Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επιτυχία σημειώνει ο Οικοτουρισμός στη Β. Κάρπαθο – “Εμπειρία ζωής” για επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο

H Βόρεια πλευρά της Καρπάθου εξακολουθεί να είναι τυλιγμένη με εμπειρίες μοναδικές. Αποτελεί ένα αντίβαρο της Νότιας που έχει ανοίξει σαν βεντάλια την τουριστική της έξαρση.΄Ολυμπος, Διαφάνι, Αυλώνα, Τρίστομο, διατηρούν τη φυσική ροή της εξέλιξής τους, που παρά τις εξωστρέφειες των καιρών,  είναι αρθρωμένες ορθολογικά, αποτέλεσμα της λελογισμένης χρήσης της γης και της πλούσιας βιοποικιλότητας.

Η Χώρα μας τα τελευταία χρόνια, αναζητά μια ποικιλία μορφών τουρισμού, με την πλειοψηφία να έχουν ως κοινό παρανομαστή το σεβασμό του περιβάλλοντος. Μια από αυτές τις ποικιλίες – μορφές τουρισμού είναι και ο Οικοτουρισμός όπου  οι τουριστικές δράσεις να επικεντρώνονται στο φυσικό περιβάλλον αφήνοντας το όμως ανέπαφο.

Μαθαίνοντας την παραδοσιακή κουζίνα της Β.Καρπάθου

«Ζώντας σ΄ ένα τέτοιο περιβάλλον, σε μια περιοχή  προστατευόμενη Νatura 2000 και αντικρύζοντας το εύθραυστο οικοσυστήμα, βλέπετε ήδη αυτές τις μέρες τα αποτελέσματα των αλλαγών στο περιβάλλον με την υπερθέρμανση του πλανήτη,  σκέφθηκα πως ο Οικοτουρισμός στην Κάρπαθο πρέπει να στείλει το μήνυμα  πως, υπάρχει και το μέτρο στην τουριστική ανάπτυξη» δηλώνει στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου η Ευαγγελία Αγαπίου, με σπουδές στο  τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστήμιου Αιγαίου και του  Μεταπτυχιακού προγράμματος “Περιβάλλον και Ανάπτυξη” του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σχετικά με τις έννοιες της Αειφόρου Ανάπτυξης, του Εναλλακτικού τουρισμού και της ορθής διαχείρισης των περιβαλλοντικών πόρων και  ιδρύτρια του  γραφείου Οικοτουρισμού, Ecotourism Karpathos.

«Η βιοποικιλότητα του τοπίου, ο αυθεντικός τρόπος ζωής των κατοίκων και ο σεβασμός στην πλούσια κληρονομιά μας, από το 2016 έχει κερδίσει εκατοντάδες φίλους μας από χώρες όπως υπόλοιπη Ελλάδα, Αμερική, Καναδά, Ιταλία, Αυστρία Ν. Αφρική, Ελβετία, Νορβηγία,   και για πρώτη φορά φέτος από το Χονγκ Κονγκ, την Ν. Κορέα και τη Βραζιλία», υπογραμμίζει η κ .Αγαπίου. Και όντως πολλά μέσα ενημέρωσης των χωρών αυτών, αλλά και διεθνή μέσα όπως το NATIONAL GEOGRAPHIC  και ο ετήσιος ταξιδιωτικός οδηγός του Lonely Planet, αντιμετωπίζουν θελκτικά το όλο εγχείρημα του Ecotourism Karpathos με έμφαση στις βοτανολογικές αναζητήσεις. Ecotourism & Travel to Karpathos (ecotourism-karpathos.com)

Εκατοντάδες περιηγητές αναζητούν την αυθεντικότητα της παράδοσης στη Β.Κάρπαθο

Από το τέλος Μαρτίου ως τις αρχές Νοεμβρίου οι άνθρωποι αυτοί, κάθε ηλικίας, με τη συνοδεία της Ευαγγελίας Αγαπίου, πραγματοποιούν ένα ταξίδι «μια εμπειρία ζωής» όπως το χαρακτηρίζουν οι συμμετέχοντας στο Β. τμήμα της Καρπάθου. Αφετηρία η ΄Ολυμπος, ή μπορεί και τέρμα, αν κάποιοι το θελήσουν. Σ΄αυτό το πρόγραμμα προσεγγίζουν τον Ολυμπίτικο τρόπο ζωής, μαθαίνουν γ΄αυτόν, για την μοναδική πολύχρωμη παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά που επιβιώνει, έχοντας πίσω της μια μακραίων ιστορία αγωνίας και αγώνων,  και μετά, είναι ελεύθεροι να αναζητήσουν τις γεύσεις και τις μορφές ζωής των κατοίκων.

΄Οσοι συνεχίζουν κατηφορίζουν στον αγροτικό οικισμό της Αυλώνας. Μάλιστα αυτή την περίοδο ετοιμάζεται ένα πρόγραμμα για Ελληνόφωνο Σχολείο από την Ουγγαρία, που θα επισκεφθεί το νησί τέλος Ιουλίου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πεζοπορία στις περιοχές «κόκκινης προστασίας» όπως η πορεία προς το Τρίστομο, στην κατασκευή του αυτοκινητόδρομου  που σχεδιάζεται η κ. Αγαπίου είναι κάθετα αντίθετη για το λόγο πως θα προσκληθεί ανεπανόρθωτη , όπως ισχυρίζεται, καταστροφή στο περιβάλλον- με δράσεις όπως ορνιθο- παρατήρηση,  καθαρισμός από σκουπίδια, μικρο- διευθετήσεις χώρων κ.λ.π. αλλά και διαμονή σε καταλύματα με ηλιακή ενέργεια.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More