Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εορδαία – Γ. Κωστικίδης: Απειλείται με εξαφάνιση λόγω ΑΠΕ η μεγαλύτερη αποικία λαγόγυρων στο Βέρμιο

Μείωση του πληθυσμού των λαγόγυρων, εδαφόβιοι σκίουροι που σκάβουν λαγούμια, καταγράφεται στην Εορδαία, η οποία συγκαταλέγεται, μεταξύ των ελάχιστων περιοχών που διαβιούν τα σπάνια τρωκτικά, ενώ η μεγαλύτερη αποικία λαγόγυρων στη χώρα, αυτή του Βερμίου, κινδυνεύει με αφανισμό λόγω της εγκατάστασης των ΑΠΕ.

Όπως αναφέρει το μέλος της Ορνιθολογικής Εταιρείας Ελλάδος και φωτογράφος, Γιώργος Κωστικίδης, στην ευρύτερη περιοχή της Πτολεμαΐδας, πριν από δύο- τρία χρόνια, ο πληθυσμός τους μετρούσε ήδη είκοσι εκπροσώπους του είδους αυτού, προειδοποιώντας τότε, για την απειλή της εξαφάνισης τους και σήμερα μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, ενώ, αρνητικά μηνύματα για την επιβίωση τους έρχονται και από το Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.

Στον ορεινό όγκο του Βερμίου, εκεί όπου για χρόνια οι λαγόγυροι είχαν αναπτύξει μια σημαντική αποικία, παρατηρείται σταδιακά ραγδαία μείωση, με τον κ. Κωστικίδη, να υπογραμμίζει ότι οι επεμβάσεις στο περιβάλλον, με την τοποθέτηση ανεμογεννητριών, θα εξαφανίσουν τα οικοσυστήματα.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ- ΣΥΝΤΑΞΗ: Μαίρη Κεσκιλίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More