Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελληνίδα εγκλωβισμένη στο Σουδάν: «Προσπαθήσαμε να φύγουμε και δεχτήκαμε καταιγισμό πυρών» – Το σχέδιο απεγκλωβισμού

Από την κόλαση του σπαραζόμενου από τον εμφύλιο Σουδάν… στο δρόμο προς την πατρίδα μας βρίσκονται συμπατριώτες μας που εν μέσω σφοδρών πυρών κατάφεραν να φύγουν. Ωστόσο, η αγωνία εξακολουθεί να υπάρχει για όσους Έλληνες βρίσκονται ακόμα στο επίκεντρο των εχθροπραξιών.

Συνολικά 23 Έλληνες έχουν απομακρυνθεί από το Χαρτούμ στο Σουδάν. Η πρώτη ομάδα, 8 ατόμων, απεγκλωβίστηκε χθες από Γάλλους στρατιωτικούς. Ανάμεσά τους είναι και οι δύο ομογενείς τραυματίες, οι οποίοι θα αναχωρήσουν για την Αθήνα, μέσω Αιγύπτου όπου βρίσκονται από χθες δύο ελληνικά μεταγωγικά αεροσκάφη.

«Αυτή τη στιγμή και τώρα μόλις που μιλάμε επιβιβάζονται στο αεροπλάνο για να πάνε στη Ρώμη. Με λεωφορεία από τη βάση τη στρατιωτική στη Ρώμη θα τους πάνε στο αεροδρόμιο και από εκεί θα επιβιβαστούν σε όποια πτήση είναι για Ελλάδα και το βράδυ ελπίζω να τους έχουμε εδώ», εξηγεί ο Παύλος Παγουλάτος, συγγενής εγκλωβισμένου στο Σουδάν.

Αγωνία για τους εγκλωβισμένους Έλληνες

Την ίδια ώρα όμως, 12 ακόμα Έλληνες βρίσκονται στο επίκεντρο των εχθροπραξιών και υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την ζωή τους.

Όπως αναφέρει γυναίκα εγκλωβισμένη μιλώντας στην ΕΡΤ: «Δεν έχουμε φύγει, είμαστε ακόμα εδώ. Προσπαθούσαμε χθες να φύγουμε, μας σταματήσανε, μας πυροβολήσανε και μας πήγαν πίσω. Δεν μπορούμε να φύγουμε από την περιοχή της εκκλησίας».

Από την πλευρά του ένας ακόμα Έλληνας εγκλωβισμένος τονίζει πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση. «Πάρα πολύ χάλια, πάρα πολύ δύσκολα. Και ο μητροπολίτης μας περνάει πάρα πολύ δύσκολα με αυτούς τους εγκλωβισμένους. Ευελπιστούμε σήμερα να γίνει κάτι», εξηγεί στην ΕΡΤ.

Βήμα-βήμα η διαδικασία απεγκλωβισμού

-Αυτή τη στιγμή στο Τζιμπουτί βρίσκονται συνολικά 27 Έλληνες, μεταξύ αυτών και οι δυο τραυματίες που απεγκλωβίστηκαν με τη συμβολή Γάλλων- αρχικά- και στη συνέχεια Ιταλών.

-Το αεροσκάφος C-27 J Spartan που είχε μετακινηθεί στην Αίγυπτο, απογειώθηκε περίπου στις 17:00 το απόγευμα από την βάση Ασουάν προς το Τζιμπουτί και πριν λίγο προσγειώθηκε στο Τζιμπουτί.

-Στο μεταφορικό αεροσκάφος επιβαίνουν ο υφυπουργός Εθνικής άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών, γιατροί και το τμήμα ειδικών επιχειρήσεων.

-Στο Τζιμπουτί θα παραληφθούν οι Έλληνες που έχουν απεγκλωβιστεί και το ταξίδι επιστροφής θα έχει ενδιάμεσο σταθμό ξανά το Ασουάν στη Νότια Αίγυπτο. (5 ώρες είναι το ταξίδι έως την Αίγυπτο)

-Βεβαίως τελικός προορισμός είναι η 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα. (4 ώρες Αίγυπτος- Ελλάδα)

-Η προσπάθεια απεγκλωβισμού συνεχίζεται στο Χαρτούμ. Υπάρχει επικοινωνία με τους Γερμανούς που έχουν διαθέσιμες θέσεις στο μεταφορικό αεροσκάφος που έχει φτάσει. Όμως τα πάντα εξαρτώνται από το πεδίο. Την κατάσταση που επικρατεί εκείνη την ώρα ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More