Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εντοπίστηκε 40 χρόνια μετά το ναυάγιο «Χρυσή Αυγή»

Εντοπίστηκε και ερευνάται το ναυάγιο του  πλοίου «Χρυσή Αυγή», το οποίο πριν από 40 χρόνια  ξεκίνησε για το τελευταίο του ταξίδι από την Αθήνα στις Κυκλάδες.

Εντυπωσιακό, ακόμη και γερμένο στον βυθό της θάλασσας το παλιό σκαρί περίμενε υπομονετικά τον δύτη – ερευνητή Κώστα Θωκταρίδη και την ομάδα του από το «Planet Blue- Diving Center»να το ξαναζωντανέψουν.

Το επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο που είχε αγοραστεί το 1976, έκανε το δρομολόγιο από την Ραφήνα στις Κυκλάδες, έως τις 23 Φεβρουαρίου 1983, όταν ο άστατος και δύσκολος καιρός που πιάνει στο Κάβο Ντόρο κατέστη μοιραίος.

Ο πλοίαρχος Αντώνης Γαρδέλης έκανε αλλαγή πορείας για το λιμάνι της Καρύστου και εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Ωστόσο, οι κακές καιρικές συνθήκες προφανώς  προκάλεσαν διαρροή καυσίμων από τα βυτιοφόρα που μετέφερε το πλοίο, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν δυο εκρήξεις, που αναποδογύρισαν το σκάφος. 

Παρά τα μέσα που διατέθηκαν άμεσα και από τα παραπλέοντα σκάφη, από τους 42 συνολικά επιβαίνοντες μόνο 14 διασώθηκαν, λέει ο κ. Θωκταρίδης.  

Το πλοίο χάθηκε για πάντα στον βυθό και παρασύρθηκε από τα ισχυρά ρεύματα μακριά από το σημείο της βύθισής του.

Πέρασαν 40 χρόνια και με την σύγχρονη τεχνολογία το πλοίο εντοπίστηκε σχεδόν ακέραιο, να ξεκουράζεται σε ορθή θέση, απαλλαγμένο από το τμήμα της υπερκατασκευής που αποκολλήθηκε από την πυρκαγιά και τις εκρήξεις. Εάν η θάλασσα δεν το είχε φορτώσει με τον δικό της πλούτο των οστρακοειδών, των ψαριών και των φυκιών, το πλοίο μοιάζει έτοιμο να σηκώσει τις άγκυρες και να αναδυθεί στην επιφάνεια.   

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More