Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευρωβουλή: Συζήτηση στις επιτροπές για τους βιομηχανικούς ρύπους και το κράτος δικαίου στην Αλβανία

Σειρά σημαντικών αποφάσεων που αφορούν μεταξύ άλλων την καταπολέμηση της ρύπανσης από βιομηχανικές και κτηνοτροφικές μονάδες, τις ευρωεκλογές αλλά και την διεύρυνση της ΕΕ ποτ αφορά την Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία καλούνται λάβουν την επόμενη εβδομάδα τα μέλη των επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα την ερχόμενη Τετάρτη οι ευρωβουλευτές και μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος θα ψηφίσουν για τη θέση τους σχετικά με την αναθεώρηση των κανόνων της ΕΕ για τις βιομηχανικές εκπομπές που καλύπτουν επί του παρόντος περισσότερες από 30.000 μεγάλες βιομηχανικές μονάδες και 20.000 εντατικές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Η αναθεώρηση στοχεύει στην τόνωση της πράσινης μετάβασης των μεγάλων βιομηχανιών, με σημαντικά οφέλη για την υγεία και το περιβάλλον

Την ίδια ημέρα η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων θα ψηφίσει επί σχεδίου πρότασης για τον αριθμό των εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την κατανομή τους μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ενόψει των εκλογών του 2024. Η κατανομή των εδρών λαμβάνει υπόψη τον πληθυσμό των κρατών μελών και ακολουθεί την αρχή της « φθίνουσας αναλογικότητας».

Την Τετάρτη επίσης η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων θα εγκρίνει δύο ψηφίσματα για την αξιολόγηση της προόδου της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας προς την ένταξη στην ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να καλέσουν την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να εντείνει τις προσπάθειές της για τη βελτίωση της διακυβέρνησης και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη, ενώ θα ζητήσουν από την Αλβανία να επιδείξει σταθερή πρόοδο στη διασφάλιση του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, χωρίς να αποκλείεται ότι θα τεθούν επι τάπητος και προς συζήτηση οι πρόσφατες Δημοτικές Εκλογές στην χώρα με την φυλάκιση Μπελέρη.

Νωρίτερα την Τρίτη η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών θα ψηφίσει νέους κανόνες για την ενίσχυση του καθεστώτος της ΕΕ για την ανάκτηση εγκληματικών περιουσιακών στοιχείων. Το σχέδιο νόμου θα επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής των κανόνων της ΕΕ για τη δήμευση, θα διασφαλίσει ότι όλα τα κράτη μέλη μπορούν γρήγορα και αποτελεσματικά να κατάσχουν εγκληματικά περιουσιακά στοιχεία και να κλείσουν τα υπάρχοντα κενά. Τα έσοδα από το οργανωμένο έγκλημα στην Ευρώπη εκτιμάται ότι ανέρχονται σε περίπου 139 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Την Πέμπτη οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν τις δοκιμές σε ζώα στα καλλυντικά με τους εμπνευστές της πρωτοβουλίας πολιτών για τη διασφάλιση καλύτερης μεταχείρισης των ζώων και περιβαλλοντικής προστασίας, σε μια δημόσια ακρόαση που θα διοργανωθεί από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων. Η Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών για το «Save Cruelty Free Cosmetics», με σχεδόν 1,5 εκατομμύριο υπογραφές που συγκεντρώθηκαν σε ένα χρόνο, θέλει η ΕΕ να ενισχύσει την απαγόρευση δοκιμών σε ζώα.

Όσον αφορά την Πρόεδρο του ΕΚ Ρομπέρτα Μετσόλα  θα κάνει την Τρίτη την εναρκτήρια ομιλία στο 5ο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των Ατόμων με Αναπηρία «Χτίζοντας ένα μέλλον χωρίς αποκλεισμούς για τα άτομα με αναπηρία στην ΕΕ», ενώ την Τετάρτη, η Πρόεδρος θα συναντήσει τον πρωθυπουργό της Λετονίας στις Βρυξέλλες, και θα συμμετάσχει στους εορτασμούς για την 25η επέτειο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More