Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Εκ των Έσω και των Έξω”: Εγκαίνια της έκθεσης του Γιάννη Αργυριάδη στον χώρο Apodec

Η έκθεση “Εκ των έσω και των έξω” του Γιάννη Αργυριάδη εγκαινιάστηκε στον χώρο Apodec της Τένιας Μενεγάκη, που προσφέρει στέγη στα όνειρα των καλλιτεχνών.

Στην έκθεση για τις “Καρέκλες” απασχολεί ο συμβολισμός της «εξουσίας», που προκαλεί κοινωνικοπολιτικές αναταράξεις, οι οποίες σημαδεύουν τον άνθρωπο.

Η έκθεση θα συνεχιστεί μέχρι τις 6 Ιανουαρίου του 2024.

Επιμελήτρια: Τένια Μενεγάκη
Κείμενο: Νίκη Γκίζη
Φωτογραφία: Βασίλης Βαρσακέλης
Και το κατασκευαστικό φωτεινό έργο: Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος

Λίγα λόγια για την έκθεση “εκ των Έσω και των Έξω”

«Καρέκλα “εκ των Έσω”, άκρως εντυπωσιακή, επιβλητική, με μινιμαλιστική αισθητική, μήτρα που εκκολάπτει το υλικό και την ιδέα. Κλέβει την παράσταση ως σκαλοπάτι θέασης ενός κόσμου κοινωνού, κάθισμα απαραίτητο για έπιπλο σπιτικό, γεννά αίσθημα ζεστασιάς για οινοποσία, έφρουσα απόλαυση για την καλή στάση του σώματος. Η ίδια καρέκλα “εκ των Έξω”, ικανή να δεχτεί τα πάντα, γίνεται άκρως επικίνδυνη ως μηχανή αλαζονείας, σύμβολο ισχύος για τους εν κέντρο του σύμπαντος καθήμενους, γκρεμίζει τους έχοντες κοντή μνήμη, άλογο νου, στυλ και κύρος. Η τέχνη δεν τους αντέχει.

Η καρέκλα του Γιάννη Αργυριάδη είναι φτιαγμένη από υλικά στέρεα, όπως σύρμα υψηλής αντοχής, μονοκονδυλιά πλεγμένη γύρω από τη μήτρα, αλλά και χαρτί και κεραμικά στοιχεία εύθραυστα, μαλακά, κρυσταλλικά. Ο δημιουργός Γιάννης Αργυριάδης μας εφιστά την προσοχή στη χρήση της καρέκλας “εκ των Έσω και των Έξω”, καθώς αυτή λειτουργεί ως λιχνιζόμενο εκμαγείο μεταξύ τέρψης και εξουσίας». Νίκη Γκίζη, συγγραφέας-πολιτισμολόγος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More