Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΟΣ Καλαμάτας: Τριήμερη Ορειβατική Εξόρμηση στον Ταΰγετο

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας στις 15 – 17  Σεπτεμβρίου 2023 διοργανώνει τριήμερη ορειβατική εξόρμηση στον Ταΰγετο. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή διάσχιση στις πιο παρθένες και δυσπρόσιτες περιοχές του βουνού. Η διαδρομή συνδέει κάποιους δύσκολα προσβάσιμους ορεινούς όγκους, μερικά από τα μεγαλύτερα φαράγγια του Ταϋγέτου και ορισμένους εγκαταλειμμένους και δυσπρόσιτους οικισμούς.    

Πρόγραμμα:

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου

Αναχώρηση στις 6:00 το πρωί από τα γραφεία του Συλλόγου με προορισμό τη περιοχή «Άσπρα Χώματα» (μετά τις κατασκηνώσεις Αγ. Μαρίνας) από όπου θα γίνει ή έναρξη της πεζοπορίας. Μέσα από τα Κοντοβούνια, τους πρόποδες της Νεραϊδοβούνας, τα διάσελα Νεραϊδοβούνας και Τραγοβουνίου, τους ξεχασμένους οικισμούς Άνω και Κάτω Βελιτσί και το φαράγγι Καρέας – Ριντόμου θα φτάσουμε στην εκκλησία της Παναγίας Καψοδεματούσας όπου και θα γίνει η πρώτη διανυκτέρευση.

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου

Με αφετηρία την Καψοδεματούσα θα περάσουμε τον οικισμό Ρίντομο κινούμενοι από εδώ και στο εξής σε μονοπάτια που έχει συντηρήσει ο ΕΟΣ Καλαμάτας. Στη συνέχεια θα ανέβουμε στο διάσελο Χαλασμένου για να  συνεχίσουμε στο μονοπάτι προς διάσελο Πατιστό και Μουσγιά και να τερματίσουμε στο δάσος της Βασιλικής και στην καλύβα του συλλόγου όπου και θα διανυκτερεύσουμε.

Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου

Η τελευταία μέρα της διάσχισης περιλαμβάνει το φαράγγι του Βυρού με σημείο έναρξης της πεζοπορίας το δάσος της Βασιλικής και τερματισμό τον οικισμό Εξωχώρι. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά φαράγγια του Ταϋγέτου με διάσπαρτα εντός του τα υπολείμματα της αλλοτινής ανθρώπινης κατοίκησης. Μια ανθρώπινη παρουσία που τα ίχνη της χάνονται χιλιάδες χρόνια στο παρελθόν, πολύ πριν οι αρχαίοι Σπαρτιάτες καθιερώσουν εδώ την κύρια οδό προς το λιμάνι της Καρδαμύλης.  

Βαθμός Δυσκολίας: 4

Ώρες Πορείας: 10 καθημερινά

Αρχηγός: Φύκιρης Κώστας

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ.: 6977716580. Παρακαλούμε για την έγκαιρη δήλωση συμμετοχής ώστε να είναι δυνατή η καλύτερη οργάνωση της εξόρμησης.

Η εξόρμηση δεν είναι κατάλληλη για αρχάριους. Απαιτείται καλή ορειβατική εμπειρία και άριστη φυσική κατάσταση και σωματική υγεία. Κατά τη διάρκεια της εξόρμησης δε θα υπάρχει υποστήριξη. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να μεταφέρουν το φαγητό τους και τυχόν εξοπλισμό διανυκτέρευσης. Σημειώνεται ότι στις διανυκτερεύσεις θα υπάρχει δυνατότητα στοιχειωδών υποδομών (στρώμα – κουβέρτα). Για τη συμμετοχή θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Όροι Συμμετοχής

– Για τη συμμετοχή απαιτείται άριστη φυσική κατάσταση, καλή ψυχική και σωματική υγεία, συμμόρφωση στις οδηγίες του Αρχηγού και άνεση κίνησης σε πεδίο με εκτεθειμένα περάσματα. Επιπλέον, ο κάθε συμμετέχοντας θα πρέπει να έχει ορειβατική εμπειρία.

– Όλοι οι χρόνοι, το πρόγραμμα καθώς και η διαδρομές, είναι ενδεικτικά και δύναται να τροποποιηθούν ανά πάσα στιγμή, κατά την κρίση του Αρχηγού της εξόρμησης, για λόγους ασφαλείας (καιρικές συνθήκες, σύσταση ομάδας, κ.α.).

– Ο Αρχηγός διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείσει από τη δραστηριότητα άτομα που κρίνει ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της διαδρομής, που δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις του, που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ιδίων.

– Η εξόρμηση δύναται να ακυρωθεί για λόγους ανωτέρας βίας (π.χ. δυσμενείς καιρικές συνθήκες, απαγορεύσεις κλπ).

– Με την δήλωση συμμετοχής ο κάθε συμμετέχων υποχρεούται να προβεί σε ενημέρωση του Αρχηγού της δραστηριότητας για τυχόν προβλήματα υγείας (αλλεργίες, άσθμα, καρδιά, υψοφοβία, κρίσεις πανικού, πόνους σε μέση και γόνατα, κ.α.) και οφείλει να έχει μαζί του τυχόν φαρμακευτική αγωγή που ακολουθεί.

– Ο κάθε συμμετέχων παίρνει μέρος στην δραστηριότητα με δική του ευθύνη.

Στο πρόγραμμα του συλλόγου συμμετέχουν μόνο μέλη του Συλλόγου μας ή μέλη σωματείων μελών της Ε.Ο.Ο.Α.. Για να γίνετε μέλος συμπληρώνετε το έντυπο εγγραφής στο γραφείο του ΕΟΣ Καλαμάτας και 10€ για τη συνδρομή της χρονιάς (επιτρέπεται σε άτομα που συμμετέχουν για πρώτη φορά να δοκιμάσουν χωρίς να είναι μέλη).

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More