Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εργαστήριο κατασκευής μασκών για το καρναβάλι της Γραμμενίτσας 

Καθοριστικό ρόλο στο καρναβάλι πάντα έπαιζαν οι μάσκες. Είτε ως σύμβολο αποτροπαϊκό για να διώχνει τα κακά πνεύματα είτε ως στοιχείο θεατρικότητας που επιχειρεί να περάσει κάποια μηνύματα στους θεατές των δρώμενων.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Σιώμος ξεκίνησε το ταξίδι του για την Γραμμενίτσα της Άρτας, όπου οι ρόλοι είχαν καθοριστεί από τις κοινωνικές συνθήκες.

Τα υλικά των μασκών που κατασκευάζονται για την συγκεκριμένη περιοχή είναι καθημερινής χρήσεως. «Είναι πανεύκολα με αλεύρι, χαρτί και νερό».

Ο Σπύρος Παππάς, πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Γαϊτανάκι, αναφέρει ότι πρόκειται για ένα δρώμενο αυθεντικό που συνεχίζεται επί 100 χρόνια. Η κορύφωση των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή με το κόψιμο της κορδέλας από το γαϊτανάκι που αναπαριστά τους τρόπους που μηχανεύονταν επί τουρκοκρατίας για να επικοινωνούν.

ΟΚώστας Κωνσταντίνου, δημιουργός παραδοσιακής μάσκας Γραμμενίτσα, εξηγεί ότι η έμπνευση έρχεται από παλιά. Τα μικρά παιδιά είχαν έως και δέκα μάσκες το καθένα και δεν ήταν μόνο για την αποκριά. Τις χρησιμοποιούσαν όλο τον χρόνο.

Στο Γαϊτανάκι συμμετέχουν μόνο άνδρες. Οι γενίτσαροι που μαλώνουν με τους καρναβαλιστές και οι αράπιδες, που συμβολίζουν την τουρκική αυτοκρατορία, και οι οποίοι επέβαλαν την τάξη, ενώ οι καρναβαλιστές συμβόλιζαν τους Έλληνες που επιχειρούσαν να τους ξεγελάσουν και να διαφύγουν.

Το κοντάρι με τις δώδεκα κορδέλες συμβολίζουν τους 12 μήνες του χρόνου, δείχνοντας ότι διαφορετικών εποχών πολιτισμικά στοιχεία συνδέονται με έναν ιδιαίτερο τρόπο, προσφέροντας διασκέδαση σε όσους τιμούν το διονυσιακό πνεύμα.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More