Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκκλησίες και μοναστήρια αφιερωμένα στην Παναγία έχουν την τιμητική τους σε όλη τη χώρα

Εκκλησίες και μοναστήρια αφιερωμένα στην Παναγία δεσπόζουν σε όλη τη χώρα ενόψει της μεγάλης γιορτής του Δεκαπενταύγουστου.

Στην Πέτρα της Λέσβου η “Παναγία Γλυκοφιλούσα” είναι ένα από το πιο παραδοσιακά προσκυνήματα του νησιού ενώ στην Ελασσόνα η λιτάνευση της ιστορικής εικόνας της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας γίνεται από το μεγάλο Ελευθεροχώρι στο μοναστήρι της “Παναγιάς της Τσούμας”.

Όπως φαίνεται στα πλάνα, δεκάδες πιστοί πραγματοποιούν τη λιτάνευση της ιστορικής εικόνας της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας από το μεγάλο Ελευθεροχώρι της Ελασσόνας στο μοναστήρι της “Παναγιάς της Τσούμας”. Το μοναστήρι βρίσκεται 12 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του μεγάλου Ελευθεροχωρίου.

Οι κάτοικοι του Μεγάλου Ελευθεροχωρίου και των άλλων χωριών της περιοχής έχουν ζητήσει επανειλημμένα την κατασκευή του δρόμου, που οδηγεί στο μοναστήρι καθώς και την αξιοποίησή του, ώστε να ενταχθεί στα θρησκευτικά μνημεία της ευρύτερης περιοχής και να είναι επισκέψιμο.

Μία άλλη “Παναγία Γλυκοφιλούσα”, στην Πέτρα της Λέσβου, είναι ένα από το πιο παραδοσιακά, γραφικά και ευλαβικά προσκυνήματα του νησιού. Η ιστορική εκκλησία είναι χτισμένη στην κορυφή ενός ηφαιστειακού βράχου, ύψους 40 μέτρων, που βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού, στον οποίο και οφείλει το χωριό το όνομά του.

Παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, γίνεται η λιτανεία της εικόνας της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας, την οποία συνοδεύουν στα σοκάκια του χωριού, καβαλάρηδες πάνω στ’ άλογά τους, συνοδεία παραδοσιακής μουσικής.

Στην Κοζάνη, το μοναστήρι Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μικρόκαστρο, αποτελεί λατρευτικό τόπο για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής με την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας, που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα.

Η ιερά Μονή της Παναγίας του Μικροκάστρου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά και ιστορικά καθιδρύματα της Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης. Ο ακριβής χρόνος ίδρυσής της είναι άγνωστος. Πιθανότατα όμως ανάγεται στον δέκατο όγδοο αιώνα, καθώς σε επιγραφή στο εσωτερικό του Ναού αναγράφεται ότι το έτος 1797 ολοκληρώθηκε η αγιογράφησή του.

Ρεπορτάζ: Αναστασία Σπυριδάκη, Βαγγέλης Μητρούσιας, Δέσποινα Αμαραντίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More