Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Εχθροί. Μια ερωτική ιστορία»: Ένας ύμνος στη γυναίκα σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση

Μια σπουδαία παράσταση, σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι θεατές που κατέκλυσαν το Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, το Σάββατο 25 Μαρτίου, όπου δόθηκε η πρεμιέρα της πολυαναμενόμενης παραγωγής Εχθροί. Mια ερωτική ιστορία του νομπελίστα συγγραφέα Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ.

Ένα κορυφαίο κείμενο της παγκόσμιας λογοτεχνίας που αποτελεί έναν ύμνο στη γυναίκα σε θεατρική διασκευή του Ρόι Χεν, με τη συγκλονιστική μετάφραση του Λεωνίδα Καρατζά και την εμπνευσμένη σκηνοθετική υπογραφή του Στάθη Λιβαθινού, μετέφερε το κοινό στη Νέα Υόρκη, λίγα χρόνια μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Χέρμαν Μπρόντερ, εβραϊκής καταγωγής, προσπαθεί να ξεπεράσει το αξεπέραστο τραύμα του ολοκαυτώματος και βρίσκεται αντιμέτωπος με τις τρεις σημαντικότερες γυναίκες της ζωής του, ψάχνοντας για έρωτα, αγάπη και σωτηρία. Μέσα από την ιστορία των ηρώων, ο συγγραφέας παρουσιάζει, με τον πιο ανάγλυφο τρόπο, μια ολόκληρη κοινωνία που σε κάνει άλλοτε να γελάς κι άλλοτε να απελπίζεσαι, για την ανθρώπινη φύση, τη βία, την απόγνωση, την εξαπάτηση, την ειλικρίνεια.

Στο φινάλε, το κοινό με ενθουσιασμό και συγκίνηση χειροκρότησε όρθιο τους συντελεστές και τους ηθοποιούς της παράστασης.

Σπουδαστές του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης υποδέχτηκαν μετά μουσικής τους θεατές, στο φουαγιέ του Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, πριν από την έναρξη της παράσταση. Μια συνεργασία του ΚΘΒΕ με το ΚΩΘ, η οποία συνεχίζεται για το μήνα Μάρτιο.

Το πρόγραμμα, που είχε διάρκεια μισής ώρας, παρουσίασε το Κουαρτέτο Σαξοφώνων του ΚΩΘ (Σπουδαστές της τάξης Θεόφιλου Σωτηριάδη) με τους Ελπίδα Βήτου (σοπράνο σαξόφωνο), Ελένη Πανουσάκη – Βελλίκη, (άλτο σαξόφωνο), Αριστείδη Πάντο (τενόρο σαξόφωνο) & Άγγελο Λαμπαδαρίδη (βαρύτονο σαξόφωνο).

Ο Στάθης Λιβαθινός έχει συνεργαστεί ξανά με το ΚΘΒΕ, το 2009, όπου σκηνοθέτησε το έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ «Βασιλιάς Ληρ», σε μια εμπνευσμένη παράσταση που κέρδισε κοινό και κριτικούς και τιμήθηκε με το βραβείο Διεθνούς Ρεπερτορίου των Κριτικών Θεάτρου. Επίσης, το καλοκαίρι του 2016, με την παράσταση «Αντιγόνη» του Σοφοκλή που σκηνοθέτησε ο Στάθης Λιβαθινός,  πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεργασία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με το Εθνικό Θέατρο και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου.

 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Λεωνίδας Καρατζάς, Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Στάθης Λιβαθινός, Σκηνικά – Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου, Μουσική: Δημήτρης Μαραμής, Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου, Βοηθός σκηνοθέτη: Θοδωρής Πολυζώνης, Βοηθός σκηνογράφου- ενδυματολόγου: Έμιλυ Κουκουτσάκη, Οργάνωση παραγωγής: Μαριλύ Βεντούρη, Θεατρικό Μακιγιάζ: Μαντώ Καμάρα

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Μελίνα Αποστολίδου (Σίφρα), Παναγιώτης Καμμένος (Κότικ), Γιάννης Καραμφίλης (Ραβίνος Λάμπερτ), Ορέστης Παλιαδέλης (Χέρμαν) Θοδωρής Πολυζώνης (Γιατρός, Ραβίνος Αβραάμ), Σπύρος Σιδέρης (Σερβιτόρος), Βιργινία Ταμπαροπούλου (Ταμάρα), Φωτεινή Τιμοθέου (Γιάντβιγκα), Μάρα Τσικάρα (Μάσα), Δημήτρης Τσιλινίκος (Τόρτσινερ), Νίκος Τσολερίδης (Οδηγός), Θάνος Φερετζέλης (Πεσέλς)

Λεπτομέρειες για την παράσταση και τα εισιτήρια, εδώ.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More