Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επωφελής για την οικονομία η νόμιμη μετανάστευση δήλωσε η  νέα Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης

Η νέα Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), Έιμι Πόουπ τόνισε την Δευτέρα (2/10), τα οφέλη της νόμιμης μετανάστευσης και δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει την αρνητική εικόνα σε πολλές χώρες προορισμού.

Η νέα επικεφαλής της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τη μετανάστευση η Έιμι Πόουπ, η οποία αντικατέστησε τον Αντόνιο Βιτορίνο, δήλωσε μια ημέρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της ότι χρειάζεται ένα σύστημα που θα επιτρέπει στους μετανάστες και τις χώρες προορισμού να επωφεληθούν.

«Η νόμιμη μετανάστευση ήταν επωφελής για την οικονομία και πρέπει να προωθηθεί», είπε η Έιμι Πόουπ.

Επισήμανε τα αδιάσειστα στοιχεία ότι η μετανάστευση δημιουργεί ευημερία, προωθεί την καινοτομία και μπορεί να βοηθήσει τις γηράσκουσες κοινωνίες.

“Τα στοιχεία είναι αρκετά συντριπτικά, η μετανάστευση πράγματι είναι επωφελής για τις οικονομίες”, είπε, λέγοντας πως αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις πλούσιες χώρες με γηράσκοντες πληθυσμούς και χαμηλά ποσοστά γεννήσεων.

«Ο ΔΟΜ, ο οποίος χρηματοδοτείται από 175 κράτη μέλη, θα επικεντρωθεί στον ιδιωτικό τομέα που υποστηρίζει τη μετανάστευση για να συγκεντρώσει περισσότερα κεφάλαια», τόνισε.

Η Έιμι Πόουπ εκτίμησε τις προσπάθειες ιδιωτικών οργανώσεων για τη διάσωση μεταναστών με βάρκες στην περιοχή της Μεσογείου.

Επίσης, τόνισε ότι «εκτιμούμε το έργο οποιουδήποτε στηρίζει μετανάστες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες» και απαρίθμησε τις αιτίες της μετανάστευσης όπως η κλιματική αλλαγή, η βία και η έλλειψη προοπτικής.

Η έλλειψη νομικών οδών ώθησε τους μετανάστες να υποβάλουν αίτηση για άσυλο σε μια διαδικασία που απαιτούσε χρόνο και συχνά οδηγούσε σε απορρίψεις. Αυτό μπλόκαρε τα συστήματα ασύλου τα οποία απαιτούνται για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν διώξεις στις χώρες τους», επισήμανε η επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης Έιμι Πόουπ.

Πηγή: ATSH-DPA
Μετάφραση: Σταυρούλα Ευαγγέλου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More