Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκπαίδευση, προετοιμασία παραγωγής… και βραβεία ΑΤΛΑΣ στο Φεστιβάλ του Μαρόκο

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μαρακές ολοκλήρωσε την 6η έκδοση των εργαστηρίων Atlas, που πραγματοποιήθηκαν στο Μαρακές από τις 27 έως τις 30 Νοεμβρίου.

Αυτή ήταν η έκτη έκδοση που συγκέντρωσε 300 διεθνείς επαγγελματίες από τον χώρο του κινηματογράφου για να λάβουν συμβουλές. Περιελάβανε μια διαλογή 25 πρότζεκτ και ταινίες που παράχθηκαν ή θα παραχθούν από εκπροσώπους της νέας γενιάς μαροκινών, Αράβων και Αφρικανών κινηματογραφιστών. Τα 16 έργα που πήραν το πράσινο φως της ανάπτυξης και 9 ταινίες που βρίσκονται στα στάδια παραγωγής ή post-production ήταν από 11 χώρες. Μέσα από τα μαθήματα επωφελήθηκαν από εξατομικευμένη υποστήριξη μέσω περισσότερων από 110 συνεδριών καθοδήγησης με συμβούλους σεναρίου, παραγωγής, διανομής και από το χώρο της μουσικής.

Φέτος, το τμήμα της αγοράς και των συμπαραγωγών του Atlas Workshops απένειμε οκτώ βραβεία με συνολικά χρηματικά έπαθλα του ύψους των 126.000 ευρώ.

Η κριτική επιτροπή των τριών βραβείων Atlas Post-Production, αποτελούμενη από την Ava Cahen (Καλλιτεχνική Διευθύντρια, Semaine de la Critique-Γαλλία), τον Mohamed Hefzy (παραγωγός, «Ιατρική» Κινηματογράφου-Αίγυπτος) και τον Meryem Benm’barek (σκηνοθέτης – Μαρόκο), απένειμε το βραβείο ATLAS για post-production 30.000 ευρώ στη «Μητρότητα» σε σκηνοθεσία Meryam Joobeur (Τυνησία). Το βραβείο ATLAS για Post-Production ύψους 20.000 € δόθηκε στο «Χωριό δίπλα στον παράδεισο» σε σκηνοθεσία Mo Harawe (Σομαλία). Τέλος, από αυτή την κατηγορία, το βραβείο ATLAS για post-production ύψους 10.000 € δόθηκε στο «MAGMA» από τη Mia bendrimia (Αλγερία).

Η κριτική επιτροπή για τα τέσσερα βραβεία ανάπτυξης Atlas, αποτελούμενη από την Katrin Pors (παραγωγός, Snowglobe Film – Δανία), τον Fayçal Hassaïri (παραγωγός, Metafora – Κατάρ) και τη Sarah Chazelle (διανομέας και αντιπρόσωπος πωλήσεων, Jour2Fête και το Party Film Sales – Γαλλία) απένειμε το βραβείο ATLAS για ανάπτυξη ύψους 30.000 € στην «AMNESIA» σε σκηνοθεσία Dima Hamdan (Παλαιστίνη). Το επόμενο βραβείο ATLAS για ανάπτυξη ύψους 20.000€ δόθηκε στη «Σχολή οδήγησης καμήλας» από την Halima Ouardiri (Μαρόκο). Το επόμενο βραβείο ATLAS για ανάπτυξη των 5.000 € δόθηκε στο «Πάθος της Aline» (LA PASSION d’aline) από την Rokhaya Marieme Balde (Σενεγάλη) και το δεύτερο βραβείο ATLAS για ανάπτυξη των €5.000 στο «Για να κρατήσει το χρόνο για μένα» (SEGURA PARA mim O TEMPO) σε σκηνοθεσία Fradique (Αγκόλα).

Επιπλέον, το Διεθνές Βραβείο ArteKino, (γαλλο-γερμανικό κανάλι), για πρότζεκτ που βρίσκεται σε εξέλιξη απονεμήθηκε στον «IL PADRE SELVAGGIO» σε σκηνοθεσία Sammy Baloji (Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό).

Κατά τη διάρκεια των έξι εκδόσεων της, η πλατφόρμα Atlas Workshops έχει υποστηρίξει 136 σχέδια παραγωγής και ταινίες, συμπεριλαμβανομένων 57 από το Μαρόκο. Τα τελευταία χρόνια, αρκετές ταινίες που υποστηρίζονται από τα εργαστήρια Atlas έχουν κερδίσει βραβεία σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ, επιβεβαιώνοντας το ρόλο του προγράμματος ως βασικού εκκολαπτηρίου και πλατφόρμας στην περιοχή.

Στο τελευταίο φεστιβάλ των Καννών, τέσσερις ταινίες που υποστηρίχθηκαν από τα εργαστήρια προβλήθηκαν σε διάφορες ενότητες: «Η μητέρα όλων των ψεμάτων» σε σκηνοθεσία Asmae El Moudir (Un Certain Regard – Βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας), τα «Κυνηγόσκυλα» σε σκηνοθεσία Kamal lazraq (Un Certain Regard – Βραβείο Επιτροπής), πιο πρόσφατα το «Inshallah a Boy» σε σκηνοθεσία Amjad Al Rasheed (semaine de la Critique – Βραβείο Gan Foundation με υποστήριξη στη διανομή) και τέλος το «’Ερημοι» σε σκηνοθεσία Faouzi bensaïdi (στο τμήμα Directors’ Fortnight).

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More