Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευρωβουλή: Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για την κατασκευή φραχτών – Κατέπεσε η έκθεση των κατευθυντήριων γραμμών στο σύνολο της

Σε έκθεση των κατευθυντήριων γραμμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον ενωσιακό προϋπολογισμό του 2024 η πλειοψηφία των μελών της ολομέλειας υπερψήφισε τροπολογία του ΕΛΚ που καλεί την Επιτροπή να κινητοποιήσει αμέσως σημαντικά κονδύλια και μέσα της ΕΕ για να στηρίξει τα κράτη – μέλη στην ενίσχυση των ικανοτήτων και υποδομών προστασίας των συνόρων των μέσων επιτήρησης συμπεριλαμβανομένης της εναέριας επιτήρησης και του εξοπλισμού. Δηλαδή την χρηματοδότηση και φραχτών.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα μήνα με τροπολογία του Δημήτρη Παπαδημούλη στην επιτροπή προϋπολογισμού η δυνατότητα αυτή δεν είχε περάσει. Ο κύριος Παπαδημούλης  με ανάρτησή του στο τουίτερ  απέδωσε την υπερψήφιση της σχετικής τροπολογίας σε πολιτικό τυχοδιωκτισμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την συμμαχία του με την ευρωπαΐκή ακροδεξιά και τους συντηρητικούς του ECR.

Για την ακρίβεια του ρεπορτάζ θα πρέπει ωστόσο να διευκρινίσουμε ότι ενώ πέρασε η τροπολογία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος η έκθεση των κατευθυντήριων γραμμών στο σύνολο της κατέπεσε, εξαιτίας της άρνησης των Σοσιαλιστών να αποδεχτούν την επίμαχη τροπολογία 29.

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν νεότερες εκθέσεις ως το τέλος του έτους για τον προϋπολογισμό του 2024 και προσώρας εκτιμάται ως δεδομένη και μετρημένη η στάση της ολομέλειας αναφορικά με το ζήτημα της χρηματοδότησης έργων αυστηρότερου ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης.

Σε κάθε περίπτωση αναμένεται η αναμόρφωση του προϋπολογισμού από την πλευρά της Κομισιόν και ενδεχομένως να υπάρξουν εντονότερες αντιμαχίες τον επόμενο χρόνο όταν θα κρίνονται από την Ευρωβουλή οι ακριβείς προτάσεις χρηματοδότησης.

Πηγή: ΕΡΤ | Ανταπόκριση – Βρυξέλλες: Γιώργος Συριόπουλος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More