Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 18 Οκτωβρίου

Σήμερα Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η μνήμη των Λουκά του Ευαγγελιστού, Αγίου Μαρίνου του γέροντος

Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα είναι τα εξής:

Λουκάς,

Λουκία,

Λουκίτσα*,

Μαρίνος*.

Άγιος Λουκάς ο Ευαγγελιστής

Ένας από τους τέσσερις ευαγγελιστές, Άγιος της Χριστιανικής Εκκλησίας και εκ των συνεργατών του Αποστόλου Παύλου. Σύμφωνα με την παράδοση, είναι ο συγγραφέας τού τρίτου συνοπτικού Ευαγγελίου («Κατά Λουκάν») και των «Πράξεων των Αποστόλων».

Ο Λουκάς, σύμφωνα με την παράδοση (Ευσέβιος), γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Συρίας, έζησε τον 1ο αιώνα και ήταν ένας από τους πλέον μορφωμένους ανθρώπους της εποχής του. Αρχικά ήταν ειδωλολάτρης, όπως φαίνεται από το γεγονός ότι δεν μνημονεύεται από τον Απόστολο Παύλο, μεταξύ των μαθητών και ακολούθων του, που ήταν Εβραίοι, καθώς και από την προέλευση τού ονόματός του, που αποτελεί σύντμηση του λατινικού Λουκανός. Για τον τρόπο και τον χρόνο μεταστροφής του στη χριστιανική πίστη δεν γνωρίζουμε τίποτε.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Λουκάς κήρυξε τη χριστιανική πίστη σε Δαλματία, Γαλλία, Ιταλία, Μακεδονία και στην Αχαΐα. Ο Συμεών ο Μεταφραστής λέγει ότι από τη Ρώμη ο Λουκάς μετέβη στην Ανατολή, διέσχισε τη Λιβύη κι έφθασε στην Αίγυπτο. Εκεί χειροτονήθηκε επίσκοπος στην περιοχή της Θηβαίδας, όπου και πέθανε.

*Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.

Ανατολή ήλιου: 07:36 – Δύση ήλιου: 18:44
Σελήνη 3.5 ημερών

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More