Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εμπειρογνώμονες: «Πολύ πιθανό» να βρίσκεται η Ρωσία πίσω από την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα με τη χρήση εκρηκτικών

Ομάδα διεθνών νομικών εμπειρογνωμόνων που βοηθούν το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ουκρανίας δήλωσε ότι είναι «πολύ πιθανό» η κατάρρευση του φράγματος Καχόβκα στην περιοχή Χερσώνα της νότιας Ουκρανίας να προκλήθηκε από τη Ρωσία, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά πορίσματα της έρευνάς τους που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Οι εμπειρογνώμονες του δικηγορικού γραφείου για τα ανθρώπινα δικαιώματα Global Rights Compliance δήλωσαν ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» η κατάρρευση του φράγματος στις 6 Ιουνίου «να προκλήθηκε από εκ των προτέρων τοποθετημένα εκρηκτικά που ήταν τοποθετημένα σε κρίσιμα σημεία της δομής του φράγματος».

Οι εμπειρογνώμονες επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές στην περιοχή της Χερσώνας το Σάββατο και την Κυριακή μαζί με Ουκρανούς εισαγγελείς και εκπροσώπους του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

«Τα στοιχεία και η ανάλυση των διαθέσιμων πληροφοριών – που περιλαμβάνουν σεισμικούς αισθητήρες και συζητήσεις με κορυφαίους εμπειρογνώμονες κατεδάφισης – δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η καταστροφή να προκλήθηκε από εκ των προτέρων τοποθετημένα εκρηκτικά τοποθετημένα σε κρίσιμα σημεία εντός της δομής του φράγματος», σύμφωνα με δελτίο τύπου, που επικαλείται την ομάδα Starvation Mobile Justice Team της Global Rights Compliance.

(AP Photo/Evgeniy Maloletka, File)

Οι εμπειρογνώμονες απέρριψαν τη θεωρία ότι η κατάρρευση του φράγματος θα μπορούσε να έχει προκληθεί από κακή διαχείριση της εγκατάστασης, λέγοντας ότι είναι «εξαιρετικά απίθανο η κακή διαχείριση από μόνη της να εξηγεί μια τέτοια καταστροφή», αναφέρεται ακόμη.

Η ομάδα σημείωσε ότι όσοι πραγματοποιούσαν την επίθεση ή επέβλεπαν τη διαχείριση του φράγματος θα απαιτούσαν πρόσβαση ή έλεγχο του χώρου, ο οποίος αποτελεί κατακτημένο έδαφος από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, τα φράγματα θεωρείται ότι είναι μη στρατιωτικού χαρακτήρα. «Οι άμαχοι που ζουν κοντά στο φράγμα Καχόβκα δεν προειδοποιήθηκαν για επικείμενη επίθεση και μάλιστα δέχθηκαν βομβαρδισμούς καθώς προσπαθούσαν να εκκενώσουν τις πλημμυρισμένες περιοχές», δήλωσε ο Murdoch.

Βίντεο σοκ από βομβαρδισμούς στην πλημμυρισμένη Χερσώνα – Κάτοικοι τρέχουν να σωθούν μέσα στα λασπώδη νερά

Η Ρωσία αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην καταστροφή και με τη σειρά της κατηγόρησε την Ουκρανία για την καταστροφή του φράγματος, χωρίς να προσκομίσει αποδείξεις.

Πηγή: CNNi

Σχετικό άρθρο: Φράγμα Καχόφκα: Στους 17 οι νεκροί από τις πλημμύρες, λένε Ρώσοι αξιωματούχοι

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More