιστη ήταν κοινωνικά κατώτερη. Ο θεσμός της προίκας που ουσιαστικά ήταν μια εμπορική συμφωνία κατά την οποία το προϊόν προς πώληση ήταν η γυναίκα, καταργήθηκε με τον νόμο 1329 του 1983.

Η προίκα υποτίθεται ότι θα εξασφάλιζε την ευημερία της οικογένειας που θα δημιουργούσαν οι νεόνυμφοι. Ουσιαστικά, όμως, επρόκειτο για ένα παζάρι που γινόταν μεταξύ πατέρα και γαμπρού.

Έχουν καταγραφεί ακόμη και φόνοι, όταν ο άντρας διαπίστωνε ότι η προίκα ήταν εν τέλει μικρότερη από εκείνη που του είχαν υποσχεθεί.  

Μέσα από την έκθεση, αλλά και τις εκδηλώσεις που θα την πλαισιώσουν, διερευνούμε το θεσμό ως κοινωνικοπολιτισμικό φαινόμενο, τι στερεότυπα έχει δημιουργήσει, τι “υπολείμματα” έχει αφήσει, που ακόμη καθορίζουν τις σχέσεις των ανθρώπων, επηρεάζοντας, εμποδίζοντας ίσως, την αρμονική συνύπαρξη, την αειφορία και την ποιότητα της ζωής μας.

Φανή Καλοκαιρινού Δ/ντρια Λ.Ι.Μ.Λ. :

Την Τρίτη στις 16 Μαΐου και ώρα 7.30 εγκαινιάζουμε την έκθεση ΠΡΟΙΚΑ. Μια νέα έκθεση μέσα στην μόνιμη. Γυναικεία  τεχνουργήματα, κοσμήματα, προικοσύμφωνα, αντικείμενα οικοσκευής, νυφικά  θα βγουν για πρώτη φορά σαν να ζωντανεύουν ένα παλιό προικοσύμφωνο. Αυτό είναι και το μουσειολογικό σκεπτικό.

Τα προικιά, χειροτεχνήματα της παράδοσης μοναδικά, προβάλλονται στο μουσείο για να καταδείξουν κοινωνικές , οικονομικές δομές και συλλογικές νοοτροπίες μιας άλλης εποχής αλλά και για να εμπνεύσουν και να παρακινήσουν τους επισκέπτες να δουν με νέα σύγχρονη ματιά το χειροποίητο. 

Και από το χθες στο σήμερα, από την ΠΡΟΙΚΑ και τα προικιά στα σύγχρονα χειροτεχνήματα.  Σε άλλο χώρο θα παρουσιαστούν τα χειροτεχνήματα από τα σύγχρονα εργαστήρια του Μουσείου.

 Στόχος είναι να καταδείξουμε πως με την ανάπτυξη της αστικής οικοτεχνίας του σήμερα, αποφεύγουμε την μαζική και απρόσωπη παραγωγή που έχει βλαπτικές συνέπειες στο περιβάλλον και ανοίγουμε νέες προοπτικές ανάπτυξης.

Ρούλα Καραφέρη:

Στις «Διαχρονικές αναγνώσεις του έρωτα» στο Λαογραφικό Μουσείο παρουσιάζονται:

Το ηχητικό- ερευνητικό έργο της Ιωάννας Γιαννακοπούλου: «η προίκα σε 5 πρόσωπα και 45 πράξεις» βασισμένο σε αφηγήσεις ζωής γυναικών του Θεσσαλικού κάμπου. «Αφηγήσεις που φέρνουν στο φως τη ρωγμή του έρωτα στο γάμο από προξενιό, τη σιωπή που σημαίνει συναίνεση, τη σιωπή που σημαίνει άρνηση, την υποταγή, την ανυπακοή.»

Το ερευνητικό έργο- ντοκουμέντο της Στέλλας Νταβαρούκα, μια σειρά από αυθεντικά προικοσύμφωνα, σημαντικά ντοκουμέντα των αρχών του προηγούμενου αιώνα και

ένα εργo Video της Γαλλίδας εικαστικού Sandrine Deumier

Στις 16 Μαΐου θα γίνει μια performance της ομάδας OFF ART με τίτλο «Ε- ρωτάς? ΠΡΟΙΚΑ» με 5 χορεύτριες και σπουδάστριες σύγχρονου χορού και με ζωντανή μουσική. Καλεσμένη καλλιτέχνης η Alina Belyagina από την Ουκρανία που βρίσκεται στην πόλη, στο πλαίσιο residency του φεστιβάλ open nights. 

Συντελεστές: Σκηνοθεσία / Χορογραφία: Ρούλα Καραφέρη, πρωτότυπη μουσική σύνθεση / ζωντανή εκτέλεση: Ρούλα Πίκουλα (ηλεκτρονικά-φωνή), χορός: A. Alina Belyagina (Ουκρανία / Γερμανία), Ειρήνη Κακλαμάνου (Βόλος), Δέσποινα Λόγγου, Σταυρούλα Οικονόμου, Κατερίνα Χονδρού.

Για την performance έχουμε στην διάθεσή μας μια συλλογή αυθεντικών νυφικών του οίκου νυφικών της κ. Νίτσας Ιωαννίδου, η οποία είναι σήμερα 97 χρονών. Κομμάτια της συλλογής θα παραμείνουν στο Μουσείο και θα εκτεθούν στο πλαίσιο του project.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More