Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Υψηλότερες συγκριτικά με πέρσι οι τιμές των προϊόντων από την παραγωγή στην κατανάλωση

Ελαιόλαδο, φρούτα και λαχανικά φαίνεται πως διατηρούν το γαϊτανάκι των ανατιμήσεων στα τρόφιμα. Aπό το χωράφι έως τον πάγκο της λιανικής οι τιμές συγκριτικά με πέρσι είναι υψηλότερες, ενώ αν μεσολαβήσει και το στάδιο της χονδρεμπορικής αγοράς, φτάνουν στον καταναλωτή πολύ πιο ακριβά.

Καταλυτικός παράγοντας η «κλιματική κρίση» αφού ακαρπία και ήπιες καιρικές συνθήκες μείωσαν την παραγωγή του ελαιόλαδου και έφεραν στον καταναλωτή πρώιμα, αρκετά φρούτα και λαχανικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή του παραγωγού το 2022 για το ελαιόλαδο κυμαινόταν από 3,70 έως 4,50 ευρώ το λίτρο, ενώ τo 2023 από 8 έως 8,30 ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εκροών στη Γεωργία – που αποτυπώνει τις τιμές παραγωγού, το Νοέμβριο του 2023 αυξήθηκε κατά 3,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του 2022. Η τιμή παραγωγού στο ελαιόλαδου εκτινάχθηκε σε ετήσια βάση 72,4%, ενώ ακολουθούν λαχανικά και φρούτα με 14,8 και 12,3% αντίστοιχα. Την ίδια ώρα το κόστος παραγωγής των αγροτών κατέγραψε μείωση σε ετήσια βάση 5,2%.

Σύμφωνα με τους παραγωγούς φυτοφάρμακα, πετρέλαιο, γεωργικά μηχανήματα και εξοπλισμός, ρεύμα, εργατικά χέρια ανεβάζουν αρχικά το κόστος παραγωγής, στη συνέχεια την τιμή που φεύγουν τα προϊόντα από το χωράφι, αλλά και την τελική τιμή στον πάγκο.

Αυξήσεις όμως στα ίδια προϊόντα κατέγραψε και ο πληθωρισμός του Δεκεμβρίου. Έτσι το ελαιόλαδο σε σχέση με το Νοέμβριο αυξήθηκε κατά 4,7% ενώ τα νωπά λαχανικά κατά 5,7. Η ετήσια μεταβολή τους δε, έφτασε στο ελαιόλαδο το 58,5% κάτι που διαπιστώνουν οι καταναλωτές στα ράφια των σούπερ μάρκετ, στα φρούτα 15% και στα λαχανικά, 14%.

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Συμεωνίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More