Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευ. Βενέτης: Αμφίρροπος ο πόλεμος μεταξύ της Παλαιστίνης και του Ισραήλ

Ο τρίμηνος σχεδόν πόλεμος στην Λωρίδα της Γάζας που ξεκίνησε με το ισραηλινό Βατερλώ της 7ης Οκτωβρίου συνεχίζει να μαίνεται αμφίρροπος κι όσο περνάει ο χρόνος το αποτέλεσμά του φαίνεται αβέβαιο.

Του Δρ. Ευάγγελου Βενέτη, ειδικού σε θέματα Ισλάμ και Μέσης Ανατολής

Η αεροπορική υπεροπλία του Ισραήλ αναλώνεται σε χτυπήματα κατά του άμαχου Παλαιστινιακού πληθυσμού κι υπέργειων υποδομών χωρίς να είναι σε θέση να πλήξει καίρια τις υπόγειες υποδομές και τα στελέχη του παλαιστινιακού στρατού της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ στην Λωρίδα της Γάζας.

Οι Ισραηλινοί εξακολουθούν να δυσκολεύονται να εντοπίσουν τα τούνελ της Χαμάς και κυρίως να κινηθούν σε αυτά, πολλώ δε μάλλον να τα πλημμυρίσουν με θαλασσινό νερό. Παράλληλα οι Ισραηλινοί συνεχίζουν να αγνοούν έστω και περίπου το μέγεθος του παλαιστινιακού στρατού σε έμψυχο κι υλικό δυναμικό. Ο εντοπισμός των κορυφαίων στελεχών της Χαμάς φαντάζει για το Ισραήλ φευγαλέος στόχος με την πάροδο του χρόνου.

Από την πλευρά της λόγω έλλειψης αεράμυνας η παλαιστινιακή στρατιωτική μηχανή δεν έχει επιτύχει να προστατεύσει τον παλαιστινιακό πληθυσμό από τα αεροπορικά χτυπήματα του Ισραήλ. Ωστόσο ο παλαιστινιακός στρατός της Χαμάς εδρεύει υπόγεια κι από τις κατακόμβες της Λωρίδας οι Παλαιστίνιοι επιφέρουν σημαντικά πλήγματα στις επίγειες ισραηλινές δυνάμεις σε χρόνο ανύποπτο και σε εδάφη που το Τελ Αβίβ θεωρεί ασφαλή.

Οι πολεμικές απώλειες των Ισραηλινών αυξάνονται καθημερινά και σε συνδυασμό με την έλλειψη χειροπιαστών αποτελεσμάτων για την εξουδετέρωση της Χαμάς διογκώνεται η δυσαρέσκεια των Ισραηλινών κατά του Νετανιάχου. Αποτελεί πλέον διογκούμενη κοινή πεποίθηση στον ισραηλινό πληθυσμό ότι η συνέχιση του πολέμου από τον Μπίμπι εξυπηρετεί μόνο την δική του προσπάθεια για πολιτική επιβίωση μετά την ήττα της 7ης Οκτωβρίου, και μάλιστα βάζοντας σε δεύτερη μοίρα των Ισραηλινών αιχμαλώτων των οποίων η ζωή απειλείται από τα ίδια τα χτυπήματα της ισραηλινής αεροπορίας.

Με την πάροδο του χρόνο, η ανεπάρκεια του Νετανιάχου να επιτύχει τους μαξιμαλιστικούς του στόχους τον οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα: την ισχυροποίηση της Χαμάς. Κοινώς δεν είναι διαχειρίσιμος από το Ισραήλ ο διπλός στόχος της εξουδετέρωσης της Χαμάς και της απελευθέρωσης των Ισραηλινών αιχμαλώτων. Ενδεχομένως, λοιπόν, ο Μπίμπι θα πρέπει να στρέψει πλέον το κέντρο βάρους των προσπαθειών του από την επιθυμία του να νικήσει την Χαμάς στην πιο ρεαλιστική επιλογή της απελευθέρωσης των εκατό και πλέον Ισραηλινών αιχμαλώτων. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να συμφωνήσει σε ανακωχή, μια ανακωχή που θα αντανακλά το mea culpa του Μπίμπι.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More