Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκλογές στο Ελ Σαλβαδόρ: Η εκστρατεία τελειώνει με τον Μπουκέλε ως μεγάλο φαβορί

Οι υποψήφιοι για την Προεδρία του Ελ Σαλβαδόρ έβαλαν τέλος την Τετάρτη σε μια μακρά προεκλογική εκστρατεία που ξεκίνησε στις 3 Οκτωβρίου του περασμένου έτους και κατά τη διάρκεια της οποίας δεν υπήρξε σχεδόν καμία πολιτική συζήτηση, κυρίως επειδή ο σημερινός πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε είναι το μεγάλο φαβορί, με ποσοστό άνω του 80%, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Έτσι, ένας χώρος εκλογικής σιωπής ξεκινά τα μεσάνυχτα, ώστε τα περισσότερα από 5,5 εκατομμύρια πολίτες που έχουν κληθεί να συμμετάσχουν στις εκλογές, που θα διεξαχθούν την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, να προβληματιστούν για την πρόθεσή τους να ψηφίσουν στις εκλογές, που χαρακτηρίζεται από την αμφιλεγόμενη υποψηφιότητα του Μπουκέλε για άμεση επανεκλογή για δεύτερη συνεχή θητεία, παρά το γεγονός ότι το απαγορεύει το Σύνταγμα.

Το άρθρο 175 του Εκλογικού Κώδικα απαγορεύει στους υποψηφίους, τα πολιτικά κόμματα, τα μέσα ενημέρωσης, τις οργανώσεις και γενικά τους πολίτες να «κάνουν προπαγάνδα» κατά τις «τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές και την ίδια την ημέρα των εκλογών».

Το άρθρο 245 του εκλογικού κώδικα του Σαλβαδόρ ορίζει πρόστιμα από 1.142 έως 5.714 δολάρια για παραβίαση αυτής της απαγόρευσης.
Διάφοροι αναλυτές επισημαίνουν ότι η τρέχουσα πολιτική εκστρατεία ήταν «άτυπη» και «άνιση», επειδή το κυβερνών κόμμα Nuevas Ideas (NI) και ο υποψήφιος του για την Προεδρία, Μπουκέλε, έχουν μονοπωλήσει το χώρο για να πραγματοποιήσουν την προπαγάνδα τους, αφήνοντας υποβιβασμένους αντιπολίτευση, η οποία ισχυρίζεται ότι δεν της παρασχέθηκαν οι πόροι για την εκστρατεία της.

Ο Omar Serrano, αντικαγκελάριος Κοινωνικής Προβολής στο Jesuit Universidad Centroamericana (UCA), δήλωσε σε συνομιλία με την EFE ότι «αντιμετωπίζουμε μια από τις πιο ανισόρροπες εκστρατείες στην πρόσφατη ιστορία της χώρας, μια ασύμμετρη εκστρατεία, με διαφορά στους πόρους και στον μηχανισμό των μέσων ενημέρωσης που διαθέτει η κυβέρνηση με τη χρήση δημόσιων πόρων για την εκστρατεία της».

«Αυτή η ανισότητα θα αντικατοπτριστεί στα αποτελέσματα, αν δεν συμβεί κάτι εξαιρετικό, στις 4 Φεβρουαρίου», είπε.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως η ιστορική Εθνικιστική Ρεπουμπλικανική Συμμαχία (Arena, δεξιά) και το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Farabundo Martí (FMLN, αριστερά) πραγματοποίησαν μια ελάχιστη πολιτική εκστρατεία, σε σύγκριση με άλλα χρόνια, την οποία αποδίδουν στην έλλειψη πόρων για το μη παράδοση αντίστοιχων κονδυλίων από το Υπουργείο Οικονομικών.

Το Σύνταγμα του Σαλβαδόρ αναγνωρίζει «το πολιτικό χρέος ως μηχανισμό χρηματοδότησης των αντιμαχόμενων πολιτικών κομμάτων, με στόχο την προώθηση της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας τους».
Ο Μπουκέλε, το φαβορί για να γίνει ξανά Πρόεδρος, στήριξε την εκστρατεία του στην προώθηση του αμφιλεγόμενου μέτρου του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, που εφαρμόστηκε από την κυβέρνησή του από τον Μάρτιο του 2022 για την καταπολέμηση των συμμοριών και το οποίο αναστέλλει τις συνταγματικές εγγυήσεις, και κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν για τους υποψηφίους του NI για το Κογκρέσο για να διατηρήσει τέτοια ενέργεια.

Ωστόσο, ο υποψήφιος για άμεση επανεκλογή δεν έκανε προτάσεις για θέματα που αφορούν την οικονομία, την υγεία και την παιδεία. Ούτε οι υποψήφιοι του Κογκρέσου.
Οι υποψήφιοι πρόεδροι και βουλευτές της αντιπολίτευσης ανέφεραν αυτά τα ζητήματα αλλά χωρίς δυναμικά σχέδια ή ενέργειες που στοχεύουν στην επίλυση των βασικών προβλημάτων του πληθυσμού βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Μάλιστα, η οικονομική κατάσταση έχει εκτοπίσει την εγκληματικότητα ως το κύριο μέλημα των κατοίκων του Σαλβαδόρ, αφού, σύμφωνα με μια από τις τελευταίες δημοσιευμένες έρευνες, το 32,8% του πληθυσμού θεωρεί ότι το «κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Ελ Σαλβαδόρ» είναι η οικονομία, ενώ η ανεργία φτάνει το 17,3%.
Η Gabriela Santos, διευθύντρια του Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Idhuca), είπε στην EFE ότι το τρέχον εκλογικό πλαίσιο είναι «πολύ ατυχές» γιατί «βλέπουμε ότι δεν υπάρχουν προτάσεις κανενός είδους, εδώ οι προτάσεις σχετικά με τα κύρια προβλήματα της χώρας δεν έχουν ζύγιζε, πολύ λιγότερο για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια εκλογή μηδενικού ανταγωνισμού, δεν υπάρχει ίσο πεδίο και επομένως η χρήση ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού για τη διεξαγωγή μιας πολιτικής εκστρατείας θέτει οποιονδήποτε αντίπαλο σε προφανή μειονεκτική θέση και αυτό σημαίνει επίσης ότι οι πιθανές προτάσεις άλλων κομμάτων είναι αραιωμένες.» πρόσθεσε η δικηγόρος.
Την επόμενη Κυριακή, οι κάτοικοι του Σαλβαδόρ θα πρέπει να επιλέξουν τον πρόεδρό τους μεταξύ έξι υποψηφίων από διαφορετικά πολιτικά κόμματα.

Ο Μπουκέλε, 42 ετών και πολύ δημοφιλής, είναι ο πρώτος πρόεδρος της δημοκρατικής σκηνής του Ελ Σαλβαδόρ με την επιλογή να διεκδικήσει άμεση επανεκλογή και, εάν κερδίσει, θα είναι ο πρώτος που θα επαναλάβει τη θέση παρά το γεγονός ότι το Σύνταγμα δεν το επιτρέπει.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More