Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελ. Βόζεμπεργκ στο Πρώτο: Η Ευρώπη ανησυχεί, εύλογα, για τρομοκρατικά χτυπήματα (audio)

Ανησυχεί η Ευρώπη και μάλιστα εύλογα, για το ενδεχόμενο τρομοκρατικού χτυπήματος, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας με τον Θάνο Σιαφάκα, η Ελίζα Βόζεμπεργκ, ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

«Μην ξεχνάμε ότι η Γαλλία και η Γερμανία, ως μεγάλες χώρες, έχουν τον πολυπληθέστερο αριθμό ισλαμιστών και μουσουλμάνων γενικά, δεν είναι όλοι οι άνθρωποι έτσι. Απλώς οι θύλακες οι τρομοκρατικοί πλέον έχουν διεισδύσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μην ξεχνούμε ότι τα χτυπήματα του άμεσου παρελθόντος, στο Μπατακλάν και όχι μόνο, απεδείχθη ότι ήταν τρομοκράτες δεύτερης και τρίτης γενιάς με ευρωπαϊκά διαβατήρια και επίσης με τα τελευταία μεταναστευτικά ρεύματα των τελευταίων 8-10 ετών έχουν παρεισφρήσει τρομοκρατικοί θύλακες, οι οποίοι ήταν με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα» ανέφερε η κ. Βόζεμπεργκ.

Μέχρι στιγμής, σημείωσε, υπάρχει ένας έλεγχος από τις αυξημένες αρχές ασφαλείας των κρατών μελών, αλλά κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει όταν υπάρχει στην ευρύτερη γειτονιά μας, τέτοια ανάφλεξη. «Βεβαίως, επαναλαμβάνω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια ασφαλής ήπειρος. Τα κράτη μέλη φροντίζουν τα του οίκου τους με τις αρχές ασφαλείας, με τις δυνάμεις που διαθέτουν. Πάντα όμως η ανησυχία υπάρχει. Γι’ αυτό και λαμβάνονται κατά περιόδους μέτρα πιο αυξημένης φύλαξης και των συνόρων, που εμείς έχουμε και πρωταγωνιστικό ρόλο λόγω γεωγραφικής θέσης και το έχουμε αποδείξει ότι με επάρκεια φυλάμε τα σύνορα και οι έλεγχοι είναι ενδελεχείς και πολύ λεπτομερειακοί. Αλλά σε κάθε περίπτωση ένας κίνδυνος πάντα υπάρχει. Γι’ αυτό και η ανησυχία» συμπλήρωσε.

Σχετικά με το κατά πόσο αναπτύσσεται ένα νέο κύμα αντισημιτισμού, με αφορμή τα περιστατικά σε Παρίσι και Βερολίνο όπου άγνωστοι σημάδεψαν με το αστέρι το Δαυίδ κατοικίες Εβραίων, η κ. Βόζεμπεργκ εξέφρασε την άποψη ότι ναι μεν είναι μια τάση, αλλά όχι γενικευμένη. Ωστόσο, χαρακτήρισε τις ενέργειες αυτές «σοκαριστικές».

«Αυτό ειδικά με το αστέρι ήταν σοκαριστικό. Ο αντισημιτισμός δεν θα πίστευα ότι είναι μια γενικευμένη τάση τόσο διευρυμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι τάση, αλλά ελέγχεται. Απλώς τα γεγονότα, αυτά τα γεγονότα, τώρα που ξέρουμε δεν ήρξατο χειρών αδίκων. Το Ισραήλ, για να λέμε τις ιστορικές αλήθειες, είναι αμυνόμενο αυτή τη στιγμή, αλλά σε κάθε περίπτωση η οποιαδήποτε γενίκευση πολέμου το ενοχοποιεί χωρίς να είναι ένοχο και επομένως αναδεικνύει την ένταση αυτών των φαινομένων. Όμως εγώ προσωπικά δεν πιστεύω ότι είναι ένα γενικευμένο ανησυχητικό φαινόμενο στην ΕΕ. Έχει θύλακες, αλλά δεν έχει αυτή την έκταση που να μας τρομάζει. Αυτό το οποίο πραγματικά μας ανησυχεί είναι τα τρομοκρατικά χτυπήματα, τα οποία μπορούν ανά οιαδήποτε στιγμή να μην έχουν τον απόλυτο έλεγχο. Ένας “τρελός” ανατινάζεται και παίρνει μαζί του σκορπώντας το αίμα, χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι αμέριμνοι εκτελούν τα καθήκοντά τους, πάνε στη δουλειά τους, έχουν την καθημερινότητά τους» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Βόζεμπεργκ.

Παραπέμποντας μεταξύ άλλων και στην υπόθεση του ψηφίσματος του ΟΗΕ για την εκεχειρία όπου παραλείφθηκε οποιαδήποτε καταδίκη της δράσης της Χαμάς, η κ. Βόζεμπεργκ εξέφρασε την εκτίμηση πως «η οδός της ειρήνης δεν θα προωθηθεί εάν δεν καταδικαστούν ρητά και απερίφραστα η Χαμάς, οι Φρουροί της Επανάστασης, η Χεζμπολάχ». «Όλους αυτούς τους οποίους εμείς εντάξαμε την περασμένη εβδομάδα στο Στρασβούργο, στο ψήφισμά μας, λέγοντας ότι θα πρέπει πλέον να ενταχθούν στις τρομοκρατικές οργανώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης επίσημα. Όταν έχουμε όμως από την άλλη πλευρά αμφισβήτηση ή εντελώς απενοχοποίηση αυτών των προσπαθειών και να τους εντάσσουμε διά στόματος ισχυρών ηγετών, όπως είναι ο Ερντογάν, σε απελευθερωτικά κινήματα, αυτό δεν μπορεί να οδηγήσει σε ειρηνευτική προσπάθεια» είπε καταλήγοντας η ευρωβουλευτής.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More