Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΤ Αρχείο: Αφιέρωμα στον κορυφαίο ιστορικό του νεοελληνικού θεάτρου Ιωάννη Σιδέρη

Σαν σήμερα, στις 22 Δεκεμβρίου 1975 έφυγε από τη ζωή ένας από τους σημαντικότερους ιστορικούς του νεοελληνικού θεάτρου, ο Ιωάννης Σιδέρης. Γεννημένος στην Αθήνα το 1898, ο Ιωάννης Σιδέρης, σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Aθηνών και για τριάντα περίπου χρόνια υπηρέτησε στη Mέση Εκπαίδευση  ως φιλόλογος. Tο μέγα πάθος του υπήρξε το θέατρο και η συλλογή Iστορικού Aρχείου σχετικό με το θέατρο. Υπήρξε ο πρώτος Διευθυντής του Θεατρικού Μουσείου Ελλάδος το οποίο ιδρύθηκε από την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων το 1938.

Παράλληλα, ο Ιωάννης Σιδέρης έγραψε την τρίτομη μελέτη ”Η ιστορία του Νεοελληνικού Θεάτρου” η οποία εξετάζει την εξέλιξη της θεατρικής τέχνης στην Ελλάδα από το 1795 έως το 1944. Έγραψε πάρα πολλές φιλολογικές μελέτες, εκπόνησε θεατρολογικές έρευνες και αμέτρητα κριτικά σημειώματα τα οποία σύμφωνα με τον κριτικό θεάτρου Κ. Γεωργουσόπουλο “τον καθιστούν μοναδικό και ανεπανάληπτο επιστήμονα και άνθρωπο”, όπως γράφει σε σχετικό σημείωμα (“Παγκόσμιο βιογραφικό λεξικό”, Eκδοτική Aθηνών).

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει δύο ρεπορτάζ από το Ιστορικό της Αρχείο της δεκαετίας του 1970, αφιερωμένα στον Ιωάννη Σιδέρη.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΡΤ
ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ 1970

Το Ιστορικό Αρχείο της ΕΡΤ περιλαμβάνει ειδησεογραφικό υλικό από τη δεκαετία του 1970.

Στο παραπάνω απόσπασμα προβάλλεται ρεπορτάζ του Νάσου Αθανασίου από το 1975 στο οποίο καλύπτεται δημοσιογραφικά η κηδεία του Ιωάννη Σιδέρη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Η τελετή οργανώθηκε με τη φροντίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών και της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων. Για τον εκλιπόντα μιλούν στην κάμερα της ΕΡΤ ο σκηνοθέτης και ιδρυτής του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν, η Βουλευτής Α’ Αθηνών της Ν. Δ. και ηθοποιός Άννα Συνοδινού, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Σπύρος Μουσούρης, ο μουσικός Νίκος Ζαχαρίου, ο ζωγράφος Σπύρος Βασιλείου, ο ηθοποιός Μάνος Κατράκης, ο ηθοποιός Λάμπρος Κωνσταντάρας, ο ηθοποιός Νίκος Κούρκουλος. Διακρίνεται και ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Αλέκος Λιδωρίκης.

Έπειτα, ακολουθεί ένα ρεπορτάζ της Μαίρης Χατζάκη στο οποίο επιχειρείται μια περιήγηση στο Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου-Θεατρικό Μουσείο με αφορμή το θάνατο του ιστορικού του νεοελληνικού θεάτρου και Διευθυντή του Μουσείου Ιωάννη Σιδέρη. Ο ηθοποιός Στέφανος Ληναίος μιλάει για την προσφορά του Ιωάννη Σιδέρη στο Μουσείο αλλά και στο θέατρο και τονίζει ότι η Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, που ίδρυσε το Μουσείο, θα συνεχίσει το έργο του ιστορικού για να κρατήσει το θέατρο ζωντανό για τις επόμενες γενιές.

Έτος παραγωγής: 1975
Πρώτη προβολή: 22/12/1975
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ

Δείτε περισσότερα στο: https://www.ert.gr/archeio/

Επιμέλεια Τεκμηρίωσης: Δαμιανός Αγραβαράς

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More