Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελ Σαλβαδόρ: Τις 42.000 αγγίζουν οι συλλήψεις σε τρείς μήνες- Πόλεμος της κυβέρνησης κατά των συμμοριών

Αριθμό ρεκόρ συλλήψεων, φερόμενων ως μέλη συμμοριών, ανακοίνωσε την  Πέμπτη 17/6,  ο γενικός εισαγγελέας του Ελ Σαλβαδόρ Ροδόλφο Ντελγάδο. Οι 41.846  συνελήφθησαν ως μέλη των «μάρας» , των συμμοριών που λυμαίνονται τη χώρα και καταμετρήθηκαν την Πέμπτη ενώ η επιχείρηση ευρείας κλίμακας ξεκίνησε στα τέλη Μαρτίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 33.258 τελούν υπό «προσωρινή κράτηση» για έξι μήνες, δυνάμει διαταγών της σαλβαδοριανής δικαιοσύνης, άλλοι 8.588 αναμένουν την πρώτη τους ακρόαση ενώπιον δικαστηρίων, ενώ 456 αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς «δεν είχαν σχέσεις με τις συμμορίες».

Πάνω από χίλια αυτοκίνητα, που φέρονται να αγοράστηκαν με βρόμικο χρήμα από τη διακίνηση ναρκωτικών ή εκβιάσεις, κατασχέθηκαν, όπως και 821 πυροβόλα όπλα, 8.994 κινητά τηλέφωνα και 1,5 εκατ. δολάρια σε ρευστό, τουλάχιστον σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Οι «μάρας», οι δύο μεγαλύτερες εκ των οποίων είναι η Μάρα Σαλβατρούτσα (MS-13) και η Barrio 18, μετρούν κάπου 70.000 μέλη.

Ο πρόεδρος Μπουκέλε δηλώνει αποφασισμένος να τις συντρίψει, για να λύσει, όπως διατείνεται ,  το πρόβλημα της εγκληματικότητας, καθώς το Σαλβαδόρ κατέγραφε ως πρότινος έναν από τους υψηλότερους δείκτες ανθρωποκτονιών στον πλανήτη, πέραν των εμπολέμων ζωνών.

Παρά τον καταιγισμό επικρίσεων για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η εκστρατεία πάταξης της εγκληματικότητας εξασφαλίζει στον σαραντάρη πρόεδρο,  δημοτικότητα-ρεκόρ στη μικρή, φτωχή χώρα της κεντρικής Αμερικής με 6,5 εκατομμύρια κατοίκους.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More