Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επιμελητηριακό Συμβούλιο Θεσσαλίας: Οι προτάσεις για τα μέτρα στήριξης των πληγεισών επιχειρήσεων

Άκρως επιτακτική χαρακτηρίζει την ανάγκη άμεσης θέσπισης μέτρων για την αποκατάσταση ζημιών και αποζημιώσεων των πληγεισών εμπορικών επιχειρήσεων από την κακοκαιρία «Daniel» καθώς και την λήψη μέτρων μακροπρόθεσμης στήριξης των επιχειρήσεων, είτε αυτές είναι άμεσα πληγείσες είτε έμμεσα πληγείσες χωρίς διακρίσεις [δεδομένου ότι ακόμα και μια μη άμεσα πληγείσα επιχείρηση δεν θα μπορεί να λειτουργήσει ομαλά αφού δεν θα έχει πελάτες (άμεσα πληγείσες επιχειρήσεις) να διαθέσει τα προϊόντα της], το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Θεσσαλίας.

Τα μέτρα που προτείνονται είναι τα εξής:
Α. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Άμεση ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών καθώς και του ελέγχου των φακέλων και έγκριση αυτών χωρίς καθυστερήσεις.

Πλήρης αποζημίωση σε ποσοστό 100% των ζημιών που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις σε κτίρια, εξοπλισμό, μηχανήματα, οχήματα, προϊόντα, πρώτες ύλες.

Αποζημίωση για τα κατεστραμμένα μηχανήματα, εξοπλισμό, προϊόντα κ.λ.π. των πληγέντων επιχειρήσεων σε τρέχουσες τιμές.

Να συμπεριληφθούν στις ζημιές κατεστραμμένα προϊόντα και εμπορεύματα συνεπεία των εκτεταμένων διακοπών ηλεκτροδότησης ως άμεση συνέπεια των καταστροφικών πλημμυρών.

Επιπρόσθετη αποζημίωση των αγροτικών επιχειρήσεων ανά στρέμμα δεδομένου ότι είναι άγνωστο πότε και κατά πόσο θα είναι εφικτή η εκ νέου καλλιέργεια των χωραφιών.

Άμεση καταβολή εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης με τη μορφή επιδόματος ποσού έξι χιλιάδων ευρώ [6.000,00€ ] σε φυσικά πρόσωπα και ποσού δέκα χιλιάδων ευρώ [10.000,00€] σε νομικά πρόσωπα που υπέστησαν καταστροφή χωρίς προϋποθέσεις δηλωτικών φορολογικών ή άλλων υποχρεώσεων.

Πλήρης κάλυψη των δαπανών προσωρινής στέγασης των πληγέντων κατοίκων και επιχειρηματιών. Η εφαρμογή του μέτρου θα πρέπει να έχει χρονικό ορίζοντα εφαρμογής μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι μόνιμες κατοικίες και επαγγελματικές στέγες των πληγέντων.

Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων εντός της οριοθετημένης περιοχής σε ποσοστό 80% με μορφή επιδόματοςεπιχορήγησης και τη θέσπιση χαμηλότοκων δανείων για το υπόλοιπο 20%.

Αποκατάσταση των ζημιών σε δίκτυα και υποδομές για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις και η οικονομία της περιοχής να λειτουργήσουν.

Χρηματοδότηση δήμων και περιφερειών, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκλήθηκαν από τη θεομηνία «Daniel».
Β. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ – ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Παράταση δηλωτικών φορολογικών υποχρεώσεων, παρακρατούμενων φόρων, φόρων μεταβίβασης Κεφαλαίου, ΦΠΑ, τελών & λοιπών έμμεσων φόρων, για έξι (6) μήνες.

Νομοθετική ρύθμιση για την μη επιβολή προστίμων σε τυχόν μελλοντικούς ελέγχους για τα φορολογικά στοιχεία που έχουν καταστραφεί – και στις περισσότερες των περιπτώσεων η καταστροφή τους είναι πλήρης.

Αναστολή καταβολής των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων για όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες έως 31/12/2024.

Ένταξη όλων των ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών (ακόμα και των ήδη τυχόν ρυθμισμένων πλην αυτών που έχουν υπαχθεί στο Ν. 4738/2020) σε νέα ρύθμιση των 120 ή 240 δόσεων, χωρίς την επιβάρυνση πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων, με έναρξη καταβολής της από 01/01/2025. Στη νέα ρύθμιση, να εντάσσονται και όλες οι οφειλές που θα δημιουργηθούν ως 31/12/2024.

Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ και δημοτικά τέλη για μία 3ετία για τις πληγείσες επιχειρήσεις.

Απαλλαγή καταβολής ενοικίου για τους μήνες Σεπτέμβριο-Οκτώβριο και καταβολή μειωμένου ποσοστού για τις επαγγελματικές μισθώσεις έως 31.12.2024 κατά τα πρότυπα που ίσχυαν για τις επαγγελματικές μισθώσεις επί εποχής COVID-19 και με ταυτόχρονη αποζημίωση του εκμισθωτή ανεξαρτήτου ΚΑΔ.

Εξαίρεση από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος για τα εισοδήματα του 2023 και της προκαταβολής φόρου εισοδήματος επόμενου έτους για το σύνολο των επαγγελματιών και επιχειρήσεων των πληγέντων περιοχών.

Μείωση συντελεστών Φ.Π.Α. για δώδεκα [12] μήνες και για το σύνολο της Περιφέρειας Θεσσαλίας

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More