Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΠΙΨΥ: Σταθερός ο αριθμός των εξαρτημένων χρηστών στις ηλικίες 16-18 χρονών

Σταθερός σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια παραμένει ο αριθμός των εξαρτημένων χρηστών στις ηλικίες 16-18 χρονών ως προς τη χρήση ινδικής κάνναβης, με βάση τα στοιχεία του ΕΠΙΨΥ (Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής), δήλωσε στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου ο κοινωνιολόγος αναπληρωτής επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής υγείας ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ στην Κω, Νικηφόρος Φάρκωνας.

“Ένα 10% στις ηλικίες 16-18 έχει δοκιμάσει μια φορά στη ζωή του χασίς, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό 60% θεωρεί ότι η χρήση ινδικής κάνναβης είναι ακίνδυνη και δεν είναι παράνομη γεγονός ωστόσο ανησυχητικό καθώς γνωρίζουμε τις περιπτώσεις εξάρτησης και προβλημάτων λειτουργικότητας”, τόνισε ο κ. Φάρκωνας.

Ο κ Φάρκωνας υπογράμμισε, ότι τη προηγούμενη χρονιά αντιμετωπίστηκε επιτυχώς το 80% των περιστατικών, που έφθασαν στο Κέντρο, ως αιτήματα και ήταν στο στάδιο της δοκιμής της χρήσης και της ενεργούς αναζήτησης.

Τα πολύ σοβαρά προβλήματα, αναφορικά με χρήση κοκαΐνης και  ηρωίνης, που εξετάζει το Κέντρο Πρόληψης παραπέμπονται σε μονάδες κυρίως σε στεγνά θεραπευτικά προγράμματα ΚΕΘΕΑ σε  Αθήνα, Κρήτη.

“Συνήθως οι περιπτώσεις που εντάσσονται σένα πρόγραμμα ,σε ποσοστό 60-70% καταφέρνουν να απεξαρτηθούν και ακολουθούν δράσεις ένταξης στο κοινωνικό σύνολο”, επισήμανε ο κοινωνιολόγος, επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου, συμπληρώνοντας ότι το μεγαλύτερο βάρος δίνεται τα τελευταία χρόνια στην πρόληψη, όπως και στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη Πορτογαλία Ισπανία.

Ειδικά στην Κω συνεχίζονται τα προγράμματα από πέρυσι στα σχολεία σε επίπεδο σεμιναρίων με μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, ενώ προγραμματίζονται ανάλογες δράσεις στη Κάλυμνο και Λέρο δια ζώσης, αλλά και διαδικτυακά.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More