Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επιστήμονες εντόπισαν οργανικά υλικά σε δείγματα του αστεροειδούς Ryugu

Επιστήμονες ανίχνευσαν δύο οργανικά μόρια απαραίτητα για τους ζωντανούς οργανισμούς, σε δείγματα που ανακτήθηκαν από τον αστεροειδή Ryugu, ενισχύοντας την άποψη ότι ορισμένα συστατικά ζωτικής σημασίας για την εμφάνιση της ζωής, έφτασαν στη Γη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν ουρακίλη και νιασίνη σε πετρώματα που συνέλεξε το διαστημικό σκάφος Hayabusa2 της Ιαπωνικής Διαστημικής Υπηρεσίας από δύο σημεία του Ryugu το 2019. Η ουρακίλη είναι ένα από τα χημικά δομικά στοιχεία του RNA, ενός μορίου που μεταφέρει οδηγίες για τα κύτταρα των ζωντανών οργανισμών. Η νιασίνη, που ονομάζεται επίσης βιταμίνη Β3, είναι ζωτικής σημασίας για τον μεταβολισμό τους. Τα δείγματα Ryugu μεταφέρθηκαν πίσω στη Γη σε μια σφραγισμένη κάψουλα που προσγειώθηκε το 2020 στην απομακρυσμένη ενδοχώρα της Αυστραλίας.

Οι επιστήμονες προβληματίζονται εδώ και καιρό σχετικά με τις συνθήκες που ήταν απαραίτητες για την εμφάνιση ζωής μετά τον σχηματισμό της Γης πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν την θεωρία ότι οι κομήτες, οι αστεροειδείς και οι μετεωρίτες που έπεσαν στην πρώιμη Γη, σκόρπισαν ενώσεις που οδήγησαν στη δημιουργία των πρώτων μικροβίων.

Οι επιστήμονες είχαν προηγουμένως ανιχνεύσει βασικά οργανικά μόρια σε μετεωρίτες πλούσιους σε άνθρακα που βρέθηκαν στη Γη. Υπήρχε όμως το ερώτημα αν αυτοί οι διαστημικοί βράχοι είχαν μολυνθεί από την έκθεση στο γήινο περιβάλλον μετά την πρόσκρουση.

«Αυτά τα μόρια στο Ryugu ανακτήθηκαν σε ένα παρθένο εξωγήινο περιβάλλον», εξήγησε ο ο Γιασουχίρο Όμπα αστροχημικός στο Πανεπιστήμιο Hokkaido της Ιαπωνίας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Communications». «Έγινε απευθείας δειγματοληψία στον αστεροειδή Ryugu και τα δείγματα επέστρεψαν στη Γη και στα εργαστήρια χωρίς καμία επαφή με γήινους ρύπους», πρόσθεσε.

(NASA/JAXA/Dan Gallagher)

Το RNA, συντομογραφία του ριβονουκλεϊκού οξέος, δεν θα ήταν δυνατό χωρίς ουρακίλη. Το RNA, ένα μόριο που υπάρχει σε όλα τα ζωντανά κύτταρα, είναι ζωτικής σημασίας για την κωδικοποίηση, τη ρύθμιση και τη δραστηριότητα των γονιδίων. Η νιασίνη είναι σημαντική για τη στήριξη του μεταβολισμού και μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή της ενέργειας που τροφοδοτεί τους ζωντανούς οργανισμούς.

Ο Όμπα δήλωσε ότι η ουρακίλη και η νιασίνη βρέθηκαν και στις δύο θέσεις προσεδάφισης του Ryugu, ο οποίος έχει διάμετρο περίπου 900 μέτρα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συγκεντρώσεις των οργανικών μορίων ήταν υψηλότερες στη μία από τις δυο τοποθεσίες, αλλά αυτό πιθανόν να οφείλεται στην έκθεση στο σκληρό περιβάλλον του Διαστήματος.

Οι αστεροειδείς είναι βραχώδη αρχέγονα σώματα που σχηματίστηκαν στο πρώιμο ηλιακό σύστημα. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα οργανικά μόρια που βρέθηκαν στο Ryugu μπορεί να σχηματίστηκαν με τη βοήθεια χημικών αντιδράσεων που προκλήθηκαν από το αστρικό φως σε παγωμένα υλικά που βρίσκονται στο διαστρικό διάστημα.

ΠΗΓΗ: Reuters

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More